Pilulka jako první e-commerce firma v Česku míří na burzu. Úspěch ji může ocenit na miliardu

Peter BrejčákPeter Brejčák

kasa-pilulkaInsider

Foto: Pilulka/CzechCrunch

Martin a Petr Kasovi, spoluzakladatelé a spolumajitelé Pilulky

0Zobrazit komentáře

České e-commerce se letos daří i díky jinak neblahé pandemii růst ještě rychleji než obvykle, což se podepisuje na výsledcích firem, jako je Pilulka. Lékárenská skupina za šestiletou historii zaznamenala nejlepší výsledky, když během prvního pololetí utržila 1,6 miliardy korun, což znamená téměř poloviční meziroční nárůst. Poprvé se pochlubila také mírným ziskem ve výši 16 milionů korun, a aby svůj růst podpořila, obrací se teď na investory. Na pražské burze Start nabídne celkově pětinu nově emitovaných akcií.

Pokud vše projde u regulatorních orgánů, Pilulka se stane historicky první veřejně obchodovanou e-commerce společností na pražské burze. V rámci trhu PX Start se obchodují akcie menších inovativních společností, ale v dalších letech by progresivní lékárenská firma chtěla využít také možností kapitálového trhu a přejít na hlavní trh pražské burzy.

„Chceme jít příkladem jiným e-commerce firmám a rozhýbat kapitálové trhy v České republice. Měli jsme celou řadu nabídek od finančních i strategických investorů z České republiky i ze zahraničí, ale rozhodli jsme se pro veřejnou nabídku,“ popisuje Martin Kasa, spoluzakladatel a spolumajitel Pilulka.cz.

Pro CzechCrunch Martin Kasa potvrdil, že v rámci emise akcií chce firma získat přibližně 100 až 200 milionů korun, což by vzhledem k nabízenému pětinovému podílu skupinu Pilulka ohodnotilo na 500 milionů až 1 miliardu korun. „Suma, kterou chceme vybrat, byla stanovena s ohledem na jasný byznys plán,“ uvádí Kasa s tím, že veřejný úpis akcí získal přednost před soukromými investory z jasného důvodu.

kasa-pilulka-auto

Foto: Pilulka

Martin Kasa, spolumajitel Pilulky

„Neznamená to, že bychom nedokázali získat investora. Naopak. Měli jsme celou řadu nabídek. Ale jak finanční, tak strategický investor – každý lehce jinak – chce významně ovlivňovat firmu ve svém zájmu,“ říká Kasa. V posledních letech prý byla firma dotazována desítkami lidí, kteří by do ní chtěli investovat.

„Nyní budou moci investovat skrze jasně danou platformu a s parametry, které jsou naprosto transparentní,“ pokračuje čtyřicetiletý podnikatel. „Pokud se úpis zrealizuje podle plánu, bude se jednat o neporovnatelně zajímavější postup než prodej části firmy finančním či strategickým investorům.“

Současní akcionáři skupiny tvoří ze 69 procent zakladatelé firmy, bratři Martin a Petr Kasovi, společně s obchodními partnery a zaměstnanci, zbytek připadá investiční skupině Wood & Company. S emisí akcií se podíly všech sníží ve prospěch nově emitovaného dvacetiprocentního podílu, jenž bude nabídnut investorům.

Skupina Pilulka aktuálně působí na třech trzích, kromě domovské České republiky také na Slovensku a v Rumunsku. Loni ohlášený vstup do Maďarska se kvůli pandemii koronaviru zpozdil, podle současných plánů má proběhnout příští rok a i tomu mohou pomoci nové finanční zdroje ze vstupu na burzu.

pilulka-cz-expedice-balik

Foto: Pilulka.cz

Balení zásilky z Pilulka.cz

Loni Pilulka na všech trzích utržila téměř 2,5 miliardy korun. Během první poloviny letošního roku její tržby z internetového prodeje meziročně vzrostly o 68 procent, kamenné lékárny utržily o 33 procent více než loni. Polovinu z celkových tržeb přitom tvoří prodeje na internetu, druhá polovina je pak rozdělena mezi kamenné lékárny provozované přímo Pilulkou a její franšízové partnery.

Do budoucna Pilulka očekává, že její roční tržby porostou třicetiprocentním tempem, zároveň však plánuje další navyšování svého zisku. „Od veřejné nabídky si slibujeme zajištění financování další expanze do zahraničí a technologický vývoj,“ popisuje Martin Kasa. „Nejen poslední měsíce ukázaly, že digitalizace postupuje velmi rychle, dokonce ještě rychleji, než jsme si před několika měsíci dokázali všichni představit,“ pokračuje s odkazem na jednorázový březnový skok náporu na úrovni stovek procent oproti normálu.

„Jsme přesvědčeni, že Pilulka bude za pár let dominantní hráč na poli lékárenských a zdravotnických služeb ve střední Evropě.“

Akcie Pilulky budou moci zájemci zakoupit po schválení regulačními orgány – což Kasa očekává v řádu týdnů – přes běžné obchodníky s cennými papíry, jako jsou zmiňovaní Wood & Company. „Pražská burza získává další zajímavou emisi, navíc ze sektoru, jehož význam poroste nejen v současné koronavirové době, ale i do budoucna,“ říká Jan Sýkora, předseda představenstva Wood & Company.

„Koronavirové období dramaticky urychluje posun nás všech do online světa, kde je Pilulka silným disruptorem, což je perspektivní a nám sympatické. Pilulka vnáší nový komfort do lékárenského byznysu ve střední a východní Evropě a je připravena jej aktivně proměňovat,“ dodává Tomáš Jaroš, generální ředitel Patria Finance, jejímž prostřednictvím budou moci investoři akcie Pilulky nakupovat.

„Jsme přesvědčeni, že Pilulka bude za pár let dominantní hráč na poli lékárenských a zdravotnických služeb ve střední Evropě, a právě transparentnost burzy tomu může pomoci. Rozhodli jsme se dát šanci také menším investorům a lidem z oboru, kteří se na nás v posledních letech obraceli s tím, že by do nás chtěli investovat a být součástí úspěšného příběhu Pilulky,“ dodává Martin Kasa.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym