Ekologický fond Jeffa Bezose v prvním kole rozdal téměř 800 milionů dolarů. Je to jen začátek, říká šéf Amazonu

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

Jeff Bezos, zakladatel a šéf Amazonu

0Zobrazit komentáře

Zakladatel Amazonu a miliardář Jeff Bezos letos v únoru ohlásil, že spouští vlastní ekologický fond, v rámci něhož rozdá na boj s klimatickými změnami až deset miliard dolarů z vlastního jmění. Nyní, o devět měsíců později, byl zveřejněn seznam prvních šestnácti projektů, které část z těchto peněz dostanou. Největší příspěvky dosahující sta milionů dolarů obdrží například Světový fond na ochranu přírody (WWF) nebo organizace The Nature Conservancy.

„Klimatické změny jsou tou největší hrozbou pro naši planetu. Tato globální iniciativa podpoří vědce, aktivisty, neziskové organizace a jakoukoliv snahu představující skutečnou možnost pomoci se zachováním a ochranou přírodního světa,“ řekl v únoru Jeff Bezos k založení fondu Bezos Earth Fund. Rovnou také dodal, že rozdělování grantů začne už v létě tohoto roku.

Jeho odhad se nakonec kvůli pandemii o pár měsíců opozdil, nyní zveřejněné první kolo grantů je nicméně skutečně štědré – vybrané instituce podle něj dostanou celkem 791 milionů dolarů, tedy zhruba 17,6 miliardy korun.

V některých případech se přitom získané finance investují přímo do konkrétních projektů, jinde budou dále přerozděleny mezi menší neziskové organizace. „Tohle je jenom začátek,“ zmínil Bezos na Instagramu, kde zveřejnil kompletní seznam příjemců peněz.

jeff-bezos

Foto: Amazon

Šéf Amazonu Jeff Bezos

Z hlediska celkového Bezosova jmění, které se pohybuje okolo 180 miliard dolarů, plánovaných deset miliard nepředstavuje mnoho, přesto se však jedná o příspěvek přesahující většinu ekologické filantropické činnosti za několik let. Je to také mnohem více, než v tomto směru kdokoliv jednorázově daroval. V boji s klimatickými změnami tak může Bezos finančně výrazně pomoci.

Stomilionové granty nejprve dostane pětice nejzavedenějších amerických ekologických organizací. Kromě zmíněného WWF a The Nature Conservancy, jež chrání přes 480 tisíc kilometrů čtverečních a tisíce kilometrů řek po celém světě, k nim patří World Resources Institute, Natural Resources Defense Council a Environmental Defense Fund. Všechny z nich sídlí v USA, avšak různými způsoby operují globálně.

Například WWF získané peníze využije k obnově a ochraně mangrove, keře a stromy s rozsáhlými kořeny nad povrchem země vyskytující se zejména na pobřežích kolem rovníku. Jejich kořeny poskytují útočiště mnoha druhům zvířat, hrají však důležitou roli také při předcházení eroze pobřežní půdy a snižují dopad velkých vln při hurikánech nebo tsunami.

Druhým cílem WWF pak bude vytvořit nové trhy pro použití mořských řas v produktech, které jsou klasicky vyráběny pomocí fosilních paliv. Příklad velice zajímavého vynálezu takového typu na loňském Týdnu inovací představili izraelští vědci. Z mořských řas se jim levně a poměrně jednoduše podařilo vytvořit náhradu plastu, která je zcela recyklovatelná a rozložitelná na organický odpad.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jeff Bezos (@jeffbezos)

Jak vysvětluje The Atlantic, pětice hlavních příjemců grantů má rozsáhlé zázemí po celém světě a schopnost posílat vědce na jednání Organizace spojených národů. Další podpořené organizace se pak zabývají například výzkumem v oblasti klimatu a energie nebo bojem za ekologická práva menšin. Někteří z šestnáctky obdarovaných mají za sebou nedávné kontroverze spojené s diskriminací nebo dokonce porušováním lidských práv, dlouhodobě jsou však převážně prospěšné.

Sám Bezos je označil za organizace vyvíjející „inovativní, ambiciózní a vlivná řešení“. Vybíral je v průběhu posledních několika měsíců na základě rešerší a telefonátů s jejich vedeními. „V posledních pár měsících jsem trávil čas učením se od neuvěřitelně chytrých lidí, kteří učinili boj s klimatickými změnami a jejich dopady na komunity po celém světě svým životním posláním,“ napsal byznysmen.

rubes-mikulka

Přečtěte si takéJanek Rubeš a Honza Mikulka odchází ze Seznamu. Oblíbené duo z Prahy se s novým kanálem na YouTube vrací ke kořenůmJanek Rubeš a Honza Mikulka odchází ze Seznamu. Oblíbené duo z Prahy se s novým kanálem na YouTube vrací ke kořenům

Zakladatel Amazonu a zároveň nejbohatší člověk světa byl kvůli téměř úplné absenci filantropické činnosti mnohokrát kritizován. Ještě více se to projevilo, jakmile jeho bývalá žena MacKenzie Scottová krátce po rozvodu podepsala iniciativu The Giving Pledge, kde slíbila filantropii zasvětit velkou část svého života a postupně rozdat většinu nabytého jmění, aktuálně odhadovaného na 59 miliard dolarů.

Žena, jejíž přínos Amazonu jsme před časem přiblížili v rozsáhlém profilu, nedávno zmínila, že za první rok své filantropické činnosti darovala necelých 1,7 miliardy dolarů. Neziskovky, které podpořila, se zaměřují například na rasovou, genderovou a LGBTQ+ rovnost, veřejné zdravotnictví nebo boj s globálním oteplováním.

rivian-amazon-elektricka-dodavka

Foto: Amazon

Elektrická dodávka Amazonu od automobilky Rivian

Jeff Bezos před rokem na Twitteru ocenil její rozhodnutí rozdat většinu svého jmění, sám ale například The Giving Pledge dosud nepodepsal. Jeho obrovský ekologický fond v tomto kontextu představuje ještě významnější krok. Snahy o udržitelnější provoz se pak v posledních letech výrazně rozšiřují i přímo v Amazonu, který nedávno ohlásil plán stát se do roku 2040 uhlíkově neutrálním.

Prozatím se firma zaměřila zejména na elektrifikaci své automobilové flotily. V srpnu tak odhalila elektrické dodávky od Rivianu s vlastním designem a v blízké době by mělo být v Evropě nasazeno také 1 800 elektrických dodávek značky Mercedes-Benz. Amazon letos spustil také další ekologický fond na dvě miliardy dolarů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym