První dům z 3D tiskárny už staví i v Německu. Vypadá jako běžný rodinný domek, jen má kulaté tvary

3dnemecko

Foto: Hous3Druck

Vizualizace konečné podoby domu

0Zobrazit komentáře

Objektů z 3D tiskárny vyrostlo za poslední roky hned několik a nechybí mezi nimi ani český domek Prvok, který se celé září vznášel u břehu pražské Náplavky. Byť jsou všechny tyto projekty ukázkou velkého umu autorů, jen málokterý z nich vyniká i po praktické stránce – většinou je pouhou koncepcí budoucnosti bydlení, nikoliv jejím ztělesněním. To však neplatí o novém německém domě, který by se dal označit za nemovitost, ve níž by si bydlení dokázal představit kdekdo.

Jde o zcela první stavbu vytvořenou pomocí 3D tisku na území Německa. Vzniká u města Beckum ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, které je nejlidnatější spolkovou zemí. Možná právě to byl důvod, proč se architektonické studio Mense-Korte ingenieure + architekten rozhodlo navrhnout dvoupatrovou budovu o zastavěné ploše přibližně 80 m2, která bude schopna poskytnout plnohodnotné zázemí až pro čtyřčlennou rodinu.

Realizaci návrhu si vzala na starost společnost PERI, která disponuje rámovou tiskárnou BOD2 od dánského výrobce Cobod. Její tryska v některých částech budovy vytváří až trojité stěny s meziprostorem, který by měl po dokončení sloužit pro uložení izolačních materiálů a zároveň do něj budou instalovány přípojky vody, elektřiny a podobně.

nemecky-3d-dum3

Foto: Hous3Druck

Technologie umožňuje úzkou kooperaci člověka a stroje

nemecky-3d-dum5

Foto: Hous3Druck

Proces tisku domu

Waldemar Korte, jeden ze zakladatelů studia Mense-Korte, v tiskové zprávě uvedl, že tento způsob výstavby domu umožňuje architektům vysokou míru svobody již během návrhů. S některými prvky, které se v tomto domě objevují, by podle jeho slov sice bylo možné pracovat i u budov stavěných konvenčními způsoby, ovšem cena takové realizace by byla několikanásobně vyšší. „S naší tištěnou obytnou budovou v Beckumu předvádíme potenciál procesu stavebního tisku,“ dodává.

Celý technologický proces byl optimalizován tak, aby šlo přímo během tisku provádět některé další stavební práce, na což má tiskárna BOD2 i vlastní certifikaci. V praxi to znamená, že dělníci mohou být na „staveništi“ v těsné blízkosti tryskové hlavy a dohlížet na proces tisku z bezprostřední blízkosti, případně provádět ostatní stavební práce, které je potřeba vykonávat manuálně. Konkrétně se jedná o vkládání nejrůznějších armatur, instalaci vodovodního potrubí a další.

Materiál, který chrlí tryska ze svého hrdla, byl vyvinut speciálně pro tento projekt. Jeho vlastnosti byly přizpůsobeny zvláštním požadavkům technologie 3D tisku a samotné tiskárny BOD2. Ta dokáže tisknout rychlostí až 1 m/s a dvouplášťovou stěnu o obvodu 1 m2 vytvoří přibližně za pět minut. V případě tohoto domu bylo zvoleno výrazně mírnější tempo – přeci jen jde o pilotní stavbu, navíc podpořenou státními financemi.

nemecky-3d-dum6

Foto: Hous3Druck

Stavební pozemek před samotným zahájením 3D tisku

Částkou ve výši 200 tisíc eur, tedy zhruba 5,5 milionu korun, jej totiž podpořilo samo Severní Porýní-Vestfálsko. „Jsme hrdí na to, že první dům, který je vytištěný na 3D tiskárně, bude postaven v naší zemi. Díky tomu je Severní Porýní-Vestfálsko průkopníkem v celém Německu. Ne zítra, ne někdy, ale dnes,“ uvedla během tiskové konference Ina Scharrenbachová, ministryně vnitra spolkové země.

Necelých 300 kilometrů na východ od města Beckum v nedávné době vyrostl podobně koncipovaný dům, a to v belgickém městě Westerlo. I ten byl postaven pomocí 3D tisku a díky své rozloze se okamžitě ujal titulu největšího 3D tištěného domu v Evropě.

Pokud se ovšem podaří dům v německém Beckumu dokončit v takové podobě, jakou naznačují vizualizace, pak by tento titul připadl právě jemu. Jeho celková obytná plocha 160 m2 nicméně nebude stačit na 640 m2 největšího domu vytvořeného pomocí 3D tisku, který vyrost v Dubaji.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym