Pád německého Wirecardu zasáhl i Twisto. Přežijeme to, ale měli jsme štěstí v neštěstí, říká Michal Šmída

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

michal-smidaInsider

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Michal Šmída, zakladatel a šéf startupu Twisto

0Zobrazit komentáře

Ještě v pátek ráno se Michal Šmída chystal na běžný pracovní den. Vysoce postavení manažeři německé Wirecard Bank ho den předtím ujišťovali, že obří finanční skandál, který poslal jejich mateřskou firmu do insolvence, se jejich byznysu nedotkne. Velké překvapení pak bylo, když Twistu začali jeho uživatelé po obědě hlásit, že jim nefungují platební karty.

V Německu a celém finančně-technologickém světě se v poslední dvou týdnech neřeší nic jiného. Wirecard byl dlouhé roky opečovávaný jako příklad německého technologického úspěchu. Firma s jednadvacetiletou historií, která byla kótovaná na německé burze, kde její hodnota dosahovala až na 25 miliard eur, teď ale krachuje a pravděpodobně s sebou vezme spoustu dalších.

Mluví se o jednom z největších finančních skandálů německých dějin. Ukázalo se totiž, že Wirecard falšoval své finanční knihy, uměle nafukoval svá čísla a všechno definitivně prasklo ve chvíli, kdy auditoři z EY nedokázali najít 1,9 miliardy eur z finanční rozvahy. Podle ní měly být uložené ve dvou filipínských bankách, ale pravděpodobně vůbec nikdy neexistovaly.

Byl to šok

Tato zjištění nejprve poslala k zemi akcie firmy, které se ještě před deseti dny obchodovaly za více než 100 eur za kus a teď je jejich hodnota těsně nad jedním eurem. Propad o téměř 99 procent doprovázel konec dlouholetého výkonného ředitele Markuse Brauna, který je nyní vyšetřován, a také vyhlášení insolvence.

wirecard-ceo2

Foto: Wirecard/CzechCrunch

Dlouholetý šéf německého Wirecardu Markus Braun

A tady se dostáváme zpět k Michalu Šmídovi a nejen jeho Twistu, ale také desítkám dalších fintechů v celé Evropě, mezi nimiž je i třeba v Česku rovněž využívaný Curve. Dceřiná společnost Wirecard Bank totiž fungovala jako vydavatel karet, kterých jen v Evropě měla zhruba 5 milionů, a také jako poskytovatel platebních transakcí. Na její služby sázelo i Twisto, ale jak nyní jeho šéf přiznává, naštěstí už jen z části.

„Měli jsme štěstí v neštěstí, protože jsme měli záložní řešení. Měli jsme výhodu, že jsme se od Wirecardu již před časem rozhodli odejít a nasazujeme řešení od americké firmy Marqeta. Kdybychom tohle záložní řešení neměli, byl by to obrovský problém,“ říká v rozhovoru pro CzechCrunch Šmída a přiznává, že Twisto s vypnutím systémů Wirecard vůbec nepočítalo.

„Byl to pro nás šok. My jsme se popravdě skutečnost, že nám nefunguje karta, dozvěděli v pátek odpoledne od našich zákazníků. Vysoce postavení lidé z Wirecardu nás celý týden ujišťovali, že budou fungovat dál. Pak najednou v pátek ve 13 hodin všechno vypnuli,“ popisuje dění Šmída.

Co se vlastně stalo? Mateřská společnost Wirecard sice vyhlásila insolvenci, ale její dceřiné pobočky včetně Wirecard Bank se nadále snažily držet v provozu. Krizový management intenzivně jednal s německým regulátorem BaFin, jenže pak přišel britský regulátor, který Wirecardu odebral licenci. Od svých systémů pak firmu obratem odpojily Mastercard i Visa a karty vydané Wirecardem přestaly fungovat.

michal-smida3

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Michal Šmída, zakladatel a šéf startupu Twisto

Jelikož už je Twisto několik měsíců v postupném přechodu na řešení od Marqety, nebyly vyřazeny z provozu všechny jeho služby, ale přesto Michal Šmída odhaduje, že to ovlivnilo zhruba 40 tisíc jeho uživatelů. Twisto přes Wirecard vydávalo své bílé plastové platební karty, místo kterých začne firma od příštího týdne zasílat zákazníkům nové.

Virtuální platební karty a karty nahrané v Google Pay už Twisto převedlo pod Marqetu, takže ty běží dál. Největší problém teď bude muset firma řešit s Apple Pay, které dosud běželo přes Wirecard a bude trvat zhruba dva měsíce, než se platební řešení pro iPhony opět zprovozní. „Musí proběhnout nutná certifikace mezi jednotlivými stranami, která bohužel nejde příliš urychlit,“ vysvětluje Šmída.

michal-smida-boxed

Přečtěte si takéChceme převrátit princip splátek, hlásí Michal Šmída. Přes jeho Twisto loni protekly 2 miliardy korunChceme převrátit princip splátek, hlásí Michal Šmída. Přes jeho Twisto loni protekly 2 miliardy korun

Twisto má dnes v České republice a v Polsku kolem 160 tisíc uživatelů. K našim severním sousedům už šel tuzemský fintech od začátku s řešením od Marqety, takže tamního trhu se problémy s Wirecardem vůbec nedotkly. V Česku se nyní přechod k novému poskytovateli jen urychlí a Šmída věří, že to většinu zákazníků ovlivní jen krátkodobě.

„Očekáváme, že se nám v následujícím týdnu propadnou objemy transakcí o střední až vyšší desítky milionů korun, ale pro nás je teď klíčové, aby si uživatelé objednali a aktivovali nové karty a mohli dál platit. Věříme, že naše služba má pro uživatele pořád velké výhody, a tak uděláme vše pro to, aby nemuseli odcházet k jiným providerům,“ říká Šmída.

twisto-karta1

Foto: Twisto

Twisto karta

Přestože si třiatřicetiletý zakladatel uvědomuje, že o některé klienty zřejmě přijde, věří, že většina s Twistem zůstane. „Musíme se postarat o naše uživatele s Apple Pay, kteří teď nebudou moci několik týdnů platit iPhonem. Pracujeme na tom,“ doplňuje Šmída, který jako potenciálně větší problém vidí to, jak by mohl skandál Wirecardu dopadnout na globální fintechový trh.

„Když spadne banka, která měla valuaci 25 miliard eur, byla kótovaná na burze, existovala jednadvacet let, tak co si nyní lidé řeknou o fintechových společnostech, které nejsou profitabilní, ale reálně drží peníze svých zákazníků? My máme štěstí, že fungujeme jako kreditní karta, takže peníze klientů nedržíme, ale může teď dojít k propadu důvěry v celý trh,“ přemítá Šmída.

Přestože je to situace pro jeho firmu nepříjemná, Šmída věří, že ji přežije. Finančně je prý Twisto zajištěné na několik dalších měsíců a je v procesu nabírání dalšího kapitálu, který mu má pomoci v dalším růstu v Česku, Polsku a také na nových trzích, které se chystá otevřít.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym