Mise splněna. The Ocean Cleanup dotáhl na pevninu první plastové úlovky z oceánu, udělá z nich nové produkty

Filip HouskaFilip Houska

the-ocean-cleanup-1

Foto: The Ocean Cleanup

Zakladatel a CEO The Ocean Cleanup Boyan Slat s prvními úlovky

0Zobrazit komentáře

Psalo se září roku 2018, když nizozemský startup The Ocean Cleanup vyslal na širý oceán unikátní mechanismus pro sběr povrchových plastů. Byť se hned první etapa nepodařila a tým pod vedením Boyana Slata musel během ledna rozbitou masivní síť stáhnout na břeh, v červnu se do stejných míst vydala znovu v přepracovaném kabátku. A ta už ovoce skutečně přinesla.

Pětadvacetiletý Boyan Slat, který The Ocean Cleanup rozjel rok po dosažení dospělosti, tento týden hrdě oznámil první výsledky z Mission One, premiérové mise za čištění světových vod. Za přítomnosti hrstky novinářů, kteří se v deštivém počasí shromáždili u přístavu v kanadském Vancouveru, odhalil šedesát pytlů naplněných nejrůznějším plastovým odpadem z Velké tichomořské odpadkové skvrny.

„Přivítání prvních úlovků plastového odpadu na pevnině je moment, na který jsme se roky těšili,“ hlásil Slat. Nejen pro něj, ale pro celý projekt jde o důležitý milník a velké bílé tašky s vlastními identifikačními kódy bere jako trofeje. Dost možná i jako důkaz toho, že manuální čištění oceánů může mít v dlouhodobém horizontu smysl, i když se to zpočátku nezdálo vůbec pravděpodobné.

the-ocean-cleanup-2

Foto: The Ocean Cleanup

Každý pytel má svůj vlastní rozpoznávací kód

Skutečný recyklační koloběh

Součástí nyní již ukončené Mission One bylo i rozhodnutí, co s nasbíranými oceánskými plasty Slatův tým udělá. Dosud neprezentoval přesný záměr, nicméně se dalo očekávat, že se je bude snažit tzv. upcyklovat (proces přeměňování odpadového materiálu v nové materiály či produkty lepší kvality), což je nově potvrzeno. The Ocean Cleanup veškeré odpadky přemění ve zcela nové produkty, z jejichž prodeje bude chtít financovat nadcházející čistící mise na mořích.

„Protože se většina lidí nikdy do Velké tichomořské odpadkové skvrny nevydá, prostřednictvím těchto produktů se jim budeme snažit dát příležitost, aby se na čištění také svým způsobem podíleli,“ vysvětluje Slat chystaný upcyklační plán, u kterého se ovšem zatím neví, v jaké formě dorazí – zda budou výsledkem běžné produkty (například do domácností), nebo symbolické předměty.

the-ocean-cleanup-2

Foto: The Ocean Cleanup

Část plovoucí bariéry

Každopádně se má jednat o výrobky, které budou vyprodukované 100% z nasbíraných plastových odpadků, což si bude chtít projekt posvětit od společnosti Det Norske Veritas. Ta patří mezi přední vydavatele akreditovaných certifikací a specializuje se hlavně na udržitelnost, především pak na to, jak jsou definovány produkty ze spotřebovaných plastů (i jiných materiálů).

Přípravy na rok 2020

Dá se říct, že si The Ocean Cleanup nadělil ten nejlepší dárek k blížícím se Vánocům, ovšem tím to pro ambiciózní projekt z holandského města Delft zdaleka nekončí. Již nyní přemýšlí nad zcela novým mechanismem, nazvaným jako System 002, který by měl vylepšovat aktuální parametry a především zpevňovat strukturu plovoucích trubek a sítě a zajišťovat pouze minimální propustnost nachytaného odpadu.

Momentálně však není známo, kdy se do Velké tichomořské odpadkové skvrny Slat se svou partou znovu podívá. Celému procesu má předcházet ještě důkladné testování, což se může na pár měsíců dozajista protáhnout. Do toho řeší i iniciativu ohledně čištění řek, která se rozjela koncem října a také patří mezi klíčové body, jak bojovat proti znečištění vod jako takových.

Boyan Slat

Foto: The Ocean Cleanup

Zakladatel The Ocean Cleanup Boyan Slat na říčním čistícím plavidle The Interceptor

Diskuze (0)

Novinka

Anonym