Od kávy k funkčním potravinám. Slovenský biohacker začíná se značkou Powerlogy dobývat Česko
Dušan Plichta, zakladatel značky Powerlogy
Slováka Dušana Plichtu k budování byznysu přivedly vlastní zkušenosti se stravováním a s tím, jak jeho tělo reaguje na dané potraviny. Tímto způsobem před osmi lety vznikla značka Powerlogy, jež se z prodejce kávových produktů v průběhu let rozrostla a nyní nabízí výrazně širší portfolio funkčních potravin. Postupně přitom dobývá také zahraničí a její produkty do své nabídky zařadil i největší tuzemský online supermarket Rohlik.cz.
Dušana Plichtu celý život něco táhlo k jídlu a sám na sobě pozoroval, že ačkoliv nějaké pokrmy mu energii dodávají, mnoho z běžných jídel mu ji spíše bere. Zejména při sportování, když například tancoval v tradičním uměleckém souboru Lúčnica nebo trénoval na triatlon.
„Není příjemné, když je člověku při výkonu špatně od žaludku a bojuje sám se sebou. A tak jsem začal experimentovat, zapisovat si, co mi dává sílu, a přehodnocovat konvenční přístup k životosprávě,“ popisuje Plichta v rozhovoru pro CzechCrunch zárodky, které ho dovedly až k biohackingu.
Od Tima Ferrise ke kávě
Po ukončení studia managementu a podnikání se na čas přestěhoval do australského Melbourne, kde objevoval nové trendy ze světa kávy či fitness a hltal přitom jednu knihu o byznysu a životosprávě za druhou. Po návratu na rodné Slovensko kromě klasické konzultační práce business analytika investoval hodně času do vzdělávacích kurzů, aby se mohl stát výživovým poradcem nebo baristou.
Samostudium ho nakonec dovedlo k vlastnímu byznysu. Inspirací pro útěk ze zaměstnaní a získání svobody byla pro Plichtu kniha 4 Hour Workweek od Tima Ferrise. Začal rozbíhat online podnikání, během kterého tvořil obsah, rozjel přednášení a vedl i kurzy vaření. Pak narazil na problém zdravé kávy a toho, že mnoho lidí v jeho okolí vnímalo kávu jako neřest – i když ti sami lidé pili podprůměrné robusty nebo různé směsky.
„Přes studium biohackingu jsem přišel k bulletproof coffee, tedy kávě s máslem a kokosovým olejem, a pamatuji si jako dnes, když jsem ji poprvé vyzkoušel místo snídaně. Byl to ten heuréka moment, který mi změnil život. Můj mozek dostal něco jako nový kód a algoritmus a já touto změnou získal pravidelný fokus a schopnost věci dotahovat,“ vypráví Plichta.
Dnes už s odstupem času přiznává, že všechno nebylo jen o jednom zázračném nápoji, ale o celkové změně protokolu výživy, podpoře tvorby ketonů a částečně možná i pozitivním placebu.