Masivní čištění oceánů začalo. The Ocean Cleanup spustil první část svého plovoucího mechanismu

Filip HouskaFilip Houska

System_001_Launch_4_web

Pilotní spuštění od The Ocean Cleanup

0Zobrazit komentáře

Psal se rok 2013, kdy tehdy 19letý Holanďan Boyan Slat přišel s nápadem, jak zbavit oceány od plastů. Navrhl plovoucí systém v podobě masivních trubek umístěných na hladině, které by díky vysoce odolným sítím odpad zachycovaly a bránily mu v jeho rozšiřování. Již před pěti lety měl tento mechanismus solidně promyšlený a pevně věřil, že bude fungovat. A nyní, po pěti letech vývoje, to může světu dokázat.

Projekt The Ocean Cleanup, kterému Slat šéfuje, před pár dny na hladinu Pacifiku v oblasti San Francisco Bay položil první část tohoto systému, nazvaného jako Systém 001. Následně byl plavidlem Maersk Launcher ze zátoky pomalu odtahován na širý oceán, kde bude mechanismus v „U“ tvaru o délce 600 metrů včetně 3metrových podhladinových sítích dva týdny testován.

Právě ono testování je pro další směřování The Ocean Cleanup naprosto zásadní. V případě, že získaná data ze senzorů, kamer a dalších navigačních prvků připevněných na rourách celého systému budou pozitivní a inženýři nebudou muset navrhovat nová řešení, měl by mechanismus po 14 dnech postupně přesouvat tam, kam je to nejvíce potřeba – do oblasti zvané jako The Great Pacific Garbage Patch, která se na přibližně 1,6 milionu čtverečních kilometrů rozpíná mezi břehy Kalifornie a Havaje.

The Ocean Cleanup Deployment Simulation image

Ta je pro tým z The Ocean Cleanup jasným cílem již od samotného začátku. Jedná se totiž o oblast, která má podle různých průzkumů kumulovat až 1,8 bilionu plastových částic o celkové hmotnosti přesahující 80 tisíc tun, což z ní dělá největší vodní smetiště na Zemi. Právě tam by tento nizozemský projekt mohl plnohodnotně využít svou důmyslnou technologii, která vedle toho, že zachycuje odpad na hladině (a zčásti i pod), počítá s okolními vlivy v podobě vln a větru a dokáže se jim přizpůsobit tak, aby nenastaly žádné výrazné potíže ohrožující celou misi.

System_001_Launch_3_web

Ambiciózní cíle

Pokud by se první část systému do The Great Pacific Garbage Patch dostala a spolehlivě plastový odpad zachytávala, The Ocean Cleanup se vyjádřil, že by se do stejné oblasti vyslal dalších 60 takových mechanismů, díky kterým by do pěti let dokázal eliminovat až polovinu veškerého tamního odpadu. Mnohem ambicióznějším plánem je však vize o zlikvidování až 90 procent plastů ve světových vodách, a to do roku 2040.

Foto: Pierre Augier / The Ocean Cleanup

Boyan Slat, zakladatel a CEO The Ocean Cleanup

Boom za záchranu oceánů

V posledních letech se boj proti plastům v oceánech a mořích výrazným způsobem rozšířil. Už si toho všímají nejen začínající startupy, ale také nadnárodní společnosti. Typickými příklady mohou být adidas, který se svými teniskami z mořských plastů dosáhl obrovského úspěchu a podobný princip začíná tlačit i ve svém oblečení, Starbucks a jeho iniciativa za nahrazení plastových brček nebo nápojový gigant Pepsi, který si „plastové problémy“ uvědomil souběžně s nákupem SodaStreamu.

adidasparley5

Foto: The Ocean Cleanup; adidas

Diskuze (0)

Novinka

Anonym