Amazon v Česku dokončil natáčení nové řady seriálu Carnival Row s Orlandem Bloomem. Utratil zde už přes 3 miliardy

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

amazon-carnival-row

Foto: Amazon

Carnival Row kombinuje fantasy, neonoirovou detektivku a romantický příběh

0Zobrazit komentáře

Česko je dlouhodobě atraktivním místem pro velké filmové i televizní produkce – vedle zajímavých lokací totiž nabízí také přívětivé ceny a smlouvy. Pandemie celý průmysl zmrazila, ale díky poměrně dobrému zvládnutí zdravotní hrozby se už k natáčení částečně vrátilo, a proto v Praze mohla proběhnout produkce druhé řady seriálu Carnival Row od Amazonu, za který zde firma utratila už tři miliardy korun.

Seznam dřívějších hollywoodských filmů, jejichž lokace zahrnují i Česko, obsahuje tituly jako Casino Royale, Mission: Impossible – Ghost Protocol nebo Spider-Man: Daleko od domova. S výrazným navyšováním rozpočtů a přesunem na streamovací služby se ale prostor více cestovat otevřel i seriálům od Netflixu nebo Amazon Studios. To znamená, že loni v tuzemsku vzniklo téměř 80 filmových a televizních děl.

O vůbec největší projekt za dlouhou dobu se postaral Amazon se seriálem Carnival Row. Neonoirové fantasy se svým vizuálním zpracováním inspirovalo ve viktoriánské době, tudíž potřebovalo odpovídající místa pro natáčení. Našlo je v Česku, konkrétně například v Liberci, Frýdlantě a Prachovských skalách. Velká část produkce ale proběhla v ateliérech Barrandova.

„CarnivalRow“ Ep108 D33Photo: Jan Thijs 2018

Foto: Amazon

V hlavních rolích epického fantasy se objevuje Orlando Bloom a Cara Delevingne

První řada seriálu, jehož hlavní role ztvárňují Orlando Bloom a Cara Delevingne, se u nás natáčela 108 dní, za což Amazon a Legandary Television utratily až 1,7 miliardy korun. Produkce druhé řady začala už loni v listopadu, v březnu ale musela být kvůli pandemii pozastavena tři týdny před dokončením.

Jak zmiňuje server iRozhlas.cz, Česko se stalo první středoevropskou zemí, kde se od 7. května mohlo opět začít natáčet. Prostor se tak konečně našel i na zachycení posledních záběrů druhé řady televizního fantasy. Ta celkovou dobu natáčení seriálu vynesla na 229 natáčecích dní.

Obě řady Carnival Row u nás dostaly pobídky, tedy daňové úlevy nebo kompenzace nákladů, v celkové výši 540 milionů korun. Tato vysoká investice se ovšem několikrát vrátila. „Uznatelné náklady na natáčení druhé řady v ČR jsou 1,4 miliardy korun, po přičtení již vyúčtovaných nákladů první řady se dostáváme na téměř 3,1 miliardy korun české útraty,“ vysvětlil mluvčí Státního fondu kinematografie Jiří Vaněk.

Tyto útraty ze strany produkce zahrnují mnoho různých oblastí, z nichž velká část není s filmem či televizí přímo spojena. Vydělávají tak firmy v oblasti stavebnictví, cateringu, módního a kosmetického průmyslu, právních a finančních služeb, energetiky, dopravy a podobně. Filmové pobídky tak do Česka přivádějí nejen zajímavé umělce a herecké hvězdy, ale také výrazný finanční přínos. Za loňský rok to bylo téměř devět miliard korun, což bylo zatím nejvíce.

„CarnivalRow“ Ep108 D33Photo: Jan Thijs 2018

Foto: Amazon

Orlando Bloom a Cara Delevingne

Z kreativního hlediska představuje Carnival Row skutečně zajímavý projekt. Podobně jako u známějších prestižních seriálů Hra o trůny nebo Zaklínač stojí v centru komplexní fantazijní svět. Ačkoliv recenze první řady obecně nebyly příliš nadšené, právě tento aspekt u titulu Amazonu vyzdvihovaly nejčastěji. Ve světě podobném, ale zároveň vzdáleném tomu našemu se odehrává v jádru romantický příběh lidského detektiva a víly, která je kvůli své rase pronásledovaná.

Druhá řada se opět natáčela ve studiu Barrandov a v Liberci, kromě toho ale také v Doksanech, na zámku Sychrov nebo Nelahozevsi, rodišti skladatele Antonína Dvořáka. Produkce, u níž byla pouze desetina lidí ze zahraničí, zaměstnala kolem 900 lidí. V nových osmi dílech, které by měly vyjít příští léto, se diváci mohou těšit na hlubší prokreslení fantasy světa a vývoj složité historie postavy Orlanda Blooma, bývalého vojáka Phila.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym