Zpět do doby, kdy se fotky vyvolávaly. Hvězdný slovenský youtuber David Dobrik se svou aplikací napodobuje focení na film

Filip HouskaFilip Houska

dobrik

Foto: David Dobrik/Instagram

David Dobrik

0Zobrazit komentáře

Pokud jste se narodili začátkem devadesátek (nebo dříve), nejspíš si dobře pamatujete, jaká zábava to byla, když jste potřebovali vyvolat fotky z filmu analogového fotoaparátu. Než jste se na snímek mohli poprvé podívat, trvalo to i několik dní v závislosti na tom, kdy vám je fotolaboratoř v obálce připravila. Dnes už tento proces spíše vyvolává úsměvy, byť stále skrývá své kouzlo.

V posledních letech i proto tato metoda zažívá svou malou renesanci a děti, které se narodily do ryze digitální doby, nemusí vůbec tušit, co to taková analogová fotka je a jak vzniká. A kdo by jim tuto techniku měl oživit více než youtubeři, u kterých tráví hodiny denně. Jedním z nich je David Dobrik, slovenský rodák žijící v Los Angeles, kde rozjel úspěšnou kariéru youtubového tvůrce.

Stejně jako všichni mediální influenceři má i Dobrik velmi bohatý profil na Instagramu, přes který ho sleduje více než 11,1 milionu lidí. Ti nejvěrnější fanoušci pak nepochybně zaregistrovali i jeho sekundární profil @davidsdisposable, kde publikuje fotky upravené do takového barevného rozložení, které věrohodně připomíná snímky vyfocené na klasickou pásku.

dobrik-instagram

Dobrikův vedlejší profil na Instagramu

Na tom by možná nebylo nic zvláštního – retro se vrací a fotky patří k základním formátům dění na sociálních sítí a zcela jistě není Dobrik jediným tvůrcem, jenž na tento nostalgický trend naskočil. Co je však zajímavější, třiadvacetiletý kluk původem ze slovenských Košic na tomto pojetí vybudoval svou vlastní mobilní aplikaci, která celý proces posouvá o úroveň výše.

Snímky, které uvidíte až zítra

Jak už jsme zmínili v úvodu, kouzlem tradičních fotek z filmu je to, že do poslední chvíle nevíte, zda se vám snímek podařilo dobře zachytit. To zjistíte až tehdy, co je necháte vyvolat a dorazí vám fyzicky do rukou. O něco podobného se snaží i Dobrikův tým v rámci nové aplikace David’s Disposable, která na displeje chytrých telefonů přináší klasický jednorázový fotoaparát.

Poznáte to hned při zapnutí, kdy se vám objeví jednoduché rozhraní s hledáčkem ve vrchní části, tlačítkem pro aktivaci blesku a samozřejmě spoušť, která se nachází v dolním pravém rohu (v ideální pozici pro palec ruky). Součástí úvodního rozhraní jsou i informace, jak touto technikou správně fotit, a také zdůraznění, že jde o starý dobrý způsob focení na 35mm film.

davids-disposable-1

Foto: David’s Disposable

Rozhraní, které připomíní jednorázový fotoaparát

I když se vše děje digitálně a vlastně jde o pouhé napodobení, fór je v tom, že pořízené fotky neuvidíte hned, ale až následující den v devět hodin ráno. To znamená, že pokud přes aplikaci David’s Disposable, která i s ohledem na svůj název naplno využívá Dobrikovu slávu, budete fotit například narozeninovou oslavu, výlet nebo cokoliv jiného, zachycená fotogalerie se vám otevře až druhý den. O tom vás včas informuje příchozí notifikace.

teamtrees

Přečtěte si takéYoutubeři vysází 20 milionů stromů po celém světě. Začnou v poničené Kalifornii, Keni a Jižní IndiiYoutubeři vysází 20 milionů stromů po celém světě. Začnou v poničené Kalifornii, Keni a Jižní Indii

Prakticky se tak jedná o nápaditou simulaci reálného procesu pro vyvolávání fotek a rozšíření obzorů těm, jež se narodili do nového tisíciletí a neznají jednu ze základních technik pro zisk fyzických papírových fotek (které ostatně dnes také upadají). V Dobrikově aplikaci navíc existuje možnost pro tisk skutečných snímků, byť se týká především amerického trhu.

Koncept, který baví

Na dnešní internetovou dobu, během které se očekává vše hned a v co nejlepší kvalitě, jde poměrně o netradiční koncept s pořádnou dávkou nostalgie. Soudě ale podle čísel, které vygenerovala aplikace Dobrika, nutno říct, že na něj uživatelé (a především jeho fanoušci) slyší.

davids-disposable-2

Foto: David’s Disposable

Fotky z jednoho dne se odhalí až den následující

Analytická agentura Sensor Tower uvádí, že za pár týdnů byla aplikace David’s Disposable stažena více jak milionkrát, přičemž největšímu zájmu se těšila během 7. a 8. ledna, kdy dosáhla až 60 procent z celkového objemu stažení. To navíc jen z App Storu (iOS), protože na zařízení s Androidem zatím není dostupná.

Úspěch se přisuzuje hlavně tomu, že je Dobrik známý v kruzích sociálních médií a hlavně na YouTube, kde má přes 15 milionů odběratelů a patří mezi největší youtubery světa. Na druhou stranu podobných aplikací se objevuje relativně dost. Za zmínku stojí například Gudak Cam, přes kterou se na fotky čeká až tři dny, nebo aplikace 1888. Dobrik však zkrátka staví na svých fanoušcích a – soudě dle počtu stažení – mu to funguje.

daviddobrik

Foto: David Dobrik/Instagram

David Dobrik se ze Slovenska do USA přestěhoval s rodiči v dětství, nyní patří k největším influencerům světa

Diskuze (0)

Novinka

Anonym