Šimpanzí hádky o brexit. Kultovní olejomalba britského umělce Banksyho se vydražila za 287 milionů korun

Filip HouskaFilip Houska

banksy-devolved-parliament

Foto: Banksy

Devolved Parliament

0Zobrazit komentáře

Svět streetartového umění nemá větší osobnost než Banksyho. Byť nikdo nezná jeho pravé jméno ani vizáž, tento britský umělec promlouvá k milionům lidí napříč kontinenty přes své unikátní satirické výtvory reflektující současné politické nebo společenské dění. Svůj postoj dává prostřednictvím street artu najevo už od přelomu tisíciletí a je viditelný zejména na veřejných prostranstvích, kde se projevuje ve formě graffiti či samolepek.

Díky svému velkému vlivu a samozřejmě tajemství, které se s jeho pseudonymem pojí, se Banksyho díla dokázala dostat i do aukčních síní, přičemž tou mediálně nejzásadnější událostí byla dražba známého obrazu Girl With Red Balloon.

Tehdy Banksy s odklepnutím „prodáno“ spustil skrytý mechanismus uvnitř rámu, který kresbu přímo před očima přítomných v síni skartoval. Poté o něm věděl opravdu každý.

Nebyla to však jeho první ani poslední účast na veřejných aukcích. Posledních několik týdnů se hojně rozebírala nabídka kultovní olejomalby Devolved Parliament z roku 2009, který vyobrazuje poslance v jednacím sále Dolní sněmovny britského Parlamentu jako tlupu dohadujících se šimpanzů. Tento kontrast je totiž aktuálnější než kdy dříve, a to díky neustále odkládanému brexitu, respektive vystoupení Velké Británie z Evropské unie.

Logicky se tak o této malbě, měřící více než čtyři metry na šířku a přes dva a půl metru na výšku, začalo více mluvit, až se dostala do aukční síně Sotheby’s v Londýně. Zpočátku se odhadovalo, že se tento skvost vydraží v rozmezí 1,5 až 2 milionů liber, v přepočtu tedy přibližně 43 až 58 milionů korun. Finální suma však všechny překvapila.

Neznámý kupec během třináct minut trvající aukce nabídl za Devolved Parliament 8,5 milionu liber (246 milionů korun), kterou už nikdo jiný nepřekonal. S veškerými aukčními poplatky se tak cena díla vyšplhá na zhruba 9,9 milionu liber, respektive 287 milionů korun.

„Je to jako moment, když se Basquiat (malíř, pozn. red.) dostal do galerií Soho v 80. letech. Uvědomil jsem si, že je seriózní umělec se širokou základnou příznivců. Je lákavý jak pro zaběhnuté sběratele, tak pro ty nové,“ dodává k Banksymu a aukci Alex Branczik, šéf evropského současného umění v Sotheby’s.

Jde tak o nejvyšší sumu, za kterou se jakékoliv Banksyho dílo kdy vydražilo. Dosud nejdražší byl street art pod názvem Keep It Spotless za 1,87 milionu dolarů (44 milionů korun) v roce 2008.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym