Startup Relativity Space vybral přes 4 miliardy korun na vypuštění první rakety z 3D tiskárny do vesmíru. Přispěl i Jared Leto

Jiří SvobodaJiří Svoboda

relativity-space-terran

Foto: Relativity Space

Vizualizace rakety Terran 1 od Relativity Space při startu

0Zobrazit komentáře

Rakety už několik let do vesmíru neposílají jen národní agentury, ale také soukromé firmy jako SpaceX Elona Muska a Blue Origin Jeffa Bezose. I z těchto inovátorů vesmírného průmyslu si ale postupně začínají hledat zaměstnanci cestu k vlastním projektům. Jedním z nich je startup Relativity Space, který po čtyřech letech existence získal v jediném investičním kole 140 milionů dolarů.

Jeho zakladatelé jsou Tim Ellis a Jordan Noone. První pracoval dva roky na palivových článcích a 3D tisku v Blue Origin, druhý zase pod Elonem Muskem dělal na palivových článcích lodi Dragon. Společně už se ale dostali mimo jiné i do slavného startupového akcelerátoru Y Combinator.

V přepočtu 3,3 miliardy korun získal startup od skupiny jedenácti fondů a investorů, včetně Jareda Leto, herce a zpěváka americké kapely 30 Seconds To Mars. Těžko říct, jestli je název kapely a investice do vesmírného byznysu pouze náhoda, nicméně 47letý hudebník je již v Silicon Valley známý například pro své investice do startupů jako Spotify, Uber nebo Airbnb.

relativity-space

Foto: Relativity Space

Spoluzakladatelé Relativity Space Tim Ellis a Jordan Noone u části raket z 3D tiskárny

Ačkoliv zatím nevíme, jestli nás Relativity Space někdy dostane za „třicet sekund na Mars“, tak je jasné, že celkově už 185 milionů dolarů (4,3 miliardy korun) i s předchozími investičními koly dovolí posunout jeho nápad směrem k realitě.

Investory si totiž firma nezískala pouze personálním obsazením, ale především myšlenkou, že by šlo vyrábět mnohem více částí raket pomocí 3D tisku. K tomu firma vyvinula vlastní výrobní linku na tisk z kovu a výsledkem by měla být raketa Terran 1, která bude složena z pouhých 730 součástek. Jiné rakety jich používají desítky tisíc.

starship-spacex

Přečtěte si takéAž na Mars poletí 100 lidí a 150 tun nákladu. Elon Musk představil novinky i vize obří vesmírné lodi StarshipAž na Mars poletí 100 lidí a 150 tun nákladu. Elon Musk představil novinky i vize obří vesmírné lodi Starship

„Relativity bylo založeno s dlouhodobou vizí 3D tisku první rakety vyrobené na Marsu a rozšíření možnosti lidských zkušeností v našich životech. S uzavřením investičního kola Series C jsme nyní této vizi o krok blíže díky tomu, že jsme kompletně zafinancováni pro vypuštění Terranu 1 na orbit, jakožto první kompletně vytisknuté rakety,“ oznámil spoluzakladatel a CEO Relativity Space Tim Ellis.

relativity-space-3D-rocket

Foto: Relativity Space

Továrna Relativity Space pro 3D tisk raket

Stejně jako například konkurenční Rocket Lab se bude i Relativity Space soustředit na vynášení malých satelitů, konkrétně do 1 250 kilogramů na nízkou oběžnou dráhu. Cenově by jeden start měl vyjít na 10 milionů dolarů, což je pro srovnání méně než desetina z toho, co původně stál start rakety Falcon 9.

Partnerství s NASA i zmodernizovaná rampa

Relativity Space vyvíjí celou raketu z nuly včetně motorů a díky unikátním technologiím výroby by měl být výsledkem stroj, který bude rychleji vyrobený, bezpečnější a pro lety do vesmíru v konečném výsledku levnější. Tyto parametry lákají nejen investory, ale už také zákazníky.

Jak reportovalo CNN, už nyní má Relativity Space čtyři zákazníky včetně firmy Spaceflight, která si u ní objednala dokonce šest letů. A to přesto, že raketa Terran 1 doposud vůbec neletěla.

relativity3

Foto: Relativity Space

Továrna na hranicích Mississippi a Louisiany

Kalifornský startup uzavřel také partnerství s NASA, které mu dává dvacetileté exkluzivní právo na využívání části Stennis Space Center na hranicích států Mississippi a Louisiana. Na místě již testuje motory a staví rakety. Zde vyrobené stroje ale budou startovat z floridského Kennedyho vesmírného centra, kde Relativity Space zmodernizuje rampu LC-16.

Mezitím v Los Angeles funguje neodmyslitelná součást celého startupu, zvaná Stargate. Jde právě o 3D tiskárnu na kov, která funguje v autonomním režimu a tvůrci o ní říkají, že je největší svého druhu na světě. Díky ní by nová raketa mohla letět již 60 dní po zahájení jejího tisku. Relativity Space navíc používá kovové směsi, které si samo vytvořilo.

relativity-space-lc16_1

Foto: Relativity Space

Komplex LC-16 po plánované renovaci

Už do konce příštího roku by chtělo Relativity Space vyrábět 95 % celé rakety pouze z kovového 3D tisku. O rok později, v roce 2021, by měl Terran 1 poprvé letět.

V dlouhodobém horizontu ale míří startup právě na zmíněný Mars. Už dříve jeho zástupci uvedli, že chtějí na rudé planetě pomoct budovat lidskou kolonii a k tomu účelu tisknout z kovu rakety (a další věci) přímo na povrchu Marsu. A je možné, že se tam potkají třeba s Elonem Muskem.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym