Největší filmový festival všech dob. Cannes, Benátky i Karlovy Vary nabídnou část svého programu na YouTube

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

kviff

Foto: KVIFF

Prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška

0Zobrazit komentáře

Filmové festivaly jsou jako velké společenské události ještě zvláštnější než klasická návštěva kina, spočívající v tichém sezení v potemnělém sále s desítkami neznámých lidí. Snímky, které se na nich promítají, je navíc mnohdy těžké vidět jinde, třeba i proto, že bychom je jinak vůbec nemuseli objevit. Kina se s protipandemickými opatřeními snaží vypořádat projekty jako Moje kino LIVE a něco podobného nyní v mnohem větším měřítku přichází také z festivalového světa.

Jedna z největších událostí české kultury, Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, letos neproběhne. „Věřím, že síla společného prožitku při projekcích v sálech a jeho sdílení jsou nenahraditelné,“ vysvětlil prezident KVIFF Jiří Bartoška rozhodnutí, že 55. ročník se bude konat až v roce 2021.

Filmové festivaly mají důležitou funkci jak pro diváky, tak pro filmaře a distributory, jelikož právě zde mají i méně známí tvůrci možnost proniknout do širšího povědomí průmyslu. Jeho fungování po následující rok tak koronavirová krize zasáhne mnohem výrazněji než zrušení samotných několikadenních událostí.

Právě díky festivalovým úspěchům se naplno rozvinuly kariéry režisérů jako Quentin Tarantino, Damien Chazelle, Steven Soderbergh a mnoha dalších. Také cesta k historickému Oscarovi pro neanglicky mluvený film pro Parazita začala v Cannes, odkud si jihokorejská černá komedie odnesla hlavní cenu.

kviff-jiri-bartoska-foto-michal-cizek

Foto: Michal Čížek

Řeřidel KVIFF Jiří Bartoška

Zatím stále není jasné, jak a zda je vůbec možné tuto funkci filmových festivalů nahradit bez jejich fyzického konání. Jejich organizátoři se ale rozhodli alespoň v určité formě zastoupit zkušenost ze společného objevování zajímavých snímků. Poskytnout ji přitom komukoliv s přístupem na YouTube, kde globální virtuální festival We Are One: A Global Film Festival proběhne.

O této naprosto bezprecedentní události zatím není známo příliš mnoho kromě názvu, data konání a seznamu spolupracujících festivalů. Podle dosavadních informací tak 29. května na celosvětově nejpopulárnější platformě pro video začne desetidenní filmová přehlídka. Přístup na ni bude pro všechny zdarma s tím, že diváci budou moci libovolnou částkou přispět na fond Světové zdravotnické organizace pro boj s následky pandemie koronaviru.

K akci se připojilo přes dvacet filmových festivalů z celého světa, mezi něž patří Cannes, německé Berlinale, britské BFI, Benátky, Sundance, Toronto, Bombaj, Tokio i právě Karlovy Vary. O konkrétním programu prozatím všechny mlčí. Zástupci karlovarského festivalu na dotaz CzechCrunch uvedli, že zatím nic neprozradí. Nicméně vybírány budou pravděpodobně spíše filmy mimo hlavní proud, který je schopen si dostatečné publikum najít i samostatně. Na YouTube se mají promítat filmy, dokumenty, hudební a komická vystoupení i rozhovory.

Cílem pořadatelů je podle jejich vlastních slov lidem po celém světě nabídnout nevšední umělecké zážitky a zároveň je sjednotit způsobem, jakým to tradičnější společenské akce nyní nedokážou. „Jsme hrdí, že spolu s našimi spolupracujícími festivaly můžeme poukázat na vskutku výjimečné filmy a talent, umožňujíc divákům zakusit jak rafinovanost vyprávění z celého světa, tak umělecké charaktery všech festivalů,“ řekli prezident festivalu v Cannes Pierre Lescure a umělecký ředitel Thierry Frémaux.

Mnoho z participujících festivalů kromě odložení letošních ročníků pracuje také na další alternativní distribuci alespoň části programu. Platí to i pro Karlovy Vary, které rozšíří svoje tradiční ozvěny „Vary ve vašem kině“, tedy promítání vybraných titulů v kinech po celém Česku. Ty proběhnou mezi 3. a 11. červencem, tedy necelé dva měsíce po tom, co budou pro omezený počet diváků opět otevřena kina.

oliver-dlouhy-boxed

Přečtěte si takéOliver Dlouhý z Kiwi.com: Zákazníci od nás chtějí stovky milionů eur, které nemáme. Chápu je, ale čekáme stejně jako oniOliver Dlouhý z Kiwi.com: Zákazníci od nás chtějí stovky milionů eur, které nemáme. Chápu je, ale čekáme stejně jako oni

Filmový svět však v posledních dnech zaznamenal ještě jednu zásadní změnu. Oscaři poprvé ve své historii na seznam snímků ucházejících se o zlaté sošky pusti i filmy uvedené pouze na streamovacích službách. Americká Akademie filmového umění a věd patří k hlavním institucím zajišťujícím zachování klasické kinodistribuce. Letos jí ovšem zkrátka nezbylo nic jiného, než svá striktní pravidla trochu uvolnit, jinak by sítem mnoho skvělých titulů propadlo.

Akademici přitom jedním dechem dodávají, že se jedná o výjimečný případ a stále do klání o nejznámější filmové ceny nepustí cokoliv. Podmínkou je alespoň plánované uvedení v kamenných kinech narušené opatřeními proti šíření nemoci COVID-19. Jakmile se pak kina otevřou, přijímání filmů bez kinodistribuce do soutěže opět skončí.

academy-award-oscar

Foto: Oscars

Zlaté sošky Oscar

Ředitel Akademie Dawn Hudson a prezident David Rubin k tomu řekli: „Akademie pevně věří, že kouzlo filmů nelze prožívat silněji nikde jinde než při jejich sledování v kině. Naše oddanost tomu zůstává nezměněna a neochvějná. Historicky tragická pandemie COVIDU-19 však vyžaduje tuto dočasnou výjimku z našich pravidel pro akceptování děl do soutěže. Akademie v tomto období nejistoty podporuje naše členy a kolegy. Uvědomujeme si důležitost toho, aby byla jejich díla viděna a oceňována, obzvláště pak nyní, kdy si diváci filmů cení více než kdy dříve.“

Diskuze (0)

Novinka

Anonym