Češi z The Greenest Company měří kvalitu pracovního prostředí. Kanceláře jsou prázdné, a tak radí, jak na lepší home office

Michal MarekMichal Marek

the-greenest-company1

Foto: The Greenest Company

The Greenest Company běžně zkoumá kvalitu pracovního prostředí, nyní se zaměřil na domácnosti

0Zobrazit komentáře

Český startup The Greenest Company za běžných okolností pomáhá firmám analyzovat kvalitu pracovišť a za pomoci naměřených dat jim radí, jak kanceláře přizpůsobit pro lepší zdraví i výkonnost zaměstnanců. Omezení spojená s šířením koronaviru ale udělala klasickému byznysu nadějného startupu velkou čáru přes rozpočet. Protože do kanceláří dnes nikdo nechodí, The Greenest Company začala měřit zdraví domácností. Na co přišla?

Startup, o kterém je řeč, není ve svém oboru žádným zelenáčem (svému vlastnímu názvu navzdory). S „kultivací“ kanceláří pomáhá i velkým společnostem jako Škoda, Alza nebo Skanska. S přesunem lidí na home office se ale musel tým pod vedením Jindřicha Fialky alespoň dočasně přeorientovat a svými hi-tech kávovníky, tzv. Space Monitory, začal zkoumat právě domácí prostředí.

„Protože se všichni skokem přesunuli z kanceláří do home office, prakticky ze dne na den nám zmizel veškerý byznys. Pro startup naší velikosti je to velká rána. Tak jsme minulý týden rozpůjčili Space Monitory pár známým a kamarádům a začali místo kvality kanceláří měřit kvalitu pracovního prostředí doma,” komentuje Jindřich Fialka, jeden ze spoluzakladatelů The Greenest Company.

the-greenest-company3

Foto: The Greenest Company

Space Monitor měří kvalitu pracovního prostředí

Firma má za sebou týden měření a přišla na řadu zajímavých věcí – třeba to, že nejslabším místem domácího prostředí jsou ložnice. Za pomoci svých stylových měřících zařízení, které se v domácnostech neztratí ani jako designové doplňky, startup v českých ložnicích měřil například koncentraci oxidu uhličitého a došel k poznatku, že jeho průměrná koncentrace dosahuje hodnoty 1 761 ppm (částic na jeden milion) a místy dokonce přes 2 500 ppm. To je skoro dvojnásobek hygienické normy a pětinásobek hodnoty, kterou lze běžně naměřit v přírodě.

Problém je, že vysoká koncentrace CO2 zásadně zhoršuje kvalitu spánku a zvyšuje stres. Ještě horší dopady takto nevhodného prostředí lze samozřejmě vypozorovat při dlouhodobém vystavování takovéto koncentraci. Vzhledem k tomu, že v ložnici za rok strávíme přes 2 500 hodin, tedy víc než 100 dní v kuse, měli by nás takové výsledky skutečně znepokojit a ponouknout k patřičné nápravě.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Space Monitory, které startup využívá, měřily v domácnostech kromě oxidu uhličitého také akustiku, světelné podmínky, teplotu, vlhkost vzduchu a dalších osm ukazatelů, které jsou pro zdravé prostředí zásadní.

Ve výzkumu se objevila například pracovna s maximální teplotou 26,7 °C (taková teplota snižuje soustředění cca o 40 %), dětský pokoj s průměrem oxidu uhličitého 2 170 ppm (tj. koncentrace dvakrát vyšší, než jaká je hygienická norma), nebo ložnice s minimální noční teplotou 16 °C. Za velké překvapení The Greenest Company označuje, jak rozdílné hodnoty byly v jednotlivých domech a bytech naměřeny.

space-monitor-3

Foto: The Greenest Company

Space Monitor měří ukazatele jako vlhkost vzduchu, světelné podmínky, koncentraci CO2 či ruch

Startup naštěstí neskončil u prostého závěru, že ve svých domovech bohužel žijeme velmi nezdravě, ale přinesl také návod na to, jak situaci alespoň trochu napravit. Návod na vytvoření lepšího domácího prostředí od The Greenest Company má 6 bodů:

1. Čerstvý vzduch je základ

Spousta lidí si doma ani nevšimne, že je ve vzduchu příliš mnoho prachu či nečistot a nevycítí přirozeně ani příliš vysokou koncentraci CO2. Základem je proto pravidelné větrání. Vysoká koncentrace oxidu uhličitého způsobuje apatii, bolesti hlavy, stres a pokles soustředění až o 50 %, takže čerstvý vzduch je pro produktivní práci a zdraví život naprosto zásadní.

corovent

Přečtěte si takéVývoj plicních ventilátorů je hotový, hlásí skupina COVID19CZ. Začnou se vyrábět první stovky kusůVývoj plicních ventilátorů je hotový, hlásí skupina COVID19CZ. Začnou se vyrábět první stovky kusů

Vyvětrat stačí 3 až 5 denně, na 3 až 5 minut. K nahnání čerstvého vzduchu do místnosti jsou přitom přirozeně nejvhodnější ta okna, která nesměřují do rušné ulice.

2. Zajistěte si klid

Asi není velkým překvapením, že produktivitu práce snižují vyrušení. The Greenest Company měří hlavně dva druhy ruchů: krátkodobá vyrušení (zazvonění telefonu či prásknutí dveřmi) a šum na pozadí (tikající hodiny, hlučná klimatizace). Zatímco chvilková vyrušení snižují produktivitu, šum na pozadí dlouhodobě zvyšuje stres.

Řešením tedy je vypnout vše, co vydává zvuky, a ideálně si vyčlenit čas, kdy se člověk skutečně nenechá ničím a nikým vyrušovat. Pokud je to možné, nedostupný telefon je pro produktivitu velkou posilou. Startup zároveň doporučuje pustit si podkresovou hudbu, do které se schovají náhlá vyrušení.

greenest_company_co2

Graf: The Greenest Company

Klid při práci a čerstvý vzduch jsou základ

3. Dobře prosvětlené místnosti

Přirozené světlo snižuje stres, posiluje imunitu a nepřímo zlepšuje i spánek. Je proto dobré ho domů dostat co nejvíc a neschovávat se za zatažené závěsy. Lepšímu prosvětlení místnosti pomůže i tak prostá věc, jako je mytí oken.

4. Dejte pozor na teplotu

Velmi důležitá je pro komfort a pracovní nasazení i teplota v místnosti. Pro soustředěnou práci u stolu je ideální teplota mezi 21 a 23 °C. Pokud máte doma přes 25 °C, vaše produktivita se údajně snižuje o 30 až 40 %. Pokud je teplota naopak pod 19 stupni Celsia, přibývá chyb, které člověk udělá při soustředěné práci (prý až o 250 %). Pocit tepla hodně ovlivňuje vzdušná vlhkost. Ta by se měla držet mezi 40 a 60 %.

5. Vytvořte si pracovní zónu

Při práci z domova pomáhá, máte-li vyhrazenou samostatnou místnost nebo zónu, kde opravdu jen pracujete. V takové místnosti snáze udržíte ideální podmínky (čerstvý vzduch, světlo, teplo, ticho) a pomůže vám i psychologicky. Pracovní místo by mělo být uklizené – odstraňte si z něj vše, co může odvádět vaši pozornost.

space-monitor-2

Foto: The Greenest Company

Oddělený pracovní prostor vám pomůže být produktivní

6. Dejte pozor na ložnici a spánek

Jelikož v ložnici trávíme skutečně značnou část života (více než čtvrtinu roku), je velmi důležité, aby v ní bylo vše v pořádku. Velký pozor je potřeba dát hlavně na CO2 (vydýchaný vzduch) a na ruchy z okolí (zvuk, světlo). Dlouhodobě špatné prostředí pro spánek zvyšuje stres, zhoršuje soustředění a působí akutní i chronické zdravotní problémy.

Je proto potřeba si dát pozor na dobré větrání, k čemuž nejlépe poslouží otevřená ventilačka. Ideální teplota v ložnici se pohybuje mezi 19 a 20 stupni a v místnosti by nemělo být nic, co svítí či vydává zvuky. Rozdíl mezi dobrým a špatným prostředím pro spánek demonstrují grafy níže.

Greenest_company_spatna_noc

Graf: The Greenest Company

Ukázka špatného prostředí pro spánek

Greenest_company_ukazkova_noc

Graf: The Greenest Company

Ventilačka pomůže udržet koncentraci CO2 ve zdravých hodnotách

Pro dobrý spánek je pak kromě omezení alkoholu či kofeinu klíčová také eliminace tzv. modrého světla z počítače či telefonu. K jeho regulaci dobře poslouží například aplikace f.lux, nebo systémové funkce dnes již zabudované v mobilních i desktopových operačních systémech. Tyto nástroje totiž s blížícím se večerem modré světlo redukují.

Dáme jídlo, Uber Eats a Wolt doplní v Česku další velký hráč. Bolt Food doveze jídlo ze stovky restaurací i na okraj Prahy

Peter BrejčákPeter Brejčák

bolt-food1

Foto: Bolt

Kurýr služby Bolt Food

0Zobrazit komentáře

Česká, respektive pražská scéna food delivery služeb má od dnešního dne dalšího hráče. K českému Dáme jídlo a zahraničním službám Uber Eats a Wolt se přidává i Bolt Food. V tuzemsku již působí na poli alternativních taxislužeb, čímž kopíruje příklad konkurenčního Uberu.

Službu dovozu jídla z restaurací startup Bolt, který vede šestadvacetiletý Markus Villig, poprvé představil loni v Estonsku během rebrandingu z původního názvu Taxify. Později se Bolt Food rozšířil do Lotyšska a Litvy či slovenské Bratislavy a název změnil právě proto, že se již nesoustředí pouze na převoz osob.

Teď na řadu v expanzi rozvozu jídel přišlo také české hlavní město, kde chce Bolt Food oproti některým konkurentům rozvážet i do okrajových částí jako Černý Most, Jižní Město, Letňany či Zličín. Nabídka v den spuštění zahrnuje stovku restaurací, mezi nimi například fastfoodové řetězce KFC, Burger King, Pizza Hut, Burrito Loco, tuzemské sítě Kolkovna a Potrefená husa či PokeHaus.

bolt-food-app

Foto: CzechCrunch

Aplikace Bolt Food pro rozvoz jídla

V dalších týdnech mají dle vyjádření estonského startupu přibýt další stovky restaurací a obchodů včetně pekařství, cukráren či květinářství. „Velký smysl vidíme i v podpoře obchodů, neboť i jich se krize dotýká opravdu hodně,“ vysvětluje Roman Sysel, regionální manažer Boltu pro střední Evropu. Pro využití Bolt Food je třeba stáhnout vlastní aplikaci, ale mezi oběma (pro taxi a rozvoz jídla) lze jednoduše přepínat, což je stejné jako u Uber a Uber Eats.

Partnerští kurýři Boltu budou objednávky zavážet do vzdálenosti osmi kilometrů vzdušnou čárou od dané restaurace, doručení v rámci čtyř kilometrů bude během úvodní promo nabídky zdarma, později by se mělo pohybovat zhruba od 40 korun výše. „Poplatek za dovoz se bude dlouhodobě pohybovat v řádu desetikorun. Cena dovozu vždy záleží na tom, jak daleko se zákazník nachází od restaurace, ze které si své jídlo objedná,“ doplňuje Roman Sysel.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Platba za objednávku se provádí klasicky kartou předem a kurýři budou aktuálně pro zamezení přímého kontaktu kurýři využívat bezkontaktní doručení na předem určené místo, kde jídlo zanechají, třeba před vchodové dveře. V aktuální pandemické situaci tak postupují i konkurenční služby.

Na rozdíl od nich Bolt Food nevstupuje do Prahy s žádnou proklamací o rychlosti doručení, jako to udělal například Wolt se svými 30 minutami a rychlost vyzdvihoval také Uber Eats. Podle časových údajů v aplikaci chce Bolt nicméně dovážet podobně jako ostatní hráči na trhu od 25 do zhruba 60 minut podle vzdálenosti. Roman Sysel nakonec pro CzechCrunch doplnil, že čas doručení závisí na vzdálenosti restaurace od místa objednání, ale z vybraných restaurací lze jídlo očekávat dokonce už do 15 minut. Jaká bude realita, prověří v následujících dnech první zákazníci.

bolt-food2

Foto: Bolt

Kurýr služby Bolt Food