Nejprve se OpenAI bálo jejího zneužití. Teď začíná umělou inteligenci, která umí básnit i napsat článek, prodávat

Jiří SvobodaJiří Svoboda

openai
0Zobrazit komentáře

Zpracovala doslova biliony slov a nyní zvládne důvěryhodně prakticky cokoliv, co si lze s psaným textem představit. Tak by se ve zkratce dal představit nový produkt společnosti OpenAI, kterou za účelem etického vývoje umělé inteligence před pěti lety založil Elon Musk, Sam Altman a několik dalších investorů.

Přestože dříve se model výzkumníci báli zveřejnit kvůli jeho možnému zneužití, nyní přichází s vylepšenou verzí a představují jej veřejnosti. Do svých systémů zmíněný produkt za poslední měsíce nasál nepředstavitelné množství dat. Pohltil celou Wikipedii, velkou část zbytku internetu a blíže neupřesněné množství knih.

Výsledkem je, že dokáže plnit bohatou škálu jazykových úkolů – vše od překladu přes psaní vlastních textů, novinových článků, básní až po odpovědi na každodenní otázky. Odpovídá přitom velmi detailně a přesvědčivě, chápe souvislosti mezi slovy a stylistikou má být nerozeznatelná od lidského psaní.

Modelu lze dát například první odstavec článku a sám dopíše zbytek. V tuto chvíli ještě výsledky pokulhávají, ale díky principům strojového učení se systém i nadále učí a vylepšuje. Například pokud se modelu zeptáte na to, jestli máte pokračovat v čtení příběhu, dokáže říct, jestli bude nudný, nebo naopak zajímavý.

Současnou verzi nazývají výzkumníci GTP-3 a chtějí ji začít postupně za účelem komerčního použití prodávat soukromým firmám. Tato verze je prý až stonásobně větší než předchozí, zvaná GTP-2, kterou firma vydala loni v únoru. Už o ní však výzkumníci tvrdili, že je schopná vytvářet falešné zprávy, a proto ji odmítli dát k dispozici veřejnosti v plné verzi.

Původní obavy zněly, že by umělá inteligence zahltila internet vymyšlenými a přitom na první pohled důvěryhodnými zprávami. OpenAI však podle magazínu Wired tvrdí, že zatím nezaznamenalo žádné případy zneužití technologie. Přesto chce firma postupovat v rukavičkách a zatím dá novou verzi technologie k dispozici pouze několika vybraným subjektům – navíc na dva měsíce zdarma.

Technologii už využily například MessageBird pro lepší zákaznickou péči nebo Quizlet na vytváření propracovanějších edukačních materiálů.

Na cestě k obecné umělé inteligenci

OpenAI svůj nový produkt představuje jako výrazný pokrok v oblasti umělé inteligence, který je dalším krokem k tomu, aby se v podstatě každý software na světě stal inteligentním. Zatímco obvykle vědci vytváří modely, které jsou schopny setu poměrně úzce zaměřených úkonů, OpenAI se blíží spíše k modelu takzvané obecné umělé inteligence, která bude schopna téměř všeho, co ta lidská.

O podobnou věc se snaží i pražský tým GoodAI vedený Markem Rosou. Ten do něj dal z vlastních prostředků na start 250 milionů korun a má velmi podobný cíl jako OpenAI. Nutno podotknout, že od tohoto scénáře jsme zatím poměrně daleko, avšak byl to právě tento důvod, který přiměl zakladatele Elona Muska z iniciativy začátkem roku 2019 odejít.

Ostatně šéf Tesly a SpaceX hlasitě varuje před nebezpečím umělé inteligence, přesto ale OpenAI i nadále finančně podporuje.

openai1

Foto: OpenAI

Nástroj MuseNet od tvůrců OpenAI kombinuje a vytváří sám novou hudbu jen pomocí prvních not

Z původně neziskové organizace se navíc postupně stala běžná firma existující za účelem zisku a v roce 2019 zároveň vzala investici ve výši jedné miliardy dolarů od Microsoftu. Počítačový gigant mu pomohl zejména s vybudováním superpočítače, který je schopný procesně náročné modely zprovoznit.

Kromě nástroje na textové úpravy už OpenAI vytvořilo množství menších projektů, jako například Jukebox, který je schopný na základě žánru, jména umělce a textu vytvořit zcela novou hudbu. Podobným nástrojem je třeba MuseNet, který dokáže kombinovat na základě prvních pár not několika stylů hudby.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym