Zoom to myslí s napravením reputace vážně. Kupuje startup, který mu pomůže s koncovým šifrováním videohovorů

Michal MarekMichal Marek

zoom-call

Foto: Zoom

Videohovory na Zoomu by měly být ještě bezpečnější

0Zobrazit komentáře

Videokonferenční nástroj Zoom zažil v důsledku koronavirové krize rapidní nárůst uživatelské základny, ale s ním přišly také problémy. Zoom čelil kritice za laxní přístup k zabezpečení a série několika bezpečnostních skandálů vygradovala až v oznámení Zoomu, že firma na 90 dní pozastaví vývoj nových funkcí a bude se věnovat jen a pouze zabezpečení. V rámci tříměsíční poutě za očistou nyní Zoom učinil první akvizici ve své devítileté historii.

Zoom si získal popularitu díky své extrémní jednoduchosti, spolehlivosti a celkové kvalitě hovorů, ale jak službu začaly v důsledku karanténních opatření ve velkém využívat firmy, školy i třeba vlády, na povrch vypluly některé bezpečnostní slabiny, z nichž jednou je absence koncového šifrování. Právě to chce firma nyní vyřešit a kupuje k tomu společnost Keybase.

Keybase je startup založený v roce 2014, který přinesl vlastní službu pro šifrovanou komunikaci a zabezpečené sdílení souborů pro uživatele sociálních sítí. V rámci služby si uživatel založí a ověří svůj profil, následně připojí své účty na sociálních sítích a získá možnost zabezpečeně komunikovat v podstatě s kýmkoli.

ericyuan_1

Foto: Zoom

Eric Yuan, zakladatel a CEO startupu Zoom

Firma má tedy na poli vývoje produktů s důrazem na zabezpečení a šifrování dlouholeté zkušenosti a šéf Zoomu Eric Yuan je chce patřičně využít. „Keybase do Zoomu přinese hlubokou expertízu v oblasti šifrování a zabepečení,“ komentuje Yuan a netají se s tím, že se jedná o akvizici, která firmu v rámci její 90denní bezpečnostní výzvy významně posune.

Důraz na šifrování

Podstatou pohlcení společnosti Keybase je primárně akvizice týmu odborníků a získání léta budované pokročilé technologie. Startup má údajně 25 zaměstnanců a jeho spoluzakladatel Max Krohn se postaví do čela bezpečnostního týmu Zoomu. Krohna a jeho tým ale pravděpodobně nečeká žádná pozvolná integrace.

Zoom má v plánu zveřejnit podobu svého šifrování a plány na tomto poli již 22. května a dá se očekávat, že velký časový tlak bude i na samotné spuštění bezpečnostních novinek.

Podle šéfa Zoomu bude implementace technologie Keybase znamenat, že si platící uživatelé Zoomu budou při plánování telekonference moci vybrat možnost koncového šifrování. V tu chvíli hovor nepoběží přes servery Zoomu a bude plně koncově šifrován. Tím sice uživatel přijde o možnost nahrávat záznam meetingu do cloudu, což Zoom jinak umožňuje, ale benefitem je přirozeně právě bezpečnost. K obsahu hovorů nebude mít v tu chvíli žádnou možnost přístupu ani sám Zoom.

zoom-webinar-video

Foto: Zoom

Přes Zoom lze provádět video webináře či konference

Co se týče budoucnosti samotné služby Keybase, ta je zatím ve hvězdách. Zoom totiž uvedl, že to, jak bude naloženo s Keybase, budou managementy obou firem teprve řešit.

Není se ostatně čemu divit – celý obchod se uskutečnil velmi rychle. U zrodu akvizice podle CBNC stál bývalý bezpečností ředitel Facebooku Alex Stamos, který se stal konzultantem Zoomu teprve začátkem dubna a po prvních několika dnech jej napadlo se spojit právě s Maxem Krohnem z Keybase.

cczoom

Přečtěte si takéOnline schůzky zažívají nevídaný boom a představují budoucnost. Vyčerpání ze Zoomu je ale reálný problémOnline schůzky zažívají nevídaný boom a představují budoucnost. Vyčerpání ze Zoomu je ale reálný problém

Jakmile šéf Zoomu s Krohnem promluvil a prostudoval si software Keybase, věděl prý, že se jedná o tu správnou příležitost. „Pokud se podíváte na všechny technologie, na všechny firmy, myslím si, že Max a Keybase mají tu nejlepší technologii a nejlepší tým,“ komentoval Eric Yuan během konferenčního hovoru, ke kterému se připojil právě i Krohn.

Pro Zoom by mohlo rychlé vylepšení bezpečnosti, na čemž teď usilovně pracuje prakticky celý tým, přinést tolik potřebné pozitivní body, a to jak u investorů, tak uživatelů. Firmu totiž nepotkaly jen kontroverze s bezpečností, ale nedávno také s počtem uživatelů. Původně totiž Zoom oznamoval, že ho využívá už 300 milionů uživatelů denně, což byl skutečně raketový růst během pár měsíců, ale nakonec se ukázalo, že tak velká zatím služba zdaleka není.

Na burze to Zoom pocítil menším propadem akcií na přelomu dubna a května, ale aktuálně už několik dní v kuse stoupají vzhůru, atakují 160 dolarů za kus a blíží se historickým maximům. Tržní hodnota firmy překračuje 44 miliard dolarů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym