Vývoj plicních ventilátorů je hotový, hlásí skupina COVID19CZ. Začnou se vyrábět první stovky kusů

Peter BrejčákPeter Brejčák

corovent

Foto: CoroVent

Český plicní ventilátor CoroVent jde do výroby

0Zobrazit komentáře

Svoji roli v projektu plicních ventilátorů CoroVent máme završenou, hlásí představitelé iniciativy COVID19CZ. Děje se tak dvanáct dní po ohlášení úspěšné veřejné sbírky na výrobu unikátních plicních ventilátorů pomáhajících pacientům se selháním plic z důvodu koronaviru. Ve sbírce bylo vybráno 15 milionů korun jen během jediného dne.

„Naši misi na záchranu lidských životů v projektu plicních ventilátorů považujeme za ukončenou. Na začátku jsme měli nápad, propojili jsme na tři desítky odborníků a přišli s návrhem dostupných plicních ventilátorů,“ popisuje Pavel Doležal ze startupu Keboola, který během posledních tří týdnů jako jeden z mnoha věnoval projektu většinu svého času bez nároku na odměnu.

Cílem projektu bylo zajistit lokální výrobu dostupných plicních ventilátorů pro české nemocnice, kterým by při velkém nárůstu těžce postižených pacientů koronavirem mohly tyto ventilátory chybět. Dobrovolníci, tvořeni zástupci desítek českých IT firem a dalších expertů, zároveň přístroje uvolňují jako open source, aby se k jejich výrobě mohli dostat i další zájemci po celém světě.

corovent

Foto: CoroVent

Funkční prototyp českého plicního ventilátoru CoroVent

Další rozvoj projektu CoroVent teď přechází do rukou ČVUT, která v rámci své Fakulty biomedicínského inženýrství držela nad výrobou přístroje odborný dohled. Samotná výroba je plánována v třebíčské společnosti Dawell ze skupiny MICo. Ta se sice specializuje na vývoj a výrobu mobilních odporových a indukčních ohřevů, ale svoji výrobní linku dokázala rychle přizpůsobit i pro unikátní plicní ventilátor.

„Povedla se nám neskutečná věc. Ukázali jsme, co technologie, data, zkušenosti a nadšení lidí dokáží. Společně jsme vytvořili komunitní projekt, který díky zapojení know-how ČVUT a dalších šikovných českých hlav přišel s funkčním prototypem vlastního ventilátoru. Zajistili jsme pro něj nejen první část financí na výrobu prvních 250 kusů, ale také složité dodávky a převozy dílů mezi pracovišti,“ popisuje Doležal práci na projektu, se kterým chtějí pomáhat nejen v Česku, ale i ve světě.

pavel-dolezal-keboola1

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Pavel Doležal, spoluzakladatel a CEO startupu Keboola

„Celý projekt jsme také vnímali jako příležitost udělat z CoroVentu mezinárodní projekt a výkladní skříň českého průmyslu. Aby se jím mohl stát, musí se z dnešního komunitního projektu stát standardní průmyslový projekt. I podle slov pana ministra Havlíčka (ministr průmyslu a obchodu – pozn. red.) musí jeho řízení převzít zkušená průmyslová firma,“ pokračuje spoluzakladatel Kebooly.

„Při správném uchopení se mohou vyrobit stovky tisíc kusů přístrojů v řádu týdnů.“

I z těchto důvodů je tak práce komunity na projektu na konci. COVID19CZ nadále bude poskytovat součinnost, odpovědnost za CoroVent ale přebírá ČVUT, které má k dispozici zmiňovaného výrobce MICo. Společně pak spolupracují na výrobě a rozšíření přístroje s Ministerstvem průmyslu a obchodu.

„Průběžně firmě MICo předáváme všechny domluvené kontakty s dalšími zeměmi. Celý projekt má neuvěřitelnou sílu a při správném uchopení a spolupráci mezi ČVUT, MICo a podporou státu se mohou vyrobit stovky tisíc kusů přístrojů v řádu týdnů. A to nejen u nás, ale po celém světě, všechny s českou vlajkou hrdě hlásící, že tentokrát jsme to my, kdo zachraňuje svět,“ dodává Vojta Roček spoluzakladatel startupu Stories, který koupil gigant Workday.

corovent4

Foto: CoroVent

Vojtěch Roček a zařízení CoroVent

Hlavní organizační tým projektu s Pavlem Doležalem a Vojtou Ročkem tvořil Tomáš Kapler, který stojí za samotnou myšlenkou tvorby ventilátorů. V projektu využil zkušenosti lidí z IT a technologických firem a stál za oslovením ČVUT.

Základem plicních ventilátorů, jejichž výroba je snadno realizovatelná ve velkých objemech z relativně běžně dostupných dílů, byl pak výzkum profesora Karla Roubíka a jeho kolegů Václava Orta a Šimona Walzela z Fakulty biomedicínského inženýrství. Expertíza pomohla podpořit také důvěru tvůrčího týmu v to, že přístroj bude možné certifikovat pro použití v nemocnicích.

jiri-hlavenka-boxed

Přečtěte si takéInvestor tu není od toho, aby táhl firmu až nahoru. V Kiwi.com to ale byla velká jízda, říká Jiří Hlavenka v CzechCrunch PodcastuInvestor tu není od toho, aby táhl firmu až nahoru. V Kiwi.com to ale byla velká jízda, říká Jiří Hlavenka v CzechCrunch Podcastu

V třebíčské továrně Dawellu se teď začnou vyrábět první stovky plicních ventilátorů, společnost MICo je připravena začít s produkcí ještě tento týden. Klíčové je i to, že výsledná cena ventilátorů je zhruba třetinová oproti jiným komerčním řešením, i proto je očekávána vysoká poptávka po přístrojích v zahraničí, kde jsou aktuálně plicní ventilátory potřebné mnohem více než v Česku. Pokud by se ale i u nás situace s těžce nakaženými osobami COVID-19 zhoršila, budou tuzemské ventilátory CoroVent připravené také pro české pacienty.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym