Vyhlášená norská kuchyně v obklopení Severního moře. Nahlédněte do první podvodní restaurace v Evropě

Filip HouskaFilip Houska

snohetta-under-2

Foto: Snøhetta

Jídelna s masivním panoramatickým oknem

0Zobrazit komentáře

Norské architektonické studio Snøhetta je známé pro své nevšední návrhy, v nichž se odráží ikonický skandinávský minimalismus, nápadité využití okolní scénérie a mnohdy i udržitelnost. Dokazuje to jak nedávno otevřený moderní kancelářský komplex v norském Trondheimu, který dokáže produkovat dvakrát více energie, než sám spotřebuje, tak i chystaná rekonstrukce ústředí Fordu v Detroitu.

Dost možná nejpůsobivějším projektem tohoto studia je však Under, podvodní restaurace, která se nachází na pobřeží obce Lindesnes na jihu Norska. Podle Snøhetty žádná restaurace tohoto druhu v Evropě není, čemuž lze díky jejímu netradičnímu umístění a designu věřit: vzhledem k tomu, že je polovina stavby potopena ve vodě a druhá vyvržena na břeh, připomíná polohu vraku menší lodi, kterou odnesly vlny.

snohetta-under-1

Foto: Snøhetta

Podmořská restaurace Under se díky svému provedení jen tak nepohne

Vše je ale do detailu promyšlené a celá výstavba zabrala přibližně tři roky. Restaurace se pak oficiálně otevřela letos 20. března s jednoduchým cílem: nabídnout hostům jedinečný zážitek ve stylu obědu, večeře nebo sklenky vína pod hladinou moře. A byť se nedá tento koncept brát jako zcela unikátní (například na Maledivách je podmořských restaurací několik), rozhodně jde o atraktivní záležitost.

Pokud se podíváte na norská pobřeží, zjistíte, že zpravidla nejde o místa, která by byla zahlcena turisty s opalovacími krémy a osuškami v rukou. Jsou kamenitá, ostrá a vzhledem k divokým nárazům vln mnohdy i poměrně nebezpečná.

snohetta-under-5

Foto: Snøhetta

Pohled z ptačí perspektivy

To se bralo v potaz i během návrhu a následné výstavby této podvodní restaurace, která je na první pohled velice bytelná a pojištěna metr tlustými betonovými stěnami tvořícími výslednou kvádrovitou strukturu v šikmém rozložení.

Pod touto tvrdou skořápkou se pak skrývá zázemí pro nejnáročnější strávníky o rozloze 495 metrů čtverečních. Do nich se počítá i dlouhá chodba vedoucí do restaurace, jejíž nejnižší bod je skryt 5 metrů pod hladinou Severního moře.

snohetta-under-6

Foto: Snøhetta

Část jídelny s umělým mořským osvětlením

Právě tam bude drtivá většina hostů mířit, a to nejen kvůli jídlu, ale i jedenáctimetrovému panoramatickému oknu z akrylu, přes které je viditelný tamní podmořský svět. Svým způsobem tak tato část slouží i jako vyhlídka, která je navíc speciálně osvícena LED světly.

Přes bar se šampaňským po lokální pokrmy

Under je primárně plnohodnotnou restaurací, čemuž má odpovídat vybavení i nabídka. Základním prvkem jsou decentní dřevěné stoly se židlemi, které vycházejí z proslulého norského minimalismu a nabízí místo pro 35 až 40 hostů.

snohetta-under-3

Foto: Snøhetta

Klidnější jídelní sekce

Po stránce pokrmů pak Under sází především na lokální speciality s důrazem na mořské plody, o které se stará uznávaný šéfkuchař Nicolai Ellitsgaard a jeho šestnáctičlenný tým se zkušenostmi z předních michelinských restaurací. Cenově se běžné menu pohybuje v přepočtu okolo 8 až 10 tisíc korun.

Vedle jídelny se ve vrchní části restaurace nachází i takzvaný Champagne Bar, kde je nabízeno několik druhů šampaňského a vína. I tento segment se následně přičítal do hodnocení magazínu Time, který Under zařadil na seznam Nejlepších míst na světě pro rok 2019.

snohetta-under-8

Foto: Snøhetta

Under sází i na LED body na stropě. Má jich být až 380

I jako výzkumná stanice

Jak už bylo zmíněno, hlavní podstatou tohoto zázemí je nabídka nevšedního zážitku všem, kteří se chtějí kvalitně najíst v obklopení moře. To však neznamená, že Under nemůže mít i vedlejší využití.

Uvnitř těchto prostor totiž sídlí i výzkumné týmy zabývající se mořskou biologií. Ke své práci využívají kamery a senzory, které jsou umístěné na vnější straně restaurace, přičemž jejich primárním cílem je zjištění, jak se tamní fauna chová v okolí velkého statického předmětu v jejich přirozeném prostředí a zdali se na něj dokáže adaptovat.

snohetta-under-7

Foto: Snøhetta

Jednoduchý architektonický styl s norským citem

Diskuze (0)

Novinka

Anonym