Tak ještě jednou. Microsoft se vrací na trh se smartphony a ukazuje skládací telefon se dvěma displeji

Filip HouskaFilip Houska

surfaceduo-9

Foto: Microsoft

Nový skládací telefon Surface Duo má dva displeje

0Zobrazit komentáře

Není tomu ani měsíc, co Apple na své tradiční keynote odhalil nový hardware, mezi kterým vyčnívaly především aktualizované iPhony. Prakticky tak zahájil zpravidla plodné podzimní období, během něhož se snaží své novinky představovat většina velkých technologických firem. A zatímco Google čeká do 15. října, Microsoft se postaral o velkou hardwarovou show už během včerejšího dne.

Šéf Satya Nadella spolu se svým výkonným týmem dorazil do New Yorku, aby tam veřejnosti a novinářům odhalil nová zařízení, jež mají definovat budoucnost Microsoftu. Na paškál si vzal řadu Surface a udělal dvě hlavní strategické změny. Tou první bylo vylepšení již stávajících produktů.

Mnohem zajímavější a zároveň inovativnější ovšem bylo představení zcela nových zařízení. A nutno podotknout, že rozhodně překvapivých.

Microsoft Event Fall 2019

Foto: Microsoft

Panos Panay, produktový ředitel Microsoftu

Microsoft totiž budoucnost spotřebitelsko-technologického trhu vnímá jako místo, kde budou mít čím dál větší zastoupení produkty s duálními displeji. Zdali jde o inspiraci Samsungem a jeho Galaxy Foldem, těžko hodnotit, každopádně jeho nejnovější počiny minimálně vzbudí vášně.

Surface Duo a Surface Neo

Poněkud netradičně je lepší začít od produktů, které byly v průběhu prezentace představeny jako poslední. Rozhodně největší překvapení přineslo zařízení pojmenované jako Surface Duo. A světě, div se, jde o smartphone. Microsoft se opět vrací do oblasti, na kterou by před pár lety nejraději zapomněl.

Po raketovém nástupu chytrých telefonů s Androidem a iPhonu s iOS totiž Microsoft absolutně nestihl zachytit jednu z nejzásadnějších vln technologické historie a s vlastní platformou Windows Phone hrubě neuspěl. Na dlouhé roky nakonec z trhu se smarpthony úplně vycouval, ale nyní se do ní vrací s naprosto novou vizí.

Surface Duo je totiž jakýsi hybrid mezi telefonem a tabletem. Standardně je přehnutý na dvě poloviny, přičemž každá z nich ze své vnitřní strany nabízí displej o úhlopříčce 5,6 palce. Jakmile se rozloží, displeje se spojí a tvoří 8,3palcový dotykovou plochu. Uživatel si pak bude moci sám rozhodnout, zdali chce používat dvě separátní obrazovky, nebo jednu velkou.

Microsoft u této novinky propagoval i svůj kancelářský balíček nástrojů Office, který by měl být na Surface Duo optimalizovaný. To je podle všeho naprosto zásadní, protože by se z této novinky měl stát především produktivní nástroj, přičemž možnost telefonování by byla vedlejším prvkem. Ostatně telefony už dnes mnoho lidí k „telefonování“ jako takovému stejně využívá jen minimálně.

forever21

Přečtěte si takéLevné oblečení už netáhne jako dřív. Bankrot obchodního řetězce Forever 21 naznačuje ústup fast fashionLevné oblečení už netáhne jako dřív. Bankrot obchodního řetězce Forever 21 naznačuje ústup fast fashion

Velmi důležité je pak i ohledem na nepovedenou historii Microsoftu v oblasti smartphonů to, na jaký operační systém v Redmondu vsadili. A tentokrát to už nejsou vlastní Windows, které jsou dnes plně přizpůsobené i třeba tabletům, ale konkurenční Android od Googlu, který je na trhu dominantním hráčem.

surfaceduo-2

Foto: Microsoft

Surface Duo může sloužit i jako malý notebook a bude podporovat synchronizaci s počítačovými Windows

Novinka pak úzce navazuje na Surface Neo, další zcela nový produkt Microsoftu, založený na podobné bázi. Nejde však o telefon, ale o tablet s unikátním dvoudisplejovým mechanismem, který je možné složit do kompaktních rozměrů a dokonce k němu připnout i fyzickou klávesnici (včetně digitálního stylusu Surface Pen). Pamětníci si při pohledu na něj jistě vzpomenou na Courier, který Microsoft před deseti lety vyvíjel, ale nakonec nikdy nevydal.

Oproti Surface Duo nabízí Surface Neo dva LCD displeje o 9palcové úhlopříčce, přičemž je má být možné zohýbat v 360 stupních a při spojení používat plochu o 13 palcích. To uživatelům dá větší komfort během používání: na stole mohou mít zařízení rozložené do stojánku, na cestách naopak z jedné strany složené.

teslapraha

Přečtěte si takéTesla v Praze otevírá svou první českou prodejnu. Zákazníky přivítá už za pár dníTesla v Praze otevírá svou první českou prodejnu. Zákazníky přivítá už za pár dní

Stejně jako u jeho sourozence je tento dvojitý tablet určený hlavně pro produktivitu, čemuž odpovídá i Office. Surface Neo však nepojede na Androidu jako menší telefon, ale na Windows, konkrétně na nové verzi 10X, která má být pro tyto účely naprogramována. Co se týče dostupnosti, oba produkty dorazí až během prázdnin/podzimu příštího roku. Jde tak spíše o ukázku budoucnosti než hotový produkt, což se ještě klidně může změnit. Stačí se podívat na Samsung a jeho odkládaný skládací telefon.

surfaceneo-6

Foto: Microsoft

Spodní displej Surface Neo lze různě přizpůsobovat externí klávesnici

surfaceneo-2

Foto: Microsoft

Obrazovky u Surface Neo lze používat i separátně

Konkurence AirPodům a dalším

Další věcí, kterou včera firma Satyi Nadelly představila, byla sluchátka. Přesněji řečeno zcela bezdrátová sluchátka, tedy technologie, jež není nijak nová, ale zkrátka každý ji chce mít ve své nabídce. Takzvaná Surface Earbuds zaujmou především svým výrazným kulatým vzhledem, který se v uších rozhodně neztratí. Důvodem pro tuto velikost měly být údajně integrované dvojité mikrofony.

Díky relativně velké ploše pak na nich budou pravděpodobně dobře fungovat jednotlivá ovládací gesta, čehož třeba u AirPods od Applu není možné dosáhnout. Podle specifikací bude možné Surface Earbuds ovládat i hlasem a reagovat například na události v Outlooku nebo dokonce ovládat prezentace v PowerPointu.

surfaceearbuds-5

Foto: Microsoft

Surface Earbuds mají vyčnívat

Microsoft mimo jiné slibuje až osm hodin výdrže na jedno nabití, přičemž dobíjecí krabička má nabídnout až 24 hodin dodatečné šťávy. Cenově vychází na 249 dolarů (zhruba 5,8 tisíce korun).

Pak už jen aktualizace

Na řadu se dostala i notebooková řada Surface Laptop, kterou Microsoft aktualizoval o nový Surface Laptop 3 s decentním designovým provedením, USB-C, rychlejšími procesory a možností 13,5- či 15palcové varianty. Tady šlo o malé, nutné změny, na druhou stranu může být velkým benefitem i slibovaná „celodenní“ baterie. Cenově pak začínají na 999, respektive 1 199 dolarech (zhruba 23 až 27,5 tisíce korun).

Vynechány nebyly ani známé hybridy mezi notebookem a tabletem: Surface Pro 7 a Surface Pro X. Podobně jako u Surface Laptop 3 i tady se odehrály spíše menší změny v podobě výkonnějších procesorů, tenčích rámečků okolo displejů a lehce inovovaného příslušenství. Cenově vychází na 749, respektive 999 dolarů (zhruba 17 až 23 tisíc korun).

surface-prox-3

Foto: Microsoft

Surface Pro X

Diskuze (0)

Novinka

Anonym