Seznamky v karaténě přitahují. Tinder lámal rekordy a chystá se do aplikace přidat videohovory

Jiří SvobodaJiří Svoboda

tinder3

Foto: Tinder/CzechCrunch

Aplikace Tinder na iOS

0Zobrazit komentáře

Když už se lidé nemohou s novými lidmi vzhledem k aktuální situaci potkávat osobně, obracejí se ke svým telefonům a patrně více než kdy jindy věnují svůj čas online seznamkám, jako je Tinder. Rekordní čísla potvrdil jeho vlastník Match Group při vyhlašování finančních výsledků za poslední čtvrtletí a dál reaguje tím, že do světa doposud textového seznamování přidá videohovory.

Match Group vlastní kromě Tinderu i seznamky jako OkCupid, Hinge nebo Match. V dopisu pro investory uvádí, že ve věkové skupině pod třicet let zaznamenala celá skupina výrazný růst, nezávisle na lokaci nebo konkrétní platformě.

„Lidé se spojují častěji, posílají více zpráv a jejich konverzace jsou delší,“ shrnuje Match Group. Celkový počet poslaných zpráv se ve skupině pod 30 let zvýšil během dubna oproti poslednímu týdnu v únoru o 35 %. Absolutních rekordů dosáhly i počty lidí, které si uživatelé v aplikaci prohlédli.

strvtinder

Webová verze Tinderu

Čísla ukazují i to, že Match Group se podařilo částečně eliminovat problém, kdy na síti mnohem víc působí muži než ženy. Ve věkové skupině do třiceti let se totiž počet ženami prohlédnutých lidí zvýšil za stejnou dobu o 37 %.

V porovnání s prvním čtvrtletím letošního roku vzrostly celé skupině tržby o 17 % ze 465 na 545 milionů dolarů. Čistý zisk se přitom zvýšil o 30 %, ze 123 na 160 milionů dolarů. Tržní hodnota skupiny se aktuálně pohybuje nad 23 miliardami dolarů.

Na stranu druhou ale všechny aplikace ve skupině zaznamenaly dočasný pokles v počtu platících uživatelů. Tinder samotných zároveň zpomalil svůj růst, ale zůstává ve svém segmentu jedničkou.

Videohovory jako duch doby

Jedničkou už ovšem nechce být jen ve spojování lidí přes textové konverzace, což bylo doposud jediné médium, které povoloval. Současná krize totiž jasně ukázala, jak je v online prostředí důležitá konverzace prostřednictvím videa. Na popularitě výrazně nabral například Zoom, video řeší Facebook i Telegram, a tak chce také Tinder přijít s vlastním řešením pro videohovory.

Mělo by jít o videohovory pouze ve formátu jeden na jednoho a do aplikace by mohly zamířit ještě v tomto čtvrtletí. Pro Tinder, který byla doteď založen na asynchronní textové komunikaci, by se mohlo jednat o významnou změnu. Za předpokladu, že novou funkci lidé budou chtít používat.

zoom-call

Přečtěte si takéZoom to myslí s napravením reputace vážně. Kupuje startup, který mu pomůže s koncovým šifrováním videohovorůZoom to myslí s napravením reputace vážně. Kupuje startup, který mu pomůže s koncovým šifrováním videohovorů

„Úspěch těchto aplikací je postavený na dostatečném počtu uživatelů a říká se, že každé město musí mít tisíce aktivních uživatelů, aby služba fungovala. Toto se Tinderu podařilo nejlíp na světě, a proto si mohou dovolit spustit video,“ říká pro CzechCrunch k nové funkci Lubo Smid z vývojářského studia STRV, které pro Tinder vyvíjelo aplikaci na Apple TV a má na svědomí například i gay seznamku Surge.

Tinder není rozhodně první aplikací svého druhu, která se snaží video implementovat. Ačkoliv výsledkem možná budou lepší spojení a konverzace, video přináší i velkou výzvu v podobě složitější moderace obsahu. Zatímco nevhodné textové zprávy lze poměrně snadno detekovat a závadné účty mazat, s explicitním obrazovým materiálem je to horší.

„Aplikace jako Tinder jsou plné falešných profilů, a tak může video přinést ještě větší požadavky na verifikaci účtů a reportování nevhodného obsahu,“ doplňuje Smid. Své o tom ví už například konkurenční aplikace Badoo a Bumble, které videohovory nabízejí. Zatímco na Badoo si nejdříve musí dva propojení lidé vyměnit textovou zprávu, na Bumble může žena volat hned.

Obě aplikace se musely v minulosti potýkat s pornografií nebo jinak explicitními materiály, Tinder ale chce pro rozpoznávání obsahu používat pokročilou umělou inteligenci a je tak otázka, zda dokáže tento problém vymýtit, nebo alespoň snížit jeho množství.

Aplikace ze skupiny Match se pokusily zvýšit svůj vliv i během pandemické situace. Tinder samotný například zdarma zpřístupnil prémiovou funkci Passport, která dovoluje „cestovat“ po světě a spojovat se s lidmi i mimo svou fyzickou lokaci.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym