Z českého startupu Dateio vystupuje J&T. Jeho podíl za desítky milionů kupují Erste a Air Bank

Peter BrejčákPeter Brejčák

dateio-founders

Foto: Dateio

Zakladatelé Dateio Ondřej Knot a Ivan Dovica

0Zobrazit komentáře

Propracovaná platforma, která propojuje banky s obchodníky a těm umožňuje pomocí velkých dat cílit nabídky na základě dřívějších nákupů zákazníků. Tak funguje český fintechový startup Dateio, ze kterého nyní po několika letech exituje fond J&T Ventures. Podle informací CzechCrunche za svůj podíl inkasuje vyšší desítky milionů korun, na které se složí Erste, což je mateřská společnost České spořitelny, a Air Bank.

Dateio umožňuje cílený marketing na základě bankovních dat o platbách kartou a spolupracuje přitom s osmi bankami a stovkami obchodníků jako například Shell, OMV, Kaufland či Albert. Veškerá citlivá data o nákupech přitom zůstávají v bankách a celkově má podle svého vyjádření startup dosah na milion klientů.

Technologický startup byl založen v roce 2013 dvojicí Ondřej Knot a Ivan Dovica, aktuálně zaměstnává 25 lidí a kromě Česka působí také na Slovensku a Rumunsku. V příštím roce se plánuje rozšířit také do Rakouska, Chorvatska a Maďarska a díky dohodě se skupinou Erste bude navíc integrována do její bankovní aplikace George Go, kterou znají i klienti České spořitelny. Dateio každopádně očekává rozšíření dosahu o další miliony aktivních klientů.

erste-hq-viden

Sídlo Erste ve Vídni

Pro skupinu Erste, která působí v sedmi zemích, jde v případě Dateio o vůbec první investici do fintechového startupu. Nově v něm vlastní 22,2 procenta. Část peněz při transakci investovala přímo do firmy, částečně odkoupila podíly od fondu J&T Ventures a akcelerátoru Bolt patřícího pod O2. Air Bank odkoupila zbylou část podílu J&T a drží 11,7 procenta.

„J&T Ventures byl náš první velký investor, celkem s námi byl téměř pět let. Kromě peněz nám pomohl s podpisem a nasazením v první bance na českém trhu i s expanzí na Slovensko. I díky tomu dnes máme obrovský potenciál pro další růst,“ uvedl Ondřej Knot, CEO a zakladatel Dateia.

J&T otevřelo druhý fond s miliardovým kapitálem

Fond J&T Ventures svou původní investici, která se pravděpodobně pohybovala v řádu do deseti milionů korun, zhodnotil několikanásobně s průměrným ročním výnosem 59 procent. Prodej podílu v Dateio přišel několik měsíců po jiném úspěšném exitu fondu, když v červenci prodal svůj podíl ve společnosti Dotykačka, který koupila skupina Solitea.

Zároveň J&T Ventures v říjnu otevřelo svůj druhý fond. Oproti prvnímu se sedmi miliony eur (přibližně 180 milionů korun) došlo k jeho výraznému zvětšení – i díky otevření soukromým investorům je plánovaná výše druhého fondu 40 milionů eur, tedy přibližně jedna miliarda korun. A první investice již zamířila do Neuron Soundware.

„Oproti prvnímu fondu bude více prostředků na investice do projektů v pozdější fázi a na následující investice v projektech, ve kterých už budeme mít podíl. Předpokládám, že investice do jednotlivých firem se mohou pohybovat od 200 tisíc do 2,5 milionu eur. Fond plánuje zainvestovat 20 až 30 technologických firem. Délka fondu je osm let s tím, že investiční období je pět let,“ popsal Adam Kočík, Managing Director J&T Ventures.

foto_adam-kocik_jt-ventures

Foto: J&T

Adam Kočík, Managing Director J&T Ventures

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym