Apple natáčí pokračování Bratrstva neohrožených a Pacifiku. Budou u toho opět Spielberg s Hanksem

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

band-of-brothers-hbo-1

Foto: HBO

Bratrstvo neohrožených je podle mnohých tím nejlepším, co bylo o 2. světové válce natočeno

0Zobrazit komentáře

Válečné televizní minisérie Bratrstvo neohrožených Pacifik ve své době patřily k produkčně nejambicióznějším a nejdražším projektům HBO i televize obecně. Velká investice se prémiovému kanálu velice vyplatila, protože z obojího se staly divácké i kritické hity, navržený třetí projekt se ale ke schválení kvůli příliš vysoké ceně nedostal. Nyní ho se Stevenem Spielbergem a Tomem Hanksem v rolích producentů natočí Apple jako první pořad vlastního produkčního studia.

Celkem 20 a 24 nominací na Emmy, 7 a 8 vítězství, čtyři nominace na Zlatý glóbus a jedno ocenění a status jako jedny z nejlepších televizních počinů i audiovizuálních děl o válce všech dob. Takový je zrychlený výčet toho, co Bratrstvo neohrožených Pacifik představují z hlediska jejich vnímání v kultuře a jako významné části historie televize.

Nedlouho po vzniku druhé minisérie ze druhé světové války byla navržena také třetí, založená na non-fikční knize historika Donalda L. Millera s názvem Masters of the Air: America’s Bomber Boys Who Fought the Air War Against Nazi Germany. HBO se jí ale už před časem vzdala, protože, podle zdrojů magazínu The Hollywood Reporter, plánovaný rozpočet dosahující čtvrt miliardy dolarů byl i na štědré produkční studio příliš.

steven-spielberg-apple-tv

Foto: Apple

Pořady pro Apple TV+ připravuje i Steven Spielberg

Značná část příjmů předchozích dvou minisérií totiž pocházela až z prodeje fyzických nosičů, ty ale dlouhodobě ustupují ve prospěch čistě digitálních kopií a streamovacích služeb. Ačkoliv ceny televizních seriálů stabilně stoupají a Pacifik stál v roce 2010 200 milionů dolarů, prémiový televizní kanál se zkrátka rozhodl investovat do nového obsahu, který má produkčně blíže plodné konkurenci.

Devítidílná minisérie byla v roce 2013 přesto ve fázi vývoje, Apple se k ní tedy nedostal zdaleka jako k pouhému rozpracovanému námětu. Masters of the Air, jak se bude jmenovat, vznikne za spolupráce se všemi producenty Bratrstva Pacifiku a bude se zaměřovat na leteckou složku americké armády. Hlavními postavami budou členové Osmé letecké armády přezdívané Mocná osmá, jež se zúčastnili několika akcí po Evropě a bombardovali také přímo nacistické Německo.

netflix-cestina

Přečtěte si takéNetflix naplno přichází do Česka. Objeví se na něm 150 českých filmů a přibudou i české titulky a dabingNetflix naplno přichází do Česka. Objeví se na něm 150 českých filmů a přibudou i české titulky a dabing

I kdyby minisérie neměla být pro Apple přímým finančním úspěchem, stále díky svým tvůrcům a tématu v zásadě automaticky představuje velice prestižní projekt, o kterém se bude mluvit. Jelikož je navíc s firmou spojena prostřednictvím jejího vlastního produkčního studia, může výrazně přispět k ustálení Applu jako domova odvážné a ojedinělé televizní tvorby, tedy podobnému vnímání, jakého se dostává právě HBO.

the-pacific-hbo

Foto: HBO

Minisérie Pacifik získala ještě více ocenění než Bratrstvo neohrožených

Když Apple svou streamovací službu představoval, Steven Spielberg byl jednou z hlavních osobností představujících kreativitu, kterou má podporovat. První ohlášenou spoluprací oceňovaného režiséra s technologickým gigantem byla převážně sci-fi a mysteriózní antologie Amazing Stories, jejíž datum vydání stále není známo. Masters of the Air se nyní stává druhou, tentokrát ovšem její výsledek bude Apple vlastnit, nejen financovat výměnou za exkluzivní právo na distribuci.

Apple TV+ se prezentuje jako streamovací služba s původním obsahem Applu, technicky to ale není tak docela přesné. Firma totiž u většiny pořadů pouze financuje vznik probíhající v rámci produkčního zázemí společností třetích stran jako například studia Warner Brothers. Založení vlastního produkčního studia je krokem směrem k eventuálnímu zvýšení vlastních zisků z prodejů eliminací licenčních poplatků. Zároveň je důležitou investicí potvrzující, že Apple to s tvorbou vlastního audiovizuálního obsahu myslí skutečně vážně.

Do čela oficiálně zatím nepojmenovaného studia zasednou Zack van Amburg a Jamie Erlicht, kteří k Applu přešli už před dvěma lety z vedení Sony Pictures Television. Budou zde tedy zastávat téměř stejnou roli jako na svých dřívějších postech. Pod jejich vedením vznikly seriály jako Perníkový tátaVolejte SauloviThe Crown a další. Projekty, na nichž se podíleli, získaly celkem 36 cen Emmy a mnoho Zlatých glóbů.

Steven Spielberg

Jen o den dříve před zveřejněním těchto velkých kroků magazín Variety informoval o dalším zajímavém vývoji filmových a televizních ambicí Applu. Režisér Alfonso Cuarón s ním totiž podepsal několikaletou exkluzivní smlouvu na televizní tvorbu.

Cuarón se dosud ve své kariéře věnoval především filmu a je známý vysoce ceněnými snímky jako Harry Potter a vězeň z AzkabanuGravitaceRoma. V roce 2017 se objevily zprávy, že držitel tří Oscarů pro produkční společnost Anonymous Content pracuje na svém prvním seriálu, hororovém Ascension.

Zatím poslední Cuarónův film Roma, natočený pro Netflix, patří k nejoceňovanějším dílům minulého roku

Diskuze (0)

Novinka

Anonym