Energie na dobrodružné cesty. Flexibilní solární panel SunUp lze připevnit na batoh i na kanoi

sunup3

Foto: Brad Brister Design

Zařízení SunUp lze upevnit na batoh a při chůzi tak získávat sluneční energii

0Zobrazit komentáře

Zatímco dříve patřil mezi nezbytnou výbavu každého cestovatele pořádný batoh, mapa, kvalitní obuv a nutnost na všechno se vyptávat místních, dnes je tím nejdůležitějším mobilní telefon s navigací a internetem. Baterie mobilů však nejsou nesmrtelné a v momentě, kdy se úplně vybijí, může nastat problém. Ne však v případě, že máte batoh vybavený zařízením SunUp.

Ať už si to chceme přiznat, či nikoliv, časté užívání navigace nás pomalu ale jistě připravuje o schopnost orientace v prostoru, což zajímavým způsobem dokládá i německý neurovědec Manfred Spitzer ve své knize Digitální demence. Na svých cestách tak stále častěji saháme do kapsy pro mobilní telefon se spuštěnou navigací, která nás vždy dokáže zavést tam, kam potřebujeme.

Výhody mobilního telefonu pro cestovatele nepředstavuje jen navigace, ale také umožňuje kdykoliv přivolat pomoc nebo si zjistit údaje potřebné na cestách, jako je například odjezd posledního vlaku. Ovšem v momentě, kdy telefonu dojde baterie, se cestovatel stává odkázaným pouze na svůj umrtvený orientační smysl a naději, že je poblíž zásuvka, což je v lesích a na prašných stezkách velmi nepravděpodobný úkaz.

sunup6

Foto: Brad Brister Design

Zařízení složené z jednotlivých solárních panelů

Pro tyto případy existují powerbanky a také mobilní solární nabíječky, které dokáží alespoň trochu baterie vyživit energií ze slunce. Problémem je, že tyto nabíječky, ačkoliv jsou poměrně účinné (přibližně 21 %), jsou často vyráběné z monokrystalického a polykrystalického silikonu, který je náchylný na fyzické poškození.

Naopak odolné solární panely vyráběné použitím amorfního silikonu sice ledacos vydrží, ovšem jejich účinnost není příliš velká (asi 7 %). Navíc mnoho z těchto nabíječek funguje stacionárně a nelze je tedy využívat během pochodu.

svobodu-app

Přečtěte si takéPo stopách 17. listopadu 1989 moderně. Aplikace Svobodu! přiblíží den, kdy jsme otevřeli dveře svoboděPo stopách 17. listopadu 1989 moderně. Aplikace Svobodu! přiblíží den, kdy jsme otevřeli dveře svobodě

Jak zkombinovat výhody všech zařízení a eliminovat slabiny? Přesně tuto otázku si položil i Bradley Brister, nadšený cestovatel a student designu na londýnské Brunel University. Jeho řešením je SunUp, kombinující řadu malých trojúhelníkových polykrystalických solárních panelů, které jsou vzájemně propojené pružnými spoji. To umožňuje celé zařízení připevnit například na batoh, ale třeba i na kanoi.

sunup2

Foto: Brad Brister Design

Kanoe s upevněným zařízením SunUp

Díky jednoduchému řešení mohou uživatelé zařízení SunUp využívat všech výhod pevného solárního panelu, který je zároveň dostatečně ohebný. „Samotné technologie, která jsou základem tohoto projektu, nejsou ničím novým, nicméně způsob, jakým jsou zkombinovány, je jedinečný,“ uvedl pro magazín Dezeen o své solární nabíječce Brister.

Při jejím vývoji věnoval velkou pozornost mechanismu závěsu jednotlivých panelů. Do jejich pantů zabudoval obvody, díky kterým jsou vodivé a měly by tak lépe odolávat tuhnutí.

„Každý modul je propojen vodivými panty, které při používání nepodléhají mechanické deformaci, takže nemají omezenou životnost na pouhých 5 tisíc ohybů, než se zlomí,“ popsal tento systém Brister.

sunup8

Foto: James Dyson Award

Bradley Brister

Projekt který chce řešit problém

Svůj SunUp navrhl jako závěrečný projekt bakalářského studia produktového designu a inženýrství, v rámci kterého měli studenti příležitost spolupracovat se společností The North Face, oděvní značkou specializující se na outdoorovou módu. Ta sama věnuje část své činnosti vývoji inovativních technologií, jak nedávno předvedla na své bundě utkané z pavoučích vláken.

Vytvořený 15W prototyp o kapacitě 400 mAh, který se plně nabije za 12 hodin, již otestoval v terénu a nyní doufá, že jej v budoucnu vylepší natolik, aby bylo možné modulárně upravovat jednotlivé panely nabíječky. I přesto je zařízení alespoň částečně modulární již nyní, díky možnosti měnit rozbité panely, aniž by bylo nutné měnit celé zařízení.

sunup4

Foto: Brad Brister Design

SunUp je vybaven dvojici USB portů pro nabíjení jednotlivých zařízení

Se svým výtvorem Brister reprezentoval Velkou Británii v soutěži James Dyson Award, na které bodovalo i samodezinfekční madlo, o kterém jsme vás nedávno informovali. Tato soutěž hodnotí studentské projekty z celého světa, které nejenže mají zajímavý design, ale zároveň se snaží efektivně řešit stanovený problém.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym