Pilulka spouští eRecept.cz, kterým umožní donášku léků na předpis domů. Pomůže teď hlavně seniorům

Peter BrejčákPeter Brejčák

kasa-pilulka-auto

Foto: Pilulka

Martin Kasa, spolumajitel Pilulky

0Zobrazit komentáře

Podle zákona se léčiva, jejichž výdej je vázán na lékařský předpis, mohou vydávat i jiným osobám, než kterým je předepsán. Právě tento fakt lze využít zejména při pomoci seniorům, aby během současné pandemické situace nebyli nuceni chodit mezi lidi a vystavovali se tak riziku nákazy.

Ve svém novém projektu eRecept.cz chce Pilulka propojit pacienty se všemi českými lékárnami na jednom místě. Tím by lidem umožnila rezervovat si léčivé přípravky na recept na své lékárně. Pacient zadá kód elektronického receptu, zvolí lékárnu ve svém okolí a vyplní kontaktní údaje.

Lékárna pak telefonicky kontaktuje přímo pacienta, který může požádat o roznos léčiva i někoho jiného – rodinného příslušníka, ale třeba například i dobročinné organizace jako Sousedská pomoc nebo dobrovolnickou misi společnosti DoDo, které se do projektu eRecept.cz zapojují.

Výdej léčiva je přitom čistě v pravomoci farmaceuta podle běžné lékárenské praxe. Lékárník může odmítnout vydat lék vázaný na předpis osobě, u které má pochybnosti, že je schopná zaručit jeho správné používání nebo jej může zneužít.

pilulka-min

Foto: Pilulka.cz

Pilulka spouští projekt eRecept.cz, kterým chce propojit pacienty se všemi lékárnami

„Naším cílem je zapojit co největší počet lékáren ve všech regionech. Platformu nabídneme všem krizovým telefonním linkám pro lidi v karanténě, pro nemocné, ale také pro zdravé seniory, aby nevycházeli v těchto dnech zbytečně do lékárny pro svá léčiva,“ říká spoluzakladatel Pilulky Martin Kasa s tím, že pro lékárny i pacienty má nová služba fungovat zdarma.

Projektem eRecept.cz se firma snaží digitalizovat komunikaci s lékárnou a omezit zbytečné návštěvy lékáren, po kterých v současné situaci lékárníci i Česká lékárnická komora podle vyjádření Pilulky volají. Navíc lékárníci nyní odmítají přebírat telefony pacientů pro načtení kódu eReceptu a z důvodu ochrany zdraví vyzývají k bezkontaktnímu předání, což služba Pilulky umožňuje.

Jak Kasa pro vyloučení pochybností doplňuje, v případě eRecept.cz se podle něj nejedná o zásilkový prodej předpisových léčiv. Ten by musel mimo jiné splňovat prvky veřejné nabídky léčivých přípravků vázaných na recept online a výdej léčivých přípravků na základě objednávek zásilkovým způsobem.

Právě s nemožností prodávat léky na předpis v online lékárnách totiž aktuálně Martin Kasa se svými kolegy bojuje, respektive se to snaží měnit. Probírali jsme to i v našem podcastu, kde Kasa zmiňoval, že nevidí důvod, proč by dnes nemohl nákup léků na předpis v lékárénském e-shopu fungovat, obzvlášť když již v podobném principu nákupy fungují – tedy pokud si necháte léky vyzvednout třetí osobou, která má váš kód eReceptu k dispozici. A stejně funguje i služba eRecept.cz.

„eRecept.cz nabízí propojení pacienta a farmaceuta na jednom místě. V případě, že pacient požádá farmaceuta o vydání léčiva třetí osobě a farmaceut nemá pochybnosti o bezpečnosti výdeje, může dojít i k dodání až domů skrze třetí osobu, ke které má pacient i farmaceut důvěru. Mimochodem je to naprosto běžná praxe. Plánujeme pomoci lékárnám v regionech s možností donášky léčiv, pokud nemají interní kapacity,“ dodává Kasa.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym