Krásy arktické krajiny z malých prosklených domečků. Finové budují nejsevernější ubytování na světě

Filip HouskaFilip Houska

north-pole-igloos-1

Foto: Luxury Action

Malé obytné kapsle pro arktický pobyt

0Zobrazit komentáře

Severní pól patří mezi oblíbené dobrodružné destinace pro všechny, kteří chtějí vystoupit ze své komfortní zóny a poznat svět na jedné z nejledovějších oblastí na Zemi. Láká především na netknutou přírodu a fantastické pohledy na noční oblohu včetně proslulých polárních září.

Není tedy divu, že se lidé za severní polární kruh chtějí rádi vydávat. Problém je však v tom, že vzhledem k extrémním klimatickým podmínkám, které na Arktidě panují, tam nejsou vyjma menších výzkumných táborů žádné obydlené oblasti. Cestovatelé tak nemají možnost pohodlnějšího ubytování.

Právě na tento aspekt se začíná zaměřovat finská cestovní agentura Luxury Action, která chce běžným smrtelníkům nabídnout příležitost, jak si užít krásy promrzlé krajiny z pohodlí „domácího“ zázemí. Pracuje proto na malých obytných kapslích nazvaných North Pole Igloos, které jsou vybavené těmi nejzákladnějšími věcmi, jež jsou pro pár naplánovaných nocí potřeba.

north-pole-igloos-2

Foto: Luxury Action

Přenosný pod nabízí základní vybavení a ideální tepelnou izolaci

Hned na první pohled zaujme jejich designový exteriér. Svým tvarem připomínají vesmírné moduly, ovšem s tím rozdílem, že jsou celé vyrobené z odolného skla, které by mělo vydržet nepříznivé (a nevyzpytatelné) vlivy tamního počasí. Důvod pro volbu skla je pak jasný: hosté z těchto podů budou moci snadno pozorovat noční oblohu a polární záře, které jsou ikonickými jevy pro oblasti okolo severního pólu.

„Myslím, že teď je ten pravý čas a příležitost, dát našim hostům šanci bezpečně poznat severní pól s arktickými výzkumníky a vědci,“ říká pro magazín Dezeen Janne Honkanen, zakladatel Luxury Travel. Jak naznačuje, součástí celého výletu by měl být i odborný dozor lidí, kteří v této destinaci pravidelně pracují.

polarni-zare

Foto: Pixabay

Pohled na arktickou polární záři

Dubnový převoz a chystání

Obrovský důraz kladou tvůrci i na vyhřívání svých arktických domečků. Byť blíže nespecifikují všechny parametry, lidem by měla být zajištěna optimální teplota, aby nemuseli čelit případnému promrznutí. Teploty na severním pólu se totiž i v době, kdy se tam cestuje (okolo dubna), mohou v noci pohybovat okolo -10 stupňů Celsia. Nehledě na to, že vše mohou negativně ovlivňovat další vlivy, takže teplota může klesnout ještě níže.

spaces-narodni4-min

Přečtěte si takéCoworkingový obr Spaces přichází do Prahy. Do půl roku otevře čtyři budovy a bude největším hráčem v ČeskuCoworkingový obr Spaces přichází do Prahy. Do půl roku otevře čtyři budovy a bude největším hráčem v Česku

Vzhledem k tomu, že právě duben je ideálním měsícem pro cestování na severní pól díky relativně přívětivým teplotám a začátku sezóny pro výzkumné týmy, budou obytné kapsle na zamrzlé plochy převáženy umísťovány pouze v tomto měsíci. Po zbylou část roku se mají nacházet na Špickerbách, norských ostrovech v Severním ledovém oceánu mezi Norskem a Arktidou.

north-pole-igloos-1

Foto: Luxury Action

Malé obytné kapsle pro arktický pobyt

Ostatně právě ze Špicberků budou klienti Luxury Action helikoptérou převáženi ke svým rezervovaným pódům. Od celého unikátního zážitku si cestovní kancelář mimo jiné slibuje, že lidem názorně představí i klimatické změny, kterým Aktida čelí. Jde samozřejmě o problematiku globálního oteplování, která se stále více dotýká i nejsevernějších míst naší planety.

„Všichni hosté, kteří s námi kdy cestovali, se obávají klimatické krize. Věřím, že jsou ti nejlepší poslové, kteří dokáží šířit, jak klimatické změny mění životy na severním pólu,“ dodává Honkanen a reaguje na fakt, že se Arktida v globálním měřítku otepluje až dvakrát rychleji.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym