Po nových dluhopisech pro Rohlík za 1,7 miliardy se jen zaprášilo. Tomáš Čupr je vyprodal za dva týdny

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

cupr-rohlik

Foto: Rohlik.cz

Zakladatel Rohlik.cz Tomáš Čupr

0Zobrazit komentáře

V polovině ledna Tomáš Čupr oznámil, že vydává další várku dluhopisů, a teď hlásí, že už je zase vyprodáno. Pro další rozvoj svého online supermarketu Rohlik.cz poptával Čupr prostřednictvím nového bondu 1,7 miliardy korun, přičemž se mu celá částka podařila vybrat v průběhu dvou týdnů. Vůbec poprvé se tak veškeré dluhopisy prodaly před datem jejich emise.

Jak šéf Rohlíku již avizoval, výtěžek z emise byl použitý především ke splacení předchozí emise, která se nakonec vyšplhala na 1,2 miliardy korun. Tentokrát šel za investory ještě pro více peněz, nabízel zajištěné cenné papíry s pololetně vypláceným kupónem ve výši 5,50 % p.a a znovu uspěl.

„Těší mě tak velký zájem investorů, který je odrazem důvěry v naši společnost a v to, co děláme a plánujeme. Věřím, že i na dalších trzích, jako je například Německo, na které máme v plánu expandovat, se nám podaří zapsat se do srdcí zákazníků a Rohlik.cz se i nadále udrží v čele e-commerce potravin,“ uvádí Tomáš Čupr, CEO Rohlik Group.

S dluhopisy dorazí i noví investoři

Právě expanze do zahraničí je teď to, co zakladatele Rohlíku zaměstnává nejvíce. Loni se proto přesunul do role skupinového CEO, nejprve dohlížel na expanzi do Maďarska, koncem loňského roku spustil Vídeň a letos plánuje vyrukovat do Mnichova. Bude na to však potřeba daleko více peněz, než nyní získal z dluhopisů, a tak by brzy měl oznámit i novou venture kapitálovou investici.

O jejích podrobnostech zatím v Rohlíku mlčí, ale podle informací CzechCrunche by se měla celá záležitost uzavřít v nejbližších týdnech. Tomáš Čupr do Rohlíku přilákal investory, kteří mu na další rozvoj poskytnou pravděpodobně více než 100 milionů eur (tedy bezpečně přes 2,5 miliardy korun) a podle magazínu Forbes by díky tomu měla hodnota firmy vyšplhat zhruba na 600 milionů eur.

Jak ukazuje aktuální zápis z obchodního rejstříku, oficiálně již byla uzavřena minimálně první část velkého investičního kola, když do společnosti Velká Pecka s.r.o., která Rohlik.cz provozuje, vstoupila francouzská investiční společnost Partech Ventures. V rejstříku ji přitom aktuálně náleží podíl ve výši 9,1 %. Nemělo by se však jednat o jediného nového investora.

Co se týče aktuální dluhopisové emise, může být navýšena až na finálních 2,55 miliardy korun, což ale prý zatím Tomáš Čupr, který pětileté seniorní dluhopisy vydal prostřednictvím své společnosti Rohlik.cz Finance a.s., neplánuje. Nominální hodnota jednoho dluhopisu činila 10 korun s tím, že minimální investice na jednoho investora byla limitována třemi miliony korun.

in20-boxed

Přečtěte si takéJe jich dvacet, jsou kreativní a inspirativní. Představujeme Innovators 20, osobnosti, které pomohly změnit ČeskoJe jich dvacet, jsou kreativní a inspirativní. Představujeme Innovators 20, osobnosti, které pomohly změnit Česko

„Původní dluhopisová emise Rohlik Fin. 6,60/23, kterou Rohlik.cz uvedl na trh v roce 2019, byla předčasně splacena včetně zajímavé investorské prémie ve výši jednoho ročního kupónu. Nová emise s označením Rohlik Fin.5,50/26 se bude obchodovat na pražské burze, kde očekáváme, že se objeví v průběhu několika následujících týdnů,“ uvedl největší tuzemský online supermarket, který by měl za loňský rok jen v Česku v tržbách překonat 8 miliard korun.

V roce 2020 sehrál důležitou roli také v náročných pandemických měsících, kdy se zavřela většina obchodů. Z nakupování potravin na internetu se však díky připravenému Rohlíku stal de facto přes noc standard a do toho ještě Tomáš Čupr stíhal pomáhat zavřeným restauracím a dalším obchodníkům, kteří se poprvé vydali prodávat online, za což se objevil v našem výběru Innovators 20, v němž jsme hledali největší inovátory loňského roku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym