SpaceX zvládlo kritický test posádkového modulu Crew Dragon. Příště už na jeho palubě poletí astronauti

Jiří SvobodaJiří Svoboda

crew-dragon6

Foto: SpaceX

Vizualizace vesmírné lodi Crew Dragon společnosti SpaceX

0Zobrazit komentáře

Cesta vývoje vesmírné lodi Crew Dragon byla doposud velmi trnitá, ale po dnešku má za sebou jeho výrobce SpaceX kritický test, který mu otevírá brány k letům s lidskou posádkou. Při nedělní misi totiž posádkový modul společnosti miliardáře Elona Muska sám unikl a bezpečně přistál v oceánu poté, co jeho nosná raketa Falcon 9 simulovaně explodovala.

Takzvaný test nouzového úniku začal jako každý jiný let SpaceX. Raketa Falcon 9 na své již celkově osmdesáté misi vzlétla přesně v 16.30 středoevropského času z rampy z floridského mysu Canaveral, ale poté, co počítače lodi Dragon zaznamenaly simulovanou chybu rakety, zahájily nouzové oddělení.

Díky zažehnutí osmi motorů se loď od rakety rychle vzdálila a ta následně vybuchla, jak by se mohlo stát při reálné nehodě, například pokud by došlo k úniku paliva nebo by se raketa otočila k zemi. Obrázek výbuchu Falconu 9 a ještě za hlasitých oslav zaměstnanců SpaceX jsme už nějakou dobu v tomto vesmírném startupu neviděli.

falcon9-crew-dragon

Foto: SpaceX

Raketa Falcon 9 s vesmírnou lodí Crew Dragon pro lidskou posádku

Nutno podotknout, že všechny tyto úkony vykonaly palubní počítače Dragonu zcela samy bez zásahu pozemního personálu. Stejně tak samy od sebe pokračovaly volným pádem k oceánu, přičemž úspěšně vypustily i dvě sady padáků. Celá loď tak bezpečně dosedla na hladinu oceánu zhruba 35 kilometrů od pobřeží a okamžitě se k ní vydaly záchranné týmy.

Moderátoři živého přenosu navíc podotkli, že během přistávací sekvence se taktéž uvnitř kapsle otočila sedadla pro posádku, aby v budoucnu astronauti lépe snesli náraz na hladinu.

Na tiskové konferenci potvrdil úspěšnost mise ve všech ohledech jak Elon Musk, tak šéf NASA Jim Bridenstine. „Veškerý hardware k letu s posádkou budeme mít připravený nejspíš na konci února. Poté nás stále čeká ještě hodně testů a poletíme nejspíš v druhém čtvrtletí letošního roku,“ nastínil Musk další kroky.

Dalším krokem bude vyhodnocení dat ze senzorů na lodi, raketě i ve figurínách umístěných v sedačkách. Pokud se i další analýzy dat ukážou jako úspěšné, nic nebrání tomu, aby do stejné lodi v příští misi usedli astronauti Bob Behnken a Dough Hurley.

Ti v lodi poletí k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) a Crew Dragon se tak stane první posádkovou americkou lodí od konce programu Space Shuttle v roce 2011 (pakliže se to dříve nepodaří lodi Starliner od Boeingu). Pokud vše půjde jak má, NASA se může definitivně zbavit závislosti na ruských Sojuzech při dopravě svých astronautů. Celkem má NASA se SpaceX nasmlouváno už šest letů.

Tři obrazovky a 38 tlačítek

Po měsících testování na Zemi se tak po zpožděních konečně otevírá cesta k tomu, abychom viděli astronauty na palubě rakety soukromé společnosti. Ostré starty se původně měly uskutečnit už v prosinci 2018, postupně se dostalo i na úspěšný test v březnu 2019 k Mezinárodní vesmírné stanici s figurínou na palubě. Vše ale zadrhla nehoda kapsle v dubnu 2019, kdy při statickém testu explodovala.

crew-dragon5

Foto: SpaceX

Astronauti Doug Hurley a Bob Benhken při výcviku pro let vesmírnou lodí Crew Dragon

Crew Dragon je jeden z největších projektů SpaceX. Muskova společnost první prototyp lodi začala testovat už v roce 2015. Do standardní konfigurace se vejdou čtyři astronauti, přičemž zcela chybí složité ovládání se stovkami přepínačů jako v raketách z minulého století. Crew Dragon je vybaven pouze třemi dotykovými obrazovkami a 38 tlačítky. Některé z nich navíc nemají být nikdy použity a budou sloužit jako záloha.

Na kompletní záznam testu nouzového úniku lodi Crew Dragon na raketě Falcon 9 se můžete podívat níže:

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym