Rekordních 9 036 dílků štěstí. LEGO představilo římské Koloseum, které je jeho dosud největší stavebnicí

lego-colosseum-min

Foto: LEGO

LEGO Colosseum je stavebnicí s největším počtem dílků

0Zobrazit komentáře

Vysypat z krabice všechny dílky a pustit se do práce, tak vypadá standardní postup při sestavování stavebnice LEGO. Existují tu ale takové sety, které díky svým obrovským rozměrům a komplexnosti vyžadují pro sestavení pečlivou přípravu, pevné nervy a i několik volných dnů.

Až doposud představoval největší stavitelskou LEGO výzvu model lodi Millennium Falcon ze slavné filmové ságy Star Wars. Vesmírný koráb lze postavit z celkem 7 541 dílků, ale dánská společnost nyní přichází s Koloseem, se kterým si pro všechny nadšené stavitele připravilo ještě složitější výzvou.

Římské koloseum je stavba, která se za svou historii stala svědkem řady velkolepých událostí. Notoricky známé jsou především ty, kdy byla prolévána krev, tedy gladiátorské zápasy, požírání křesťanů lvy či velkolepé námořní bitvy. Koloseum ovšem bylo v minulosti i křesťanským svatostánkem a později sloužilo také jako kamenolom.

lego-colosseum-real-min

Foto: LEGO

LEGO si dalo záležet na tom, aby byl model co možná nejvěrnější kopií originálu

To je také důvod, proč se nám z jeho původní podoby dochovala pouze část. I přesto si Koloseum dokázalo uchovat svou velkolepost a objekt se stal symbolem starověkého Říma. Interpretovat Koloseum se tak Legu přímo nabízelo, ovšem jednalo se o natolik velkou výzvu, že se z něj nakonec stala ta vůbec nejrozsáhlejší stavebnice v nabídce obra z dánského Billundu.

Byť se to na první pohled nemusí zdát, starověký objekt je poměrně komplexní. Obsahuje množství portálů, tribun i rozsáhlé podzemní prostory přímo pod arénou. A jak už je u Lega zvykem, všechny tyto detaily se snažilo věrně přenést do svého modelu, který po složení dosahuje úctyhodných rozměrů 27,5 cm na výšku, 59,5 cm na délku a 52,5 cm na šířku.

Slovinský designér Rok Zgalin Kobe, který je autorem návrhu stavebnice LEGO Colosseum, se nechal slyšet, že při jejím designování pro něj bylo nejdůležitější – a také nejtěžší – zprostředkovat právě monumentálnost celé stavby. „Cítil jsem, že LEGO model by měl zachycovat unikátní architektonické prvky originálu, například sloupy v různých stylech lemujících oblouky,“ popisuje.

lego-colosseum4-min

Foto: LEGO

Na fasádě se objevuje interpretace hned několika architektonických stylů

„K dosažení tohoto cíle je model konstruován pomocí efektu vertikálního zveličení. Průřez je tedy mnohem příkřejší než na skutečné konstrukci. Doufám, že se lidé inspirují a budou mít zájem dozvědět se prostřednictvím stavby LEGO modelu Kolosea něco víc o originálu,“ dodává designér.

Model skutečně zachycuje tradiční architektonické prvky, které se na Koloseu objevují. Jedná se právě o sloupy v dórském, iónském a korintském slohu, které jsou nejznámějšími symboly starověké architektury. Dórské sloupy umístěné v nejnižších patrech stavby se vyznačují svou jednoduchostí.

mars-martan

Přečtěte si takéRudá planeta fascinuje lidstvo a dobýt ji chce i Elon Musk. Co nás čeká na Marsu, až tam jednou zamíříme?Rudá planeta fascinuje lidstvo a dobýt ji chce i Elon Musk. Co nás čeká na Marsu, až tam jednou zamíříme?

Vyšší patra stavby pak podpírají sloupy v iónském slohu, pro jejichž vytvoření LEGO použilo dílek, který je jindy interpretován jako kolečkové brusle. A nejvyšší patra zdobí korintské sloupy s hlavicemi zdobenými florálními vzory. Autenticita v detailu se ostatně prolíná kompletně celým modelem.

lego-colosseum3-min

Foto: LEGO

Celá stavebnice umístěná na podstavci se stane klenotem každého sběratele

lego-colosseum2-min

Foto: LEGO

Stavba modelu arény kopíruje reálné stavební fáze

Tři různé barvy jednotlivých kostek odkazují na různé etapy výstavby Kolosea, během kterých byl používán různě barevný stavební kámen. Navíc i samotný postup tvoření modelu podle návodu kopíruje jednotlivé stavební etapy. A podobně jako nebyly gladiátorské zápasy podívanou pro malé děti, LEGO jim nedoporučuje ani stavbu svého Kolosea. Doporučený věk je až od osmnácti let, což jasně dokazuje složitost celé stavebnice, která je tvořena z více než devíti tisíc dílků.

Stavebnice LEGO Colosseum se objeví na trhu během klasického nákupního svátku Black Friday, jehož datum letos vychází na 27. listopadu. Nabízena bude za částku 12 999 korun, takže i přes podstatně vyšší počet kostiček je kostičkové Colosseum levnější než Millennium Falcon, který vyjde až na téměř 20 tisíc korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym