Legendární seznamka Lidé.cz končí. Seznamu ji po 23 letech pomohli ukončit i sexuální predátoři a dokument V síti

Filip HouskaFilip Houska

vsiti-klusak

Foto: Milan Jaroš/Aerofilms

Vít Klusák během natáčení dokumentu V síti

0Zobrazit komentáře

V době, kdy neexistoval Facebook, Instagram, Tinder nebo TikTok, byla většina mladých Čechů uvrtaná na online seznamce Lidé.cz. V rámci ní si mohli vytvořit vlastní profil a zavítat do jedné z několika chatovacích místností, kde navazovali nové kontakty nebo zabíjeli nudu. Teď ovšem tento legendární portál od Seznamu končí a důvodů je hned několik.

Ten, který napadne nejspíš většinu čtenářů, je konkurenceschopnost. Internetový svět totiž v posledních letech ovládly především globální sítě jako Facebook a Instagram. Navíc se začaly objevovat i zcela nové formáty, jak se na internetu propojovat a sdílet obsah, což potvrzuje zejména progresivní TikTok, před ním Snapchat a zapomínat se nesmí ani na populární seznamovací aplikaci Tinder.

Lidé.cz tak logicky ztráceli na popularitě, jelikož mladá (i starší) generace měla k dispozici mnohem komplexnější služby nabízející více zábavy i potenciálních přátelských spojení. I proto Seznam uvádí, že jejich online seznamovací platforma, která vznikla již v roce 1997 coby e-mailový seznam, už nějaký čas nenaplňuje finanční očekávání s ohledem na provozní náklady služby jako takové.

lide-cz

Foto: Lidé.cz/CzechCrunch

Legendární seznamka Lidé.cz končí

„O smyslu služby Lidé.cz uvažujeme už několik posledních let, kdy si stěží vydělá na svůj vlastní provoz a údržbu. Ta je navíc čím dál náročnější, protože někteří uživatelé nahrávají do svých profilů i fotografie či texty se sexuálním podtextem,“ vysvětluje místopředseda představenstva a ředitel pro exekutivu a komunikaci Seznam.cz Pavel Zima a naznačuje další, mnohem podstatnější důvod pro ukončení.

Tím je stále vyšší koncentrace sexuálních predátorů, respektive uživatelů, kteří služby Lidé.cz (a pochopitelně i jiných platforem) využívali primárně pro nezákonné obtěžování dětí a mladistvých. Právě na to velmi striktním a v jistých ohledech děsivým způsobem odkazuje dokument V síti od Barbory Chalupové a Víta Klusáka a Seznam se na tento dokument sám odvolává.

Podle Zimy evidoval tým, který má na starosti správu Lidé.cz, denně přibližně deset nevhodných profilů, jež bývaly ze stran uživatelů nahlašovány a administrátorský tým je musel procházet (a mazat) ručně. Zároveň uvádí, že na jednotky případů je každý měsíc upozorňoval jejich automatický systém, který ovšem hodnotí spíše obecná porušení pravidel. Správa a údržba platformy se proto stala příliš náročná a Seznamu se nevyplácí do ní investovat tolik úsilí a peněz.

„Bylo by možné implementovat do služby technologické řešení, které by na základě strojového učení dokázalo nevhodný obsah odhalit. Jedná se ale o investici, která pro nás vzhledem k významu služby, strategii firmy a jejím prioritám nedává smysl,“ dodává Zima a reaguje na nové směřování Seznamu vstříc většímu rozvoji domovské stránky, reklamních systémů a vlastních obsahových služeb.

klusak-1

Foto: Aerofilms

Režisér a dokumentarista Vít Klusák

Tvůrci dokumentu V síti, který se stal historicky nejúspěšnějším českým dokumentem a míří i do onlinu, toto rozhodnutí logicky vítají. „Potěšilo nás, že náš film otevírá oči nejen dětem a jejich rodičům, ale i velkým internetovým firmám. Bylo by skvělé, kdyby se podobně zodpovědně zachovali i ostatní, což neznamená, že mají zavřít krám. Mají především nastavit pevná pravidla, která chrání nejslabší a nezodpovědné – to jest děti – a zasadit se o jejich dodržování,“ říká pro CzechCrunch režisér Klusák.

„IP adresa, ze které se děje něco nekalého, by se měla stát ‚známou adresou‘ i pro ostatní. A pak je tu další rovina. Policie hlásí, že v nouzovém stavu rapidně ubylo krádeží. Dobrá inspirace pro všechny další nekalosti: ať výše trestu straší každého, kdo má chuť zneužít, či dokonce znásilnit dítě a doživotně se na něm tak podepsat. Rána na duši nejde vyfotit jako modřina, o to je hlubší. Je nemyslitelné, aby pachatelé těchto činů odcházeli od soudů s úsměvem na rtech a podmínkou,“ dodává.

Lidé.cz oficiálně ukončí svůj provoz 14. prosince. Seznam se sice původně snažil najít kupce, ale nenašel nikoho, s kým by se dohodl na oboustranně výhodných podmínkách. Od dnešního dne uživatelé uvidí na hlavní stránce platformy banner s upozorněním na blížící se ukončení provozu a do té doby mají možnost požádat o stažení fotografií a osobních dat z vlastních profilů. Po uvedeném termínu už nebude možné jakákoli data stahovat, Seznam.cz je navíc nebude ani nijak zálohovat či archivovat.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym