Česká adventura Attentat 1942 o životě v Protektorátu míří na mobily. Google ji však v některých zemích nechce vydat

attentat-19423

Foto: Charles Games

Attentat 1942 je nyní možné hrát i na mobilních zařízeních, ale ne ve všech zemích

0Zobrazit komentáře

Je 27. května roku 1942 a ospalé dopoledne v jedné z pražských ulic přeruší ohlušující výbuch. Právě došlo k naplnění cíle operace Anthropoid, tedy atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Spolu s tím však byly odstartovány události, které se do dějin našeho národa zapsaly temně rudým písmem.

O několik týdnů později byli atentátníci do posledního povražděni v kostele svatých Cyrila a Metoděje. Tímto ovšem nacistická odplata neskončila a nabrala zrůdných podob. Jeden německý život byl vykoupen tisícovkou dalších. Pokud byl do té doby život v tehdejším Protektorátu Čechy a Morava skličující a neveselý, po atentátu na Heydricha se jednalo o naprostou beznaděj.

Jak vypadal život obyčejných lidí v období plném represí, přibližuje česká adventura Attentat 1942. Ta pomocí dialogů, komiksových stripů a autentických historických záběrů přenáší hráče do minulého století a dává jim možnost vcítit se do pocitů osob, které nacistický teror zažily na vlastní kůži.

attentat-19421

Foto: Charles Games

Adventura přibližuje život obyčejných lidí v tehdejším Protektorátu

Hra vyšla poprvé už v roce 2017 a v přepracované verzi byla nově vydána po založení herního studia Charles Games. Herní studio Univerzity Karlovy se zaměřilo na potenciál hry nabídnout věrný historický zážitek i prostřednictvím mobilních platforem.

„Je to skvělá příležitost, jak rozšiřovat historické povědomí v atraktivním formátu. Hráči i herní kritici na Attentatu 1942 oceňují historickou věrnost, inovativní zpracování, které kombinuje videohru a vážné historické téma, jež stále rezonuje,“ říká projektový ředitel studia Charles Games Lukáš Kolek.

„Mobilní verze může oslovit ty, pro které je třeba klasická počítačová hra nepřístupná.Velká část Attentatu 1942 sestává z videomateriálů, mobilní zařízení jsou v tomto ohledu velmi pohodlná. Museli jsme vyladit ovládání, aby bylo pohodlné i na malých obrazovkách. Attentat 1942 jsme předělali tak, aby byl přístupný každému, bez ohledu na to, jakou zkušenost s hrami má,“ dodává hlavní programátor projektu Ondřej Paška

attentat-19422

Foto: Charles Games

Attentat 1942 si bere za cíl nejen pobavit, ale také vzdělávat

Hráči si tak nyní mohou hru oficiálně zahrát i na zařízeních s operačními systémy iOS a Android. Ovšem uživatelé zařízení s platformou od Googlu mohou narazit na problém. Google totiž odmítl hru v některých zemích umístit do svého obchodu s aplikacemi Google Play, což je pro studio po šestiměsíčním vývojovém snažení nemilé překvapení.

Podobnou situaci přitom museli řešit již s předchozími verzemi pro PC a Mac. V jejich případě se však podařilo vše vykomunikovat a hra se dokonce stala první hrou vydanou na německém trhu, která obsahuje nacistickou symboliku. Zda se to podaří i v případě mobilní verze, zatím není vůbec jasné. Trnem v oku, a důvodem proč hru není možné stahovat v Německu, Rakousku, Francii a Rusku, jsou pro Google patrně opět zmínky o nacismu.

herman-trask

Přečtěte si takéPandemie jako urychlovač digitalizace aneb jak v českých bankách pomáhali řešit stovky tisíc žádostí robotiPandemie jako urychlovač digitalizace aneb jak v českých bankách pomáhali řešit stovky tisíc žádostí roboti

Stejný problém, jako má Google, měl původně i Apple. „Poukázali jsme na kontext, ve kterém nacistickou tematiku zpracováváme, že opravdu o žádnou oslavu nacismu nejde. Apple naše vysvětlení po dodání doplňujících materiálů přijal, u Googlu jsme zatím neuspěli,“ přibližuje situaci Lukáš Kolek.

attentat-19424

Foto: Charles Games

Herním prvkem jsou i dialogy s pamětníky

Pro magazín Lupa.cz Kolek uvedl, že pro studio se jedná o nepříjemnost z toho důvodu, že hráči z Německa jsou pro titul klíčoví. Díky tomu, že Německo patří ke státům, kde se hře daří nejvíce, je celá věc problematická jednak z hlediska financí, ovšem pro studio tkví hlavní problém ještě někde trochu jinde.

„Celá věc má pro nás i morální rovinu. Německo je náš soused, kulturně blízká země, s níž sdílíme obrovskou část historie. O ní je taky Attentat 1942 i jeho pokračování Svoboda 1945. Bylo by proto velmi nešťastné, kdyby Attentat 1942 na tamním trhu dostupný nebyl,“ řekl pro Lupu Lukáš Kolek. 

Celá záležitost by nyní měla být v jednání i s českým zastoupením Googlu. Jak ovšem pro CzechCrunch prozrazuje Ondřej Trhoň, další osoba stojící za Attentat 1942, zatím není jisté skoro nic. „S Googlem jsme v kontaktu už několik týdnů, ale dosud nemáme žádnou jistotu – do teď ani nevíme, co přesně na Attentatu 1942 vadilo. Nevzdáváme to, ale nic konkrétnějšího ani sami nevíme.“

Hráči, kteří již měli možnost hru vyzkoušet a jsou z ní nadšení, se mohou těšit na její volné pokračování v podobě již zmiňovaného titulu Svoboda 1945. Děj hry se bude odehrávat v česko-německém pohraničí a zpracovávat události týkající se konce války, včetně odsunu německého obyvatelstva nebo nástupu komunismu.

„V delším horizontu pak připravujeme fantaskní adventuru Legenda o ptačím duchovi, inspirovanou světem Roberta Holdstocka. Víc odhalíme brzy. Oba projekty budou dostupné mimo PC a Mac i na mobilní platformy,“ uzavírá Ondřej Trhoň.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym