Zelená Černá Labuť. V Praze vzniká první vege dům v Česku, kde je servírován i rostlinný kebab

Filip HouskaFilip Houska

mooi

Foto: Mooi

Zdeněk Třos (vpravo) a jeho tým z veganského bistra Mooi

0Zobrazit komentáře

Obliba rostlinného stravování globálně roste a pozadu není ani Česko. Praha se dokonce v roce 2019 podle serveru Happy Cow zařadila mezi desítku nejpřívětivějších měst planety pro vegany a vegetariány. Postupná náklonnost Čechů (i turistů) k veganským jídlům nakonec pomohla přesvědčit bistro Mooi a majitele pražského Domu Černá Labuť, aby na tuzemském trhu vybudovali první vege dům.

Označení vege dům může znít poněkud netradičně. „Rozhodně nejde o prostor, kde by se snad měli scházet jen vegani a vegetariáni,“ říká jasně majitel Mooi Zdeněk Třos, který se rozhodl nový koncept vybudovat ve známé historické budově na pražském Novém Městě. Černá Labuť bude zkrátka dál pro všechny.

Vege dům chce cílit jak na místní, tak turisty, a dát jim šanci ochutnat rostlinnou stravu, která může být stejně výživná jako ta klasická a v mnoha ohledech i tělu prospěšnější. Uvnitř tak lidé mohou ochutnat například rostlinný kebab a hranolky z Mooi, asijskou kuchyni z Loving Hut, exotické ovoce a ovocné saláty z Virungy, vybrané čaje Ômai-cha nebo nakoupit v prodejně World Vegan.

„Vždy bylo mým přáním, aby byla Černá Labuť zdravým místem s dobrou energií. Veganství tuto myšlenku výborně doplňuje. Jsem přesvědčena, že zdravé veganství je jedním z dalších úspěšných kroků, které obohatí Pražany i turisty a ještě více propojí Prahu s Berlínem, jenž je označován za hlavní město veganství. Praha je dnes v první desítce,“ dodává Danuše Siering, zakladatelka Černé Labutě.

mooi_1

Foto: Mooi

Rostlinný kebab z pšeničné bílkoviny a tofu od Mooi

Nápad na první vege dům v Česku vznikl na popud majitelů Mooi Zdeňka Třose a Nikoly Novosádové, a to v době, kdy hledali prostor k expanzi. V hlavě však měli i tuto myšlenku, se kterou následně oslovili majitele Černé Labutě. Zdeňku Provazníkovi a Danuši Siering se nápad zalíbil a novém konceptu dali zelenou. A ačkoliv „černá“ v názvu budovy nadále zůstává, jejich novou barvu je nyní spíše právě zelená.

„Myslím si, že většina našich zákazníků jsou tzv. reduktariáni, tedy lidé, kteří z nějakého důvodu maso omezují. Již u prvopočátku celé myšlenky jsme kladli důraz na to, aby Mooi bylo pro všechny. Chutě i vůně jsme se snažili přizpůsobit klasickému masovému pokrmu. Chceme všem ukázat, že se dají jíst chutná jídla, která maso neobsahují,“ dodává pro CzechCrunch Třos.

Je přitom zřejmé, kam Mooi a nyní i celý Dům Černá Labuť míří. Chce ještě více podpořit rostoucí trend v oblibě rostlinného jídla, a to nejen po stránce chuti a vyváženosti stravy, ale také s ohledem na životní prostředí. Není tajemství, že podstatná procentuální část skleníkových plynů pochází ze živočišné výroby a podle mnohých studií se celá situace může ještě zhoršovat, pokud lidé nezmění stravovací návyky.

I to je důvod, proč vznikají nejrůznější alternativy jak ke klasickému masu (typicky od Impossible Foods nebo Beyond Meat), tak například k sýru a mléčným produktům nebo mořským plodům. Za zmínku stojí i rostlinný burger od české značky Mana, kterého se prodalo už více jak 180 tisíc kusů.

manaburger

Foto: Mana

ManaBurger je rostlinná alternativa k hovězímu burgeru

Diskuze (0)

Novinka

Anonym