Propojení bambusu, PET lahví i cukrové třtiny. Brazilci navrhují uhlíkově neutrální tenisky za 2 200 korun

Filip HouskaFilip Houska

cariumu-ibi-5

Foto: Cariuma

Cariuma Ibi z bambusu, cukrové třtiny i korku

0Zobrazit komentáře

Na rychlou módu se dá pohlížet dvojí optikou. Buď je brána jako ideální možnost pro koupi mnohdy stylového oblečení a doplňků levně a prakticky všude, nebo musí co nejrychleji zmizet kvůli negativním dopadů na planetu. Ač jsou misky vah poměrně vyvážené, nelze nic namítat proti tomu, že kvůli extrémního počtu produkovaného zboží závažně trpí životní prostředí.

Do této oblasti se pochopitelně řadí i obuv, která měla jen za loňský rok dle údajů serveru World Footwear dosáhnout hranice okolo 24,2 miliardy párů po celém světě. K tomuto číslu si pak stačí připočíst hrubý odhad v podobě 13,5 kilogramu vygenerovaných emisí oxidu uhličitého z výrobních procesů a použitých materiálů na každý pár. Rozhodně nejde o nic zanedbatelného.

To je důvod, proč například Adidas experimentuje s inovativními metody pro ekologičtější výrobu z mořských plastů. Výzvu pak v tomto odvětví vidí i nové značky, které se snaží produkovat tenisky z alternativních, přírodních materiálů a ukázat světu, že není nutné sázet pouze na syntetická vlákna. Mezi ně patří i Cariuma z brazilského Rio de Janeira.

[Photo: courtesy Cariuma]

Foto: Cariuma

Zelené balení jako symbol udržitelnosti

V jejím sortimentu je možné vidět celou řadu udržitelných modelů, které lákají na jednoduchý design a fakt, že jsou všechny vyráběny ručně z přírodních materiálů. Jedna modelová řada z nich přeci jen o něco více vystupuje – nazývá se Ibi a patří mezi nejnovější doplnění teniskového portfolia Cariumy. Zároveň je také nejzajímavější, co se týče zpracování.

Síla bambusu s příměsí recyklovaných plastů

Ještě předtím, než se spoluzakladatel startupu a jeho kreativní ředitel Fernando Porto rozhodl opustit své stabilní místečko v korporátu, aby prozkoumával taje inovativní a netradiční produkce tenisek, měl v hlavě plán, že by nechal vyrobit takový model, jenž by byl takzvaně „uhlíkově neutrální“. Jinak řečeno by na výrobu spotřeboval stejné množství oxidu uhličitého, jako by reálně vygeneroval.

cariuma-ibi-2

Foto: Cariuma

Jednoduchý design napříč celou teniskou

Spolu se svým týmem proto sáhl po jedné z nejrozšířenějších dřevnatých rostlin planety – bambusu. O něm se obecně ví, že z ovzduší pohlcuje nahromaděný oxid uhličitý a je díky svým vlastnostem použitelný v celé řadě oborů.

Dá se zformovat do vhodného stavebního a konstrukčního materiálu, lze jej zpracovat do potraviny a funguje i jako ideální surovina pro výrobu papíru nebo léčiv. Nehledě na to, že z něj už bylo vytvořeno dokonce i jízdní kolo nebo auto.

Vzhledem k jeho multifunkčnosti tak Cariumu napadlo, že by okolo něj postavila zcela nový výrobní proces. Namísto toho, aby aplikovala klasickou tvrdou metodu pro výrobu tenkých vláken, pustila se do postupného nahřívání jednotlivých bambusů, díky čemuž se z nich stane drcené dřevěné uhlí. Respektive prášek, z něhož se může vycházet pro další kroky.

cariuma-ibi-1

Foto: Cariuma

Červený model Ibi

V případě Brazilců jde o to, že do tohoto prášku přimíchávají kousíčky recyklovaných PET lahví za účelem vzniku speciální směsi, kterou nechají ztuhnout a vyrobí z ní vnější vrstvu modelu Ibi. To vše údajně za takových podmínek, jež jsou vůči životnímu prostředí minimálně „uhlíkově neutrální“.

Na podrážku žádné chemikálie, ale cukrová třtina

Poněkud netradičně je tvořena i podrážka tohoto modelu. Ta je založena výhradně na cukrové třtině, která věrohodně připomíná klasický ethylenvinylacetát (EVA), jež se standardně využívá pro produkci „gumových“ produktů, tudíž i teniskových podrážek. Při pohledu dovnitř boty je pak možné spatřit i korkovou vložku potřenou organickým ricinovým olejem.

czechitas-dita-prikrylova2

Přečtěte si takéCzechitas v Brně učí programovat v novém výukovém centru. Za tři měsíce ho navštívilo přes 6 tisíc lidíCzechitas v Brně učí programovat v novém výukovém centru. Za tři měsíce ho navštívilo přes 6 tisíc lidí

Cariuma také uvádí, že veškeré plastové drobnosti nacházející se na tenisce (jako otvory pro tkaničky, zakončení tkaniček a logo) jsou vyráběny z recyklovaných plastů. To je ostatně dnes už takový standard, a pokud je bota vytvořena z bambusu a cukrové třtiny, použití původních plastů by asi nedávalo příliš velký ekologický smysl.

Hotová teniska přichází v několika barevných provedeních od klasické bílé a černé až po sytou červenou, žlutou nebo růžovou a stojí 98 dolarů (zhruba 2 200 korun). V případě zájmu je možné si model Ibi objednat i do Česka.

cariuma-ibi-3

Foto: Cariuma

Uhlíkově neutrální

Diskuze (0)

Novinka

Anonym