Z přírody k ovládnutí internetu. Milovaný David Attenborough zbořil Instagram a láká na nový dokument na Netflixu

Britský přírodovědec a dokumentarista Sir David Attenborough

0Zobrazit komentáře

Světové celebrity na Instagramu nejsou žádnou novinkou, řada z nich však toto obrovské médium striktně odmítá, a to i přesto, že by zde našla silnou základnu fanoušků. Někteří však nejsou schopni odolávat vábení sociální sítě plné šťastných úsměvů věčně a účet si na něm přeci jen nakonec založí.

Nedávno tak učinil i moderátor, režisér, dokumentarista a především milovník přírody Sir David Attenborough. A na Instagramu se opět začaly dít věci. Attenborough je totiž natolik milován, že svůj první milion sledujících získal v rekordně krátkém čase, přičemž závidět mu mohou i ty nejslavnější celebrity.

Instagram, ostatně jako i další sociální sítě, jsou vnímány především jako nástroj mladé generace. Jenže rekordy zde v poslední době trhají spíše starší ročníky. Když si v říjnu loňského roku zřídila svůj instagramový účet hvězdná herečka Jennifer Aniston, jeden milion uživatelů ji začalo sledovat již po rekordních 5 hodinách a 16 minutách, čímž trumfla Davida Beckhama i papeže Františka.

Její rekord však příliš dlouho prvenství neudržel. Neuzmul jí ho však žádný výstřední rapper ani hollywoodská celebrita, ale David Attenborough, 94letý Brit, který již téměř sedmdesát let učí celý svět více milovat přírodu kolem sebe. A pokud si při zakládání svého instagramového účtu nevypnul notifikace, jeho telefon s největší pravděpodobností musel zkolabovat.

sir-david-attenborough

Foto: ukhouseoflords/Flickr

Sir David Attenborough hovořící ve Sněmovně lordů

Uživatelé začali přibývat raketovým tempem, přičemž hranici jednoho milionu překonali během 4 hodin a 44 minut. Zapsán byl díky tomu výkonu i do Guinessovy knihy rekordů. Od té doby se navíc jejich číslo zvětšilo téměř pětinásobně. Proč má ovšem tento vitální senior, narozený v britském Isleworthu, tak silnou základnu fanoušků?

Sir David Attenborough spojil svůj život s britskou televizní stanicí BBC, se kterou vytvořil nesčetné množství dokumentárních pořadů pojednávajících o přírodních krásách ze všech koutů naší planety. Nejenže Attenborough úchvatné záběry zástupců z řad fauny i flóry doprovází svým podmanivým hlasem (v českém dabingu mu svůj hlas propůjčuje i neméně bravurní Alfréd Strejček), ale mnohdy přebírá roli zapáleného průvodce, nehledě na svůj věk či podmínky během natáčení.

Mezi jeho vůbec nejlépe hodnocené dokumentární série patří Zázračná planeta, Naše planeta, Život či Sedm světů, jedna planeta. Byť jsou názvy a také obsah vždy dost podobné, každé ze zmíněných děl je naprosto jedinečným originálem, na které se divák vydrží se zatajeným dechem dívat nepřetržitě dlouhé hodiny.

Dokument s posláním

Již brzy se navíc budeme moci pokochat Attenboroughovým novým snímkem pojmenovaným A Life on Our Planet, který produkoval Netflix. Byť premiéra dokumentu již proběhla na zahradě prince Williama za přítomnosti jeho dětí i samotného Davida Attenborougha, oficiální premiéra se má uskutečnit 4. října.

Moderátor se v něm ohlédne za všemi divy přírody, které měl možnost během svého života pozorovat, ale také ukáže míru destrukce, kterou člověk na těchto místech zanechal. Představí i cesty, jak tento podpis lidské ruky alespoň částečně umazat. Ostatně apel na ochranu životního prostředí je důvodem, proč se rozhodl založit vlastní Instagram.

Attenborough totiž hned v prvním ze svých příspěvků upozornil na těžkosti, kterými si naše planeta prochází. „Dělám tento krok a zkoumám tento pro mě nový způsob komunikace, protože, jak všichni víme, svět má potíže,“ pronesl Attenborough ve svém prvním instagramovém proslovu, na což nepříliš optimisticky navázal slovy: „Kontinenty hoří, ledovce tají, korálové útesy umírají, ryby mizí z našich oceánů. A seznam pokračuje.“

Attenborough však dodal, že zná řešení, které postupně představuje ve svých dalších příspěvcích. I proto je oněch pět milionů sledujících v konečném důsledku důležitějších než stamilionové základny fotbalisty Cristiana Ronalda či zpěvačky Ariany Grande.

adam-hejl

Přečtěte si takéČeská startupová štika ze Sydney. Adam Hejl chce zjednodušit investování do akcií a má na to první milionyČeská startupová štika ze Sydney. Adam Hejl chce zjednodušit investování do akcií a má na to první miliony

Instagramový rekord ovšem není pro Attenborougha prvním zářezem v Guinnessově knize rekordů. V té se o něm můžeme dočíst hned na třech místech. Poprvé je jeho jméno zmíněno u nejžádanější dokumentární televizní série všech dob, kterou je snímek Planeta Země.

Podruhé se jeho jméno objevuje na prvním místě ve výčtu nejdéle sloužících televizních moderátorů, a to díky více než 66 let dlouhé kariéře. A také se objevuje na prvním místě v žebříčku televizních přírodovědců s nejdelší kariérou. David Attenborough je zkrátka žijící legendou, kterou má rozhodně smysl na Instagramu sledovat.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

David Attenborough has spent a lifetime travelling, exploring the wild places of our planet and documenting the living world in all its variety and wonder. He’s also witnessed the damaged caused. Saving our planet is now a communications challenge. We know what to do, we just need the will. That’s why we want to share this message on Instagram. Because there is hope and together, we can inspire change. Social media isn’t David’s usual habitat so while he’s recorded messages solely for Instagram, like the one in this post, we’re helping to run this account. In case you’re wondering, ‘we’ are Jonnie and Colin and we worked with David on A Life On Our Planet. So, as well as sharing the messages he’s recorded especially for this account we’ll also post some exclusive clips and behind the scenes content. Stay tuned.

Příspěvek sdílený A Life On Our Planet (@davidattenborough),

Diskuze (0)

Novinka

Anonym