Uber se po třech letech znovu chystá dobýt Brno. Tentokrát již výhradně s licencovanými taxikáři

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

uber-brno2

Foto: picjumbo/CzechCrunch

Uber se po třech letech vrací do Brna

0Zobrazit komentáře

Když se před třemi lety vydal Uber poprvé do Brna, skončilo to neslavně. Z moravské metropole ho nakonec po pár měsících vyhnalo soudní rozhodnutí, ale teď je všechno jinak. V České republice platí od července nová pravidla pro taxislužbu, a tak se teď americká firma vydává do Brna podruhé – a tentokrát podle svých slov lépe.

V Praze začaly alternativní taxíky Uberu jezdit před šesti lety a mnoho lidí si od té doby snažilo přes mobilní aplikaci objednat odvoz i v Brně. Podle Uberu to bylo jen za poslední rok 85 tisíc lidí, kteří jsou zvyklí používat Uber z jiných měst, zejména z Prahy. A tak se nyní Uber znovu v Brně stane alternativou ke klasickým taxíkům či konkurenčním službám jako Liftago.

„Chceme nabídnout obyvatelům Brna nový způsob snadné, bezpečné a cenově dostupné dopravy po městě bez nutnosti používat vlastní automobil. Před spuštěním služby jsme absolvovali několik konstruktivních a velmi pozitivních jednání s městem i s místními taxikáři a jsme moc rádi, že dnes můžeme UberX v Brně konečně spustit,“ hlásí český country manažer Uberu Štěpán Šindelář.

Klíčová je nová služba UberX především v jedné věci – pod její hlavičkou budou i v Brně nově jezdit výhradně licencovaní taxikáři, což je zásadní rozdíl proti situaci před třemi lety. Tehdy se dostal Uber do křížku jak s konkurenčními taxislužbami, tak nakonec i se zákonem. Ten se ale nyní v Česku změnil, taxikáři už nemusí mít taxametr nebo svítilnu a celkově se pravidla mezi všemi hráči narovnala.

Zatímco před třemi lety Uber s taxikáři bojoval, tentokrát s nimi spolupracuje. V Brně podobně jako v Praze navazuje spolupráci se společností City Taxi, jež patří k největším hráčům v Česku a v Brně má přes 60 licencovaných řidičů. Právě s takovým počtem začne Uber v druhém největším tuzemském městě operovat.

karin-fuentes

Přečtěte si takéVe světě čísel. Karin Fuentesová chce digitalizovat účetnictví a nepřepočítala se, investoři již klepou na dveřeVe světě čísel. Karin Fuentesová chce digitalizovat účetnictví a nepřepočítala se, investoři již klepou na dveře

„Na spolupráci s Uberem se velmi těšíme, protože jeho technologie nám umožní snadný přístup k novému okruhu zákazníků, pomůže nám snížit prodlevy mezi jednotlivými jízdami i čekací časy pasažérů a přinese nám nový zdroj příjmů pro řidiče,“ komentuje partnerství s Uberem Jiří Sochan, jednatel společnosti City Taxi.

Uber očekává, že podle poptávky bude počet řidičů dál rozšiřovat a že se podobně jako v Praze postupně zapojí také nezávislí licencovaní taxikáři. Aktuálně se chce Uber logicky soustředit na start a rozšiřování po Brně, ale jak prozradili jeho zástupci pro CzechCrunch, vyloučen do budoucna není ani start v dalších tuzemských městech. Před pár měsíci naopak v Česku ukončil svou službu Uber Eats pro rozvoj jídla.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym