Zakladatel Twitteru a Square Jack Dorsey posílá na boj proti COVID-19 miliardu dolarů. Jde téměř o třetinu jeho jmění

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

Spoluzakladatel a šéf Twitteru Jack Dorsey

0Zobrazit komentáře

Když jste zakladatel a šéf Twitteru, kde jinde byste měli oznámit svou dosud největší filantropickou iniciativu než právě na své sociální síti? Jack Dorsey tak učinil, když v několika příspěvcích oznámil, že se rozhodl na boj proti koronaviru a onemocnění COVID-19 darovat jednu miliardu dolarů, tedy přes 25 miliard korun.

Signifikantní je jeho dar pochopitelně jednak díky tomu, že jde o jednu miliardu dolarů, ale také proto, že je to téměř třetina celého Dorseyho jmění, které je aktuálně kolem 3,6 miliardy dolarů. Většinu má třiačtyřicetiletý podnikatel v akciích svých dvou firem, Twitteru a platebním startupu Square. A právě akcie druhé jmenované firmy v hodnotě miliardy dolarů dává na dobrou věc.

Jack Dorsey daruje značnou část svého jmění fondu Start Small, který se chce nejprve soustředit na pomoc v boji proti pandemii koronaviru a později se zaměří na zdraví a vzdělávání dívek a základní nepodmíněný příjem. Proč zrovna tyto dvě oblasti?

„Věřím, že představují nejlepší dlouhodobá řešení existenčních problémů, kterým svět čelí. Základní nepodmíněný příjem je skvělý nápad vyžadující experimentování. Zdraví a vzdělání dívek je klíčové pro rovnováhu,“ vysvětluje Dorsey.

Pro zakladatele Twitteru a Square, který je teď v čele obou svých startupů, to je suverénně nejvýznamnější filantropická aktivita. I proto chce být Dorsey maximálně transparentní a sdílí dokonce dokumenty na Googlu, kde činnost fondu Start Small eviduje.

Prvních 100 tisíc dolarů (2,5 milionu korun) poslal na America’s Food Fund, za kterým stojí herec Leonardi Di Caprio a Laurene Powell Jobsová. Cílem fondu je zajistit obživu pro Američany postižené pandemií koronaviru a přispívá také například Oprah Winfrey (1 milion dolarů) či Apple (5 milionů). Di Caprio a Powell Jobsová dali společně 5 milionů dolarů.

A pokud by vás zajímalo, proč se Jack Dorsey rozhodl darovat právě akcie startupu Square a ne u nás známějšího Twitteru, tak je to jednoduché. „Vlastním mnohem více akcií Square,“ říká s tím, že věří, že z této činnosti by měly dlouhodobě benefitovat i obě jeho firmy, protože pomůže lidem, pro něž tu jsou.

A proč teď? „Potřeby jsou stále naléhavější a já chci vidět za svůj život dopad. Doufám, že to inspiruje ostatní, aby udělali něco podobného. Život je příliš krátký, takže udělejme vše, co dnes můžeme, abychom lidem pomohli,“ dodává Dorsey.