Klání v dřevěné aréně. Studio Zahy Hadid v Anglii postaví udržitelný fotbalový stadion pro první veganský tým světa

Filip HouskaFilip Houska

zaha-hadid-fotbalovy-stadion-2

Foto: Zaha Hadid/MIR

Vizualizace dřevěného fotbalového stadionu týmu Forest Green Rovers

0Zobrazit komentáře

Stejně jako se navrhují nové způsoby udržitelného pohánění domácnosti, respektive ekologického přístupu ke stavbě domů, promýšlí se i zelenější pojetí fotbalových stadionů. Ty z principu patří mezi energeticky náročné objekty nejen z hlediska průběžného osvětlení, vyhřívání a obecného zajišťování komfortu hráčů a diváků, ale také pro své obtížné konstrukční procesy.

Nelze se tak divit, že v dnešní době vznikají návrhy nových, udržitelných stadionů, které by nebyly takovou zátěží vůči přírodě a současně vycházely z moderních designových trendů pro zvýšení atraktivity. Jedním z nich se má stát i domácí aréna anglického celku Forest Green Rovers, který sídlí v městečku Nailsworth, což je necelých 50 kilometrů jižně od Bristolu.

Právě tento klub, hrající ve čtvrté anglické lize League Two, patří dost možná mezi nejekologičtěji smýšlející fotbalové mančafty světa, o čemž svědčí důraz na veganské diety pro jeho hráče i občerstvení bez jakéhokoliv zvířecího proteinu pro fanoušky na stadionu. Dokonce na to od roku 2017 drží i oficiální certifikaci coby první „ryze veganský“ fotbalový klub planety.

zaha-hadid-fotbalovy-stadion-1

Foto: Zaha Hadid / MIR

Stadion bude reflektovat přítomnost stromů a zeleně

Není tedy divu, že Forest Green Rovers bude splňovat oddanost k životnímu prostředí a udržitelnému fungování i prostřednictvím nového stadionu, o jehož podobu se stará renomovaná architektonická kancelář Zaha Hadid. Před pár dny byl totiž oficiálně schválen návrh světově prvního fotbalového stadionu postaveného výhradně ze dřeva.

Karbonově šetrný a kopírující okolní scenérii

V rámci ekologické udržitelnosti dává použití dřeva coby základního stavebního materiálu největší smysl, a to díky jeho karbonovému minimalismu – ve srovnání s ostatními materiály neprodukuje takové množství oxidu uhličitého do ovzduší. A právě to byl hlavní aspekt, proč se jak klub, tak Zaha Hadid a ostatně i rada distriktu Stroud (v jehož oblasti se Nailsworth nachází) na této struktuře dohodli.

„Důležitost použití dřeva nespočívá jen v tom, že je to přírodní materiál, ale také v jeho velmi nízké produkci oxidu uhličitého – vůbec nejnižšího, co se týče stavebních materiálů. Náš nový stadion bude mít nejnižší obsah oxidu uhličitého ze všech stadionů na světě,“ komentuje pro magazín Dezeen Dale Vince, předseda Forest Green Rovers a mimo jiné zakladatel firmy Ecotricity, která novému stánku zajistí energetický pohon z obnovitelných zdrojů.

zaha-hadid-fotbalovy-stadion-5

Foto: Zaha Hadid / MIR

Pohled na hrací pole z jednoho z pěti tisíc dostupných sedadel

zaha-hadid-fotbalovy-stadion-4

Foto: Zaha Hadid / MIR

Uvnitř lobby pro fanoušky

Co se týče samotného vzhledu, nejde o žádný zběsilý, ultramoderní koncept. Naopak. Architekti se snažili navrhnout takovou podobu, která by ladně kopírovala nerovnosti okolní zelené louky. I tak je však poměrně výrazný, za což mohou mohutné dřevěné trámy pokryté těžko viditelným laminem pro lesklost a odolnosti vůči nepříznivým vlivům počasí.

Poměrně výrazná je pak membrána, jež pokrývá boční přístřeší stadionu. Ta bude sloužit nejen jako ochrana pro fanoušky před deštěm, ale také pro odrážení svitu během západu slunce za účelem eliminace stínů, které by mohly bránit optimálnímu výhledu hráčů na hrací plochu a míč. Vzhledem k tomu, že ale nebude zasahovat přímo na hřiště, nijak se nenaruší přírodní růst trávy.

Nyní je otázkou, kdy se koncept stadionu, nazývaného jako Eco Park, promění v realitu. Vince věří, že se stihne dokončit do tří let, pokud celému procesu opět nehodí „klacky pod nohy“ zmíněná rada distriktu Stroud – ta totiž původní návrh stadionu (a obecně celého zeleného komplexu obohaceného o stovky stromů) loni v červnu zavrhla z obav o narušení tamního prostředí, aby jej v pozměněné podobě po pár měsících schválila.

zaha-hadid-fotbalovy-stadion-3

Foto: Zaha Hadid / MIR

Vstupní hala na hřiště pro hráče

Diskuze (0)

Novinka

Anonym