Je jich dvacet, jsou kreativní a inspirativní. Představujeme Innovators 20, osobnosti, které pomohly změnit Česko

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

in20-boxed

Foto: CzechCrunch

Představujeme Innovators 20, osobnosti, které pomohly změnit Česko

0Zobrazit komentáře

Rok 2020. Rok plný solidarity a spolupráce. Rok plný těžkých zkoušek pro celou planetu. A také rok, kdy více než jindy platilo známé heslo „inovuj, nebo padni“. Na první pohled může tento výrok působit až příliš drsně, ale rok 2020 ukázal, že svět posouvají především ti, kteří se nezastaví a pořád vymýšlí, jak jít dál, i když jim zrovna padají klacky pod nohy. A právě ty jsme se rozhodli najít a ukázat v rámci našeho projektu Innovators 20.

Je jich dvacet. Jsou kreativní, inspirativní, úspěšní a v roce 2020 pomohli změnit nejen Českou republiku. Ve společném projektu CzechCrunche a Hospodářských novin nazvaném Innovators 20 jsme vybrali největší inovátory z byznysu, umění i akademické sféry a věříme, že pestrá dvacítka osobností ukazuje, že rok 2020 přinesl i mnoho dobrého.

Dvacítku inovátorů pomáhala z několika stovek nominací veřejnosti vybírat odborná porota, složená z výrazných postav tuzemské podnikatelské scény. „Inovace pro mě znamená novátorství, objevování a zlepšování. Krok do budoucnosti,“ říká módní návrhářka Liběna Rochová – a právě směrem kupředu jsme se díky našim laureátům posouvali.

Společně s Liběnou Rochovou zasedli v odborné porotě také investor Ondřej Fryc, majitel sklárny Lasvit Leon Jakimič, zakladatel Livesportu Martin Hájek, majitelka textilní značky Unuodesign Petra Plemlová, Martin Wichterle ze skupiny Wikov Industry, zakladatelka Frusacku Hana Fořtová, vědec Tomáš Mikolov a šéfka inovací ČSOB Michaela Lhotková.

in20web

Foto: CzechCrunch

Představujeme Innovators 20, osobnosti, které pomohly změnit Česko

„Svět se mění a je fajn u toho být,“ říká Ladislav Trpák, který se mezi laureáty Innovators 20 objevuje mimo jiné za to, že loni se svými kolegy postavil vůbec první 3D tištěný v Česku a následně ho usadil na hladinu Vltavy. Budoucnost architektury a stavebnictví obecně navíc ukazuje i dalšími svými projekty. V jeho hlášce každopádně najdeme rysy i všech ostatních inovátorů v našem výběru, který najdete zde.

Chtějí měnit svět, hýří nápady a ovlivňují naše životy. Známá jména jako Tomáš Čupr, Josef Průša nebo Ondřej Krátký ukázala, že měnit sebe sama i společnost jde prakticky neustále, pokud máte ten potřebný drajv. „Tomáš Čupr se nebojí dělat odvážné věci. Hrne to na hraně a hrne to ve velkém. Je jednoznačně inovátorský Kandidát s velkým K,“ komentuje volbu zakladatele online supermarketu Rohlik.cz investor Ondřej Fryc.

Obrovská vlna solidarity a snaha pomoci svými schopnostmi, když to je potřeba, se ukázala mezi tisíci dobrovolníky v rámci iniciativy Česko.Digital, jejíž ústřední postavou se po boku zakladatele Jakuba Nešetřila stala Eva Pavlíková. Měnit Česko k lepšímu si jako svou misi s kolegy stanovili už od začátku, ale v době pandemie jejich role nabývala na síle. A nebyli jediní.

David Miklas dal dohromady své četné zkušenosti z podnikání a v době nejvyšší nouze sestrojil z potápěčských masek netradiční ochranné vybavení pro zdravotníky, zatímco profesor Karel Roubík opodál s kolegy vyvíjel světově unikátní plicní ventilátor CoroVent. Ruku k dílu v obou projektech přiložil na dálku i David Procházka, přes jehož dárcovskou platformu Donio putovaly na konání dobra desítky milionů korun.

IT gympl, soběstačný dům i duševní zdraví

„Pandemie nás donutila být více sami se sebou, vrátit se k základním hodnotám a dala nám možnost přehodnotit své současné postoje a nastavení,“ říká Simona Zábržová, která se se svou společností Soulmio rozhodla věnovat duševnímu zdraví ve firmách, což je téma, které právě loňský rok akcentoval. Výrazněji se začala měnit také lékařská péče, u čehož nemohl chybět chirurg Tomáš Šebek, když i jeho služba uLékaře.cz začala ve velkém pronikat do firem.

Bezprecedentní proměny potkaly vzdělávací systém, v němž se nehledě na pandemii snaží měnit status quo Markéta Fibigerová a Vanda Horáčková Seidelová. První jmenovaná otevřela moderně laděné IT gymnázium a její kolegyně zase digitalizuje předškolní vzdělávání. Z nejmladší generace pak byla vidět také Jana Soukupová, která chce s iniciativou Youth, Speak Up motivovat mladé lidi, aby se nebáli promlouvat do klíčových debat o naší budoucnosti.

„Když jde o inovace, často se zapomíná na lidi z vědy, a to je hrozná škoda,“ říká jedna z porotkyň Hana Fořtová, a proto ani v našem výběru Innovators 20 vědci nechybí, naopak. Vedle Karla Roubíka byli vidět Jakub Maščuch se svou mikroelektrárnou na biomasu, Julie Dobrovolná a její boj proti stresu či Jan Lukačevič, který jednak balil energetické balíčky pro lékaře a také začal radit samotnému generálnímu tajemníkovi NATO.

partneri-in20-copy

Partneři Innovators 20

Stále silněji ve společnosti rezonuje také téma udržitelnosti, které si vzal za své Cyril Klepek. Jeho digitální odpadové tržiště Cyrkl pomáhá tisícovkám firem lépe nakládat s odpadem, který nemusí končit tam, kde nemá, a odnesl si za to nejen místo mezi největšími inovátory, ale také speciální cenu za udržitelné inovace od ČSOB, hlavního partnera Innovators 20. Dalšími podporovateli jsou společnosti Trask, Zásilkovna, SAS a Keboola.

Udržitelností žije také Pavel Podruh, který po letech příprav začal stavět vlastní soběstačný dům a ani pandemie ho v tom nezastavila. „Jak jsem si rok 2020 naplánoval, tak jsem ho také strávil. Z valné většiny tedy v montérkách na stavbě,“ usmívá se Podruh. Své plány pro rok 2020 naopak musel totálně překopat Jan Vlachynský, majitel legendárních brněnských barů.

Těžkou situaci však vzal věčně dobře naladěný Vlachynský jako příležitost a s kolegy rozjel hned několik nových aktivit, díky kterým ukázal možnou cestu i dalším lidem z gastrobyznysu, který prochází tvrdou zatěžkávací zkouškou. Ještě těsně před příchodem pandemie pak celé společnosti ukázala temnou stránku internetu, sociálních sítí a mladistvých režisérka Barbora Chalupová, když s Vítem Klusákem natočila dokument V síti, který po celé zemi zarezonoval jako máloco.

Kompletní přehled laureátů premiérového ročníku Innovators 20 najdeme na webu innovators20.cz. A pokud na podobné inovátory narazíte i v letošním roce, nebojte se nám váš tip zaslat!

Diskuze (0)

Novinka

Anonym