Dvacítka akcií, které se letos vyplatí sledovat. CzechCrunch přináší investiční speciál s tipy pro rok 2021

0Zobrazit komentáře

Loňský rok byl značně turbulentní a výjimkou nebylo ani dění na akciovém trhu. Kvůli dopadům pandemie koronaviru se očekávalo, že množství firem zažije strmý pád, ze kterého se budou sbírat i několik let. V některých oblastech tomu tak opravdu bylo, ať už šlo o aerolinky, hotelové řetězce, sítě restaurací nebo obecně cokoliv, co přímo ovlivnilo omezení cestování, turismu a lockdown ve světě.

Rok 2020 ale paradoxně přinesl také rekordní růst akciového trhu jako celku. Spousta firem se z nejhoršího vzpamatovala rychleji, než se očekávalo, některé se adaptovaly na aktuální situaci a jiné zase čekají, až situace opadne, aby se vrátily zpět do hry. Rozhodli jsme se proto vytvořit Investiční speciál pro rok 2021, který vybírá 20 akciových titulů, jež se letos vyplatí sledovat.

Oslovili jsme k tomu čtyři přední investiční hráče, kteří jsou zároveň partnery speciálu, zapojili jejich vyjádření ohledně akciových tipů, sentimentu na trhu i vlivu vakcinace, ale především jsme se jich ptali, jaké oblasti budou letos nejžhavější i s ohledem na situaci v loňském roce. Partnery Investičního speciálu jsou společnosti XTB, Raiffeisenbank, Fidelity a EFG Holding.

Všichni zapojení odborníci se shodují, že minimálně pro akciové trhy bude nejzásadnější rychlost a vývoj očkování, stejně jako politická situace v USA, která chtě nechtě zásadním způsobem trh ovlivňuje. Administrativa nového amerického prezidenta Joea Bidena má přinést čerstvý vítr do plachet nadšenců do alternativních zdrojů energie, elektromobility, ale zároveň chce zatížit malé a střední podnikatele zvýšením daní.

Je otázka, nakolik se podaří slibům dostát, ale letos i v následujících letech to může mít podstatný vliv na průmysl i bankovní a technologický sektor ve Spojených státech. Zároveň v aktuální situaci tolik nevidíme, jaký efekt bude mít zvyšování objemu peněz v americké ekonomice, kterými americká vláda krátkodobě pomáhá svým občanům. Centrální banky mají prozatím zmražené úrokové sazby, které by ale vlivem inflace měly růst.

Portfolio dvacítky akcií v našem speciálu se tak opírá o kombinaci oblastí, které sází na pozitivní vývoj s ústupem pandemie. Jsou to jak letecké společnosti nebo hotelové řetězce, tak trendové záležitosti, kterým se v době pandemie dařilo. Typicky e-commerce, biotechnologie, solární energie, elektromobilita nebo herní průmysl, jenž je na vzestupu. Inspirujte se zde.

partneri-is21

* Portfolio investičního speciálu neslouží jako investiční rada, ale jako inspirace k trendům, které mohou definovat letošní rok. Případná investice je pouze na vlastní riziko.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym