Zakladatel Twitteru a Square Jack Dorsey posílá na boj proti COVID-19 miliardu dolarů. Jde téměř o třetinu jeho jmění

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

Spoluzakladatel a šéf Twitteru Jack Dorsey

0Zobrazit komentáře

Když jste zakladatel a šéf Twitteru, kde jinde byste měli oznámit svou dosud největší filantropickou iniciativu než právě na své sociální síti? Jack Dorsey tak učinil, když v několika příspěvcích oznámil, že se rozhodl na boj proti koronaviru a onemocnění COVID-19 darovat jednu miliardu dolarů, tedy přes 25 miliard korun.

Signifikantní je jeho dar pochopitelně jednak díky tomu, že jde o jednu miliardu dolarů, ale také proto, že je to téměř třetina celého Dorseyho jmění, které je aktuálně kolem 3,6 miliardy dolarů. Většinu má třiačtyřicetiletý podnikatel v akciích svých dvou firem, Twitteru a platebním startupu Square. A právě akcie druhé jmenované firmy v hodnotě miliardy dolarů dává na dobrou věc.

Jack Dorsey daruje značnou část svého jmění fondu Start Small, který se chce nejprve soustředit na pomoc v boji proti pandemii koronaviru a později se zaměří na zdraví a vzdělávání dívek a základní nepodmíněný příjem. Proč zrovna tyto dvě oblasti?

„Věřím, že představují nejlepší dlouhodobá řešení existenčních problémů, kterým svět čelí. Základní nepodmíněný příjem je skvělý nápad vyžadující experimentování. Zdraví a vzdělání dívek je klíčové pro rovnováhu,“ vysvětluje Dorsey.

Pro zakladatele Twitteru a Square, který je teď v čele obou svých startupů, to je suverénně nejvýznamnější filantropická aktivita. I proto chce být Dorsey maximálně transparentní a sdílí dokonce dokumenty na Googlu, kde činnost fondu Start Small eviduje.

Prvních 100 tisíc dolarů (2,5 milionu korun) poslal na America’s Food Fund, za kterým stojí herec Leonardi Di Caprio a Laurene Powell Jobsová. Cílem fondu je zajistit obživu pro Američany postižené pandemií koronaviru a přispívá také například Oprah Winfrey (1 milion dolarů) či Apple (5 milionů). Di Caprio a Powell Jobsová dali společně 5 milionů dolarů.

A pokud by vás zajímalo, proč se Jack Dorsey rozhodl darovat právě akcie startupu Square a ne u nás známějšího Twitteru, tak je to jednoduché. „Vlastním mnohem více akcií Square,“ říká s tím, že věří, že z této činnosti by měly dlouhodobě benefitovat i obě jeho firmy, protože pomůže lidem, pro něž tu jsou.

A proč teď? „Potřeby jsou stále naléhavější a já chci vidět za svůj život dopad. Doufám, že to inspiruje ostatní, aby udělali něco podobného. Život je příliš krátký, takže udělejme vše, co dnes můžeme, abychom lidem pomohli,“ dodává Dorsey.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym