Nového Jamese Bonda uvidíme až na jaře. Velký filmový průmysl letos téměř přestává existovat a kina ve světě zavírají

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

NO TIME TO DIE

Foto: Forum Film

Není čas zemřít je posledním filmem, kde se Daniel Craig objeví jako James Bond

0Zobrazit komentáře

Zdá se, že noční můra kinematografie jen tak neskončí. Přesně před měsícem vyšel v zásadě jako potvrzení listopadové premiéry nový trailer bondovky Není čas zemřít. Nyní ale bylo ohlášeno, že přeci jen není čas poslat na plátna film za čtvrt miliardy dolarů. Odložení očekávaného blockbusteru až na duben příštího roku následuje podobné kroky od Disneyho a důrazně vznáší otázku, zda vůbec ještě letos v kinech nějaký drahý titul uvidíme.

Film Není čas zemřít, jehož název nyní vyznívá velice ironicky, je poslední příspěvek do kultovní série, v němž se role Jamese Bonda ujal Daniel Craig a tvůrci mu podle všeho nachystali vskutku epickou rozlučku. Pětadvacátý snímek o britském agentovi má dosud nejvyšší rozpočet, se 163 minutami nejdelší stopáž a dost možná ho provází také nejvyšší divácká očekávání.

Kromě prostého faktu, že představuje vyvrcholení jedné éry, na tom má bezesporu podíl i režisér Cary Joji Fukunaga, jenž má za sebou vysoce ceněné projekty jako Sin Nombre, Janu Eyrovou a první řadu seriálu Temný případ. Dva zveřejněné trailery navíc veškerý zájem z toho plynoucí umocňují, když lákají na skvělou akci i komplexní příběh. Co ale z toho, když se všechny sliby nadšených diváků a plných projekčních sálů nyní posunuly o rok oproti původní premiéře.

lashana-lynch-james-bond-no-time-to-die

Foto: Forum Film

V Není čas zemřít se v roli agentky 007 poprvé objevuje i žena, ztvárněná Lashanou Lynch

Fanoušci Jamese Bonda nebo kvalitních akčních filmů z toho mohou být frustrovaní, ale mnohem horší zpráva je to pro kina, která už více jak půl roku čekají na velký hit. V současnosti jsou stále dva blockbustery, Duna a Wonder Woman 1984, naplánovány na prosinec, ale nikdo teď s jistotou nedokáže říct, jestli to tak zůstane. 

Jeden z největších řetězců kin na světě zavírá většinu sálů

Pokud to nebyl celý hollywoodský filmový průmysl, tak alespoň jeho mainstreamová část čekala, jak si ve znovuotevřených kinech povede Tenet. Divácky náročné sci-fi od Christophera Nolana patřilo k nejočekávanějším titulům letošního roku už před vypuknutím pandemie, na konci srpna se pak navíc po několika měsících stalo prvním vysokorozpočtovým filmem v kinech.

První čísla návštěvnosti a výdělků byla ve srovnání s normálním stavem poměrně nízká, vysoce však předčila odhady analytiků. Poměrně dobře se Tenetu, který rozhodně doporučujeme zhlédnout na plátně, dařilo také v následujících týdnech, kdy návštěvnost klesala pomaleji, než je standard. S uplynulým víkendem Tenet přesáhl 300 milionů dolarů, přičemž aby se alespoň zaplatil, odhaduje se jako potřebné minimum 400 milionů.

tenet-3

Foto: Vertical Ent.

Vznik Nolanova sci-fi Tenet stál přes 200 milionů dolarů

Podle tohoto srovnání se zdá, že náročné sci-fi by mohlo i ve velmi těžkých časech uspět, zejména díky zvolené distribuční strategii spoléhající se na delší dobu uvádění, než je běžné. Pochopitelně ale na základě natolik specifického příkladu nelze odhadovat, jak by si mohli vést jiní. Například Mulan od Disneyho podle odhadů spoléhá spíše na příjmy z paralelního vydání na streamovací službě Disney+.

Pro studia jsou všechny tyto aspekty signálem, že blockbustery v sálech v blízké době pravděpodobně neuspějí, zvlášť s nastupující druhou vlnou pandemie. Disney tak nedávno posunulo premiéru Black Widow z listopadu na květen příštího roku, Spielbergova West Side Story se posunula z letošního prosince na příští prosinec a detektivka s Poirotem Smrt na Nilu z října na konec roku.

Když se k tomu nyní připojilo i další opoždění premiéry bondovky Není čas zemřít, mezinárodní řetězec kin Cineworld ohlásil, že dočasně zavře všechny své sály ve Spojených státech a Velké Británii. Konkrétně to znamená celkem 663 kin z celkových 778, které Cineworldu patří. Mezi nimi je také český řetězec Cinema City, který na dotaz CzechCrunche nechtěl současnou situaci komentovat. Podle deníku The Guardian se nicméně Cineworld bude snažit dalšímu zavírání vyhnout.

Už tak společnost nechává po neznámo dlouhou dobu bez práce 45 tisíc lidí, mezi nimiž jsou uvaděči, pokladní, úklidová četa, ochranka a další. Koronavirová omezení, nedostatek filmů pro promítání a s tím spojený snížený zájem diváků znamená, že kina nejsou schopná provoz ekonomicky udržet. Nedostatečný počet pláten zase naopak odrazuje studia, která se obávají příliš velkých ztrát.

Hollywoodští režiséři varují před krachem většiny menších kin

Před přicházející existenční krizí kinodistribuce varují také známí hollywoodští tvůrci. Jak zmiňuje server Aktuálně.cz, režiséři jako Christopher Nolan, James Cameron, Martin Scorsese a Clint Eastwood podepsali dopis zaslaný americkému Kongresu, v němž žádají o státní podporu pro kinaře. Bez ní prý hrozí, že až 69 % malých a středně velkých kin pandemii nepřežije.

black-widow

Foto: Falcon

Black Widow v kinech uvidíme už v létě

Podle dopisu přišlo ve druhém čtvrtletí letošního roku až 93 % amerických kin o více než tři čtvrtiny příjmů, což se může stát v následujících měsících fatálním. „Naše země si nemůže dovolit ztratit sociální, ekonomickou a kulturní hodnotu, která je s kiny spojená,“ říká text podpořený více než sedmdesáti režiséry a producenty se zástupci Národní asociace provozovatelů kin, Sdružení amerických režisérů a Americkou filmovou asociací.

img_2711-1-min

Přečtěte si takéOpustila právo, aby mohla posílat satelity do vesmíru. Chceme na Měsíc a dál, říká Petra Chudíková ze SpacemanicuOpustila právo, aby mohla posílat satelity do vesmíru. Chceme na Měsíc a dál, říká Petra Chudíková ze Spacemanicu

Situace v Česku je momentálně o poznání lepší, ačkoliv má také daleko k normálu a kina trpí nedostatkem zajímavých nových titulů. Na druhou stranu to znamená příležitost pro místní produkci, takže pětici nejnavštěvovanějších filmů okupují především díla českých tvůrců. Například tento týden jsou to Bábovky, Princezna zakletá v čase a Šarlatán. V první desítce se pak už více než měsíc drží také Tenet a Mulan.

I přes místní možný optimismus z globálního hlediska platí, že kinodistribuce se nyní kvůli kombinaci pandemie a pohodlí streamovacích služeb ocitá v jedné z největších krizí za velmi dlouhou dobu. James Bond ve druhém traileru Není čas zemřít říká: „Když selžeme, nebude co zachraňovat.“ Momentálně nezbývá než doufat, že jeho varování nenabude stejně jako název filmu význam i mimo fikční svět agenta Jejího Veličenstva.

Aktualizováno (5. 10. 2020, 23:00): Podle očekávání byla odložena také premiéra sci-fi spektáklu Duna, a to rovnou o rok. Nové datum uvedení je stanoveno na 1. října příštího roku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym