PlayStation 5 se blíží a s ním i zbrusu nový ovladač. Podívejte se na nástupce legendárního DualShocku

ps5-dualsense-boxed

Foto: Sony

Nový ovladač DualSense, který bude součástí konzole PlayStation 5

0Zobrazit komentáře

Konec legendárního DualShocku a příchod takzvaného DualSense. Tak si Sony představuje budoucnost svých nejprodávanějších konzolí, které s pátou generací dostanou zcela nový ovladač. Právě ten Sony před očekávaným uvedeném nového PlayStationu 5, který má přijít kolem Vánoc, před pár minutami nečekaně odhalilo.

Pro novou verzi ovladače se Sony rozhodlo ponechat většinu z původních prvků z DualShock 4, který je k dispozici již od uvedení PlayStationu 4, ale zároveň přidalo několik vylepšení. Zatímco předchozí generace nabízela dotykovou plochu pro gesta a další funkce, stejně jako zabudovaný reproduktor přímo v ovladači, nový DualSense má vylepšovat zážitek ze hry pokročilou haptickou (hmatovou) odezvou i překopaným zvukem.

„DualSense je drastickým vylepšením oproti předchozí generaci ovladače a zároveň ukazuje, jak vážně myslíme generační obměnu v rámci PS5. Nový ovladač bude mít spoustu inovativních funkcí, které budou pro hry na nové konzoli zásadní,“ říká k novince šéf Sony Jim Ryan a naráží na fakt, že DualSense by měl přinést novinky nejen pro hráče, ale zároveň také pro vývojáře her.

ps5-dualsense2

Foto: Sony

Vylepšená tlačítka L2 / R2 s adaptivním spouštěčem

Díky hmatové odezvě bude možné lépe cítit například povrch silnice, stejně jako přebíjení zbraní nebo natažení luku, a to díky adaptivním spouštěčům na tlačítkách L2 a R2, které slouží nejčastěji právě pro střelbu nebo akceleraci aut ve hrách.

Zásadní změnou má být také zabudovaný mikrofon přímo v ovladači, takže už není třeba jako v případě PlayStationu 4 a starších využívat externí headset. Na první pohled jsou tak prvky ovladače podobné, ale jsou v čistším designu. DualSense nicméně ztratí také tlačítko Share, které sloužilo k rychlému uložení nebo sdílení záznamu z her přímo při hraní.

Místo něj bude tlačítko Create, pro které Sony slibuje zcela nový zážitek ze sdílení a tvorby obsahu. Velmi pravděpodobně tak bude vedle sdílení a ukládání možné videa například editovat. Přesto bude ovladač celkově lehčí a navíc vydrží déle na jedno nabití. Prozatím na něj můžeme koukat v bíločerné variantě, což je oproti předchozím, jednobarevným variantám, další změna.

Podrobnější informace Sony přinese v následujících měsících, jelikož je do vydání ještě daleko. I přes aktuální situaci se nicméně prozatím časová osa vývoje nijak neprodloužila a s PlayStation 5 se pořád počítá ještě letos. Problém mají naopak vývojářská studia, která často nezvládají práci na dálku, ale mají i jisté limitace z pohledu vydávání nových titulů.

ps5-dualsense3

Foto: Sony

Nové tlačítko Create místo Share

Problémy hlásí například studio Naughty Dog, které vyvíjí očekávanou hru Last of Us II a stojí i za oblíbenou sérií Uncharted. Kvůli nemožnosti hru distribuovat do klasických prodejních sítích odložilo studio hru na neurčito.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym