Pokud selžeme, nebude co zachraňovat. Je tu nový trailer na dosud nejdražší film s Jamesem Bondem

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

jamesbond

Foto: Forum Film

Daniel Craig v bondovce Není čas zemřít

0Zobrazit komentáře

Není čas zemřít. Nikdo nečekal, jak zvláštně letos bude znít název nejnovější bondovky, kde roli nejznámějšího tajného agenta v dějinách ztvární Daniel Craig. Film, který si prošel několika produkčními problémy, a dokonce pandemií, ale snad konečně překonal nepřízně osudu a do kin vyrazí v listopadu. Jako malé potvrzení záměru nyní studio Universal vydalo druhý trailer, který slibuje velké věci.

Snímek Není čas zemřít (No Time to Die) měl původně režírovat Danny Boyle, jenž má na svém kontě oceňované snímky jako Trainspotting, Sunshine nebo Steve Jobs s Michaelem Fassbenderem. Naneštěstí se jeho tvůrčí vize neshodovala s představami producentů, takže se on i jeho dvorní scenárista John Hodge rozhodli projekt opustit.

Do několika týdnů se podařilo najít více než důstojnou náhradu, Caryho Joji Fukunagu. Ten má za sebou méně známé, ale ceněné filmy jako Sin Nombre a Bestie bez vlasti, hlavním příkladem jeho schopností je ovšem první řada seriálu HBO Temný případ, široce považovaná za jednu z nejlepších v dějinách televize. Vyvrcholení bondovské role Daniela Craiga tak bylo v dobrých rukou a po původně plánovaném konci roku 2019 a odsunutí na únor roku 2020 bylo vše nastaveno na letošní duben.

no-time-to-die-james-bond-villain-rami-malek

Foto: Forum Film

Nejnovější bondův nepřítel s tváří herce Rami Maleka ohrozí celý svět

Ještě předtím, než byl vyhlášen globální stav pandemie, se ovšem studia MGM a Universal rozhodla premiéru jednoho z nejočekávanějších filmů posledních let odložit až na listopad. Není čas zemřít se tehdy stal vůbec prvním z větších projektů, jehož uvedení do kin bylo kvůli hrozbě nového typu koronaviru posunuto. O pár týdnů později už byla většina sálů po celém světě zavřena a mnoho studií hledalo alternativní modely distribuce.

Po počátečním úspěchu Tenetu, u nějž tvůrci jiné než klasické exkluzivní uvedení na velkých plátnech kategoricky zavrhli, se zdá, že listopadová premiéra Není čas zemřít by skutečně mohla vyjít. Po dlouhé době se tak opět začíná rozjíždět marketingová kampaň filmu, který je v jednom zásadním ohledu poslední, ale zároveň představuje několik významných prvenství.

Vše začíná už u samotného Fukunagy, ten je totiž jak prvním Američanem na režisérském křesle snímku o legendárním britském agentovi, tak prvním režisérem, který se přímo podílel na tvorbě scénáře. Tvůrci si přitom k psaní přizvali také britskou komičku a držitelku ceny Emmy za seriál Potvora Phoebe Walter-Bridge. Snahou bylo tradičně silně maskulinní franšízu aktualizovat pro moderní dobu.

Atraktivní ženy by tak v nejnovějším špionážním blockbusteru měly být mnohem více než objekty touhy, lásky nebo uznání díky svým bojovým schopnostem. Stejně jako hlavní postava, také ostatní charaktery bondovského univerza procházejí vývojem směrem k realismu a vyšší společenské relevanci. V nejlepších příkladech přitom však neztratí nic ze svého šarmu ani tendence dostávat se do velice vypjatých situací.

Není čas zemřít uzavře další velkou kapitolu kultovní filmové série, tentokrát možná největší od jejích počátků v 60. letech. To se promítá do rozpočtu pohybujícího se kolem čtvrt miliardy dolarů i délky okolo tří hodin. Daniel Craig podle nového traileru na této ploše skutečně dosáhne vrcholu moderního pojetí Jamese Bonda, který se bude muset postavit osobním i globálním démonům.

eva-hlavsova3

Přečtěte si takéPřes Cambridge a velkou americkou banku až k vlastnímu startupu. Eva Hlavsová si do puntíku plní své snyPřes Cambridge a velkou americkou banku až k vlastnímu startupu. Eva Hlavsová si do puntíku plní své sny

Hlavní zločinec, jehož ztvárnil oscarový herec Rami Malek, dává vzpomenout na jednoho z nejzajímavějších zloduchů poslední doby, Thanose z univerza Marvelu. Ačkoliv jeho záměry zůstávají zahaleny tajemstvím, jejich rozsah je zřejmý už z faktu, že Bond se kvůli obavám vydá za zloduchem z předchozího Spectre. „Tvůj nepřítel je i můj nepřítel,“ zaslechneme z úst Christopha Waltze alias Ernsta Stavro Blofelda. Potemnělá osudovost ostatně čiší také z titulní písně Billie Eilish.

Éra Daniela Craiga za necelých patnáct let a pět filmů přinesla jedny z nejlepších bondovek v historii jako Casino Royale a Skyfall. Novinka plná velkolepých akčních scén, charismatu hrdinů i zloduchů a velkých prohlášení je podle všeho na dobré cestě se k nim zařadit. Předtím, než se s nejnovějším pojetím osudů nejlepšího agenta britské tajné služby rozloučíme, uvidíme ho opět na samotné hraně svých možností. Jak ovšem hlásí název: nebude čas zemřít.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym