Lady Gaga říznutá Mozartem. MuseNet od OpenAI generuje hudební skladby pomocí umělé inteligence

music
0Zobrazit komentáře

Postupy tvorby hudby používané po tisíce let se s příchodem syntetizátorů a hudebního softwaru razantně proměnily. Stále však můžeme říci, že k tomu, aby vznikla dobrá hudba, je potřeba lidský faktor, který jí určitým způsobem komponuje. Ovšem díky neziskové organizaci OpenAI dost možná ani to už nebude brzy nutnost.

Společnost, kterou v roce 2015 založili Elon Musk a Sam Altman (a Musk ji nedávno opustil), se zaměřuje na vývoj umělé inteligence. V minulosti se OpenAI s pomocí AI podařilo například porazit světovou e-sport špičku ve hře Dota 2 nebo vytvořit algoritmus generování textu na dané téma, který je schopen ve velmi krátkém čase vytvořit články, blogy i celé webové stránky. Nejnovějším projektem organizace je MuseNet, což je hluboká neuronová síť, která dokáže generovat hudební skladby tvořené až deseti hudebními nástroji.

musenet1

Chytrý software umožňuje kombinovat nejrůznější na první pohled nekombinovatelné styly, jako je country a klasická hudba či Lady Gagu a Beatles do skladeb trvajících i 4 minuty. Celý software nepřistupuje k hudbě jako standardní lidský skladatel, ale umělá inteligence vychází ze stovek tisíc MIDI souborů, které si vyhledá z řady online zdrojů, jako je ClassicalArchives, BitMini či Maestro.

Je libo Mozarta nebo Beatles?

Výsledná skladba následně vzniká na základě jednotlivých harmonických vzorů, rytmů a stylů, které však software neskládá dohromady jen v rámci krátkých sekcí, ale dokáže věnovat pozornost komplexnímu vztahu jednotlivých částí skladby. Pokud tak MuseNetu na začátku předložíme určitou část hudební skladby, software na jejím základě vytvoří její pokračování, které se zpočátku drží předlohy, ale následně se více a více odklání ke stylu, který mu byl určen.

V současné době lze software až do 12. května vyzkoušet přímo na stránkách OpenAI. Zde můžete volit buď mezi jednoduchým režimem, který vám přináší náhodné, již předem vytvořené vzorky pěti skladeb upravených v několika hudebních stylech, přičemž pokročilá verze umožňuje přístup přímo k samotnému softwaru, ve kterém si můžete vybírat z 15 různých stylů, od klasické hudby přes videohry až po bluegrass.

musenet-bach

Následně si můžete vybrat začátek některé z dvanácti skladeb, zvolit nástroje, které mají být pro skladbu použity a počet tzv. tokenů, které ovlivňují délku vytvářené pasáže. V jednotlivých pasážích můžete míchat styly a skladby, a vytvářet tak zcela unikátní hudbu. Výsledek si následně můžete stáhnout nebo jej sdílet přes Twitter.

My jsme takto přetvořili znělku z filmu Růžový panter do stylu Johanna Sebastiana Bacha. Níže posuďte sami, jak si s tím MuseNet poradil.

 

OpenAI není první, kdo se zaměřil na hudbu generovanou umělou inteligencí. Například zpěvačka Taryn Southern využila umělou inteligenci k vytvoření celého alba I AM AI. Otázkou však je, komu náleží u takto vytvořené hudby autorská práva? Vydavateli softwaru, nebo osobě, která software používá? Doufejme, že prozatím na tuto otázku nebude nutné hledat odpověď.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym