Heureka znovu vyrazila na nákupy. Za desítky milionů získává analytický startup Dataweps

Peter BrejčákPeter Brejčák

tomas-braverman-heureka2

Foto: Heureka

Tomáš Braverman, CEO Heureky

0Zobrazit komentáře

Český nákupní rádce Heureka Group pokračuje v nákupech. Několik měsíců poté, co vstoupila do startupu Testuj.to, teď oznámila akvizici společnosti Dataweps specializující se na tvorbu nástrojů pro produktovou analytiku, automatizaci procesů v e-shopech a na rozvoj datových technologií.

„Heureka Group je nejsilnějším hráčem e-commerce v regionu střední a východní Evropy. Budujeme v rámci něj největší marketplace a naše postavení teď posilujeme i z pohledu technologií,“ říká Tomáš Braverman, CEO Heureka Group. Samotná transakce kromě společnosti Dataweps zahrnuje i nástroj pro monitoring konkurence v e-commerce TrendLucid.

Konkrétní výši transakce společnost nekomentuje, podle odhadu CzechCrunche se částka pohybovala v desítkách milionů korun. Podle posledních dostupných hospodářských výsledků za rok 2019 Dataweps dosáhl obratu 40 milionů korun s meziročním růstem 20 procent a ziskem čtyři miliony korun.

Zajímavostí je, že díky akvizici Heureka získává také podíl ve startupu Disivo, který vyvíjí řešení pro dynamickou cenotvorbu v e-shopech. Andělským investorem ve firmě byl totiž právě zmíněný startup Dataweps, nicméně Disivo dle svého vyjádření dál zůstává nezávislým startupem, v němž je Heureka především finančním investorem společně s fondem Nation 1, Kamilem Levinským a Martinem Rozhoněm.

tomas_braverman_ceo_heureka1

Foto: Heureka

Tomáš Braverman, CEO Heureky

Poslední auditované výsledky Heureky jsou za fiskální rok 2019/2020, který končil v loňském březnu, tedy před začátkem pandemie koronaviru. Skupina v tomto období zaznamenala meziroční růst tržeb o 11,2 procenta na 53,8 milionů eur (podle aktuálního kurzu přibližně 1,4 miliardy korun).

Ziskovost Heureky před úroky, zdaněním a odpisy EBITDA v daném fiskálním roce narostla o 13,6 procenta na 22,6 milionu eur (590 milionů korun). Koncem loňského roku přitom skupina navyšovala historicky nejvyšší emisi dluhopisů české e-commerce, a to z původních 2,5 miliardy korun na 3,2 miliardy korun.

„Spojení s hráčem, jako je Dataweps, nám dává obrovský smysl, protože díky společným synergiím zlepšíme spoustu procesů, které nám umožní zaměřit se na kvalitnější služby pro e-shopy na všech trzích, kde působíme,“ doplňuje Braverman s tím, že akvizice Datawepsu je vyústěním nákupního apetitu, který Heureka v posledních měsících měla a který může pokračovat.

Podle šéfa skupiny si Heureka novou akvizicí vyřeší jednu ze svých dlouhodobých „bolístek“. Od spolupracujících e-shopů totiž dostává feedback, že postrádají nástroj pro zjednodušení obsluhy Heureky. Akvizice Datawepsu by tento problém měla vyřešit a v důsledku mít pozitivní vliv na koncové zákazníky, kteří tak uvidí více relevantních nabídek na produktových kartách nebo budou mít rychlejší informace o jednotlivých produktech.

Produktovo-vývojové týmy Datawepsu vytvoří v Heurece další tým, tzv. tribe, který bude pracovat na rozvoji stávajících nástrojů a bude pomáhat s jejich začleněním do některých částí administrace Heureky. „Znamená to, že Heureka vlastě otevírá další kancelář v Brně,“ doplňuje Braverman s tím, že týmy startupu zastřeší i dosavadní spolupráci s VIP klienty.

„Naším primární fokusem zůstane péče o zákazníky a práce na rozvoji našich nástrojů, na kterých budou pracovat stejné týmy jako doposud. Díky rychlejší komunikační lince budeme mít aktuálnější informace o změnách nejen v Heurece a klientům přineseme vyšší kvalitu a stabilitu nástrojů pro e-shopy a značky v celé střední a východní Evropě,“ říká Honza Mayer, dosavadní CEO Dataweps.

heureka-office-kancelar4-min

Foto: Heureka

Kanceláře Heureky v pražském Karlíně

Kromě Mayera firmu vlastnili také Tomáš Novotný, Tomáš Goláň a Daniel Mrózek. Na poli české e-commerce Dataweps působí od roku 2014 a pracoval pro klienty jako Alza, Mall, Vivantis, Datart či zahraniční Cybex.

„I pod vlajkou evropského lídra budeme přinášet nezávislé služby na špičkové úrovni s vysokou přidanou hodnotou. Víme, že jenom klient, kterému služby přináší více, než ho stojí, je s nimi dlouhodobě spokojen,“ doplňuje Mayer.

Začleňování Datawepsu do Heureka Group bude probíhat během následujících měsíců a celý proces bude zastřešovat dosavadní ředitel startupu Mayer. Samotná skupina Heureky byla v roce 2019 vyčleněna ze ztrátové Mall Group.

Od té doby je vlastněna trojicí investorů, po 40 procentech drží skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kelnera a EC Investments Daniela Křetínského, Patrika Tkáče a Romana Korbačky. Zbylých 20 procent vlastní skupina Rockaway Jakuba Havrlanta. Vlastnická struktura ani top management Heureka Group se nemění.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym