Pokud má být někdo zatčen, pak jedině já. Elon Musk ignoroval nařízení a opět rozběhl továrnu Tesly v Kalifornii

elon-musk-giga

Foto: Duncan Hull/Tesla

Elon Musk a americká továrna Gigafactory

0Zobrazit komentáře

Pokud bylo až doposud v kalifornském závodu automobilky Tesla kvůli nařízením spojených s pandemií koronaviru mrtvo, v příštích dnech by tomu mělo být zcela opačně. Nejenže se sem po téměř dvou měsících vracejí zaměstnanci v čele s Elonem Muskem, ale dost možná zde bude zasahovat i policie. Musk totiž podle krajských nařízení továrnu zatím otevřít nesmí. On sám to však kategoricky odmítá.

Stejně jako v jiných částech světa, i v Kalifornii byl provoz výrobních podniků omezen či zcela pozastaven z důvodu pandemie koronaviru. Konkrétně výrobní závod automobilky Tesla, nacházející se ve Fremontu, zásadně omezil své fungování 23. března. Od té doby se zde pohybovalo jen několik málo zaměstnanců, kteří zajišťovali základní chod podniku.

Vládní nařízení platná v Kalifornii se začala v posledních dvou týdnech uvolňovat a mimo jiné umožnila výrobním podnikům opět uvést své stroje do provozu. To by platilo i pro továrnu Tesly, pokud by ale nesídlila v Alameda County. Místní zdravotnické úřady totiž vydaly vlastní kritéria pro znovuotevření podniků a továrna, která zaměstnává přibližně 10 tisíc zaměstnanců a ročně vyprodukuje přes 400 tisíc vozidel, je bohužel nesplňuje.

Šéf Tesly Elon Musk

Žaloby, kalifornský exodus a ignorace nařízení

Tato informace doslova rozlítila Elona Muska, který počítal s tím, že se provoz továrny rozjede již minulý pátek s přibližně třemi stovkami zaměstnanců. Musk se začal k celé situaci vyjadřovat na svém tolik oblíbeném Twitteru. Nejdříve informoval o soudní žalobě podané Teslou na Alameda County za její rozhodnutí, které podle něj je v rozporu s rozhodnutím kalifornského guvernéra i kalifornskou ústavou.

V následujícím tweetu pak oznámil přesun vedení automobilky a všech budoucích programů pryč z Kalifornie do některého ze států Texas či Nevada.

Výhružné tweety nejsou jedinou Muskovou reakcí. Soudní žaloba byla skutečně podána a krajské nařízení se rozhodl jednoduše ignorovat. I přes zákaz by tak měla být výroba spuštěna. Jak informovalo NBC, parkoviště před továrnou bylo plné a z továrny odjížděly náklaďáky naložené vyrobenými vozy.

Agentura Reuters následně reportovala o tom, že Musk zaměstnancům rozeslal e-mail, ve kterém informoval o zcela bezpečných podmínkách, které na ně po návratu do zaměstnání čekají. Možnost nákazy ale není to jediné, čeho by se mohli zaměstnanci obávat.

Za porušení krajských nařízení může být udělena pokuta i vazba. Elon Musk proto včera na svém Twitteru napsal: „Tesla dnes obnovuje výrobu i navzdory nařízením Alameda County. Budu na lince se všemi ostatními. Pokud má být někdo zatčen, pak jedině já.“

tesla-fremont-factory

Továrna Tesly ve Fremontu

Mezi Teslou a tamními úřady měla probíhat jednání, na základě kterých mělo být Muskovi povoleno zahájit provoz od 18. května. Musk ale podle všeho nechtěl čekat další týden. Úřady na celou situaci zareagovaly vyjádřením, ve kterém opět potvrdily, že je Tesle prozatím umožněno provádět jen některé základní operace v souvislosti s chodem podniku, a případ Tesly bude řešen stejně jako u podniků, které tato nařízení již v minulosti porušila.

V současné chvíli úřady doufají, že bude Tesla nařízení respektovat a nebude nutné sáhnout k donucovacím prostředkům.

Elon Musk, který si v těchto dnech užívá čerstvě narozeného potomka jménem X Æ A-12, již dříve dával najevo svůj nesouhlas s nařízeními vydanými v souvislostí s pandemií koronaviru. V březnu označil koronavirus za hloupou paniku a začátkem května se prostřednictvím Twitteru dovolával po svobodě. Jak informovalo BBC, celkem se v oblasti San Francisco Bay Area nakazilo onemocněním covid-19 na 9 500 osob a 342 z nich zemřelo.

Muskovo nejnovější rozhodnutí o výrobě navzdory zákazu rozdělilo fanoušky Tesly na dva tábory. Zatímco někteří jej obviňují z hazardování se zdravím svých zaměstnanců, jiní v něm vidí příklad v boji proti nesmyslným nařízením úředníků.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym