Chyba v databázovém systému může firmu ochromit. David Hlaváček přechází z Alzy do ČMIS školit MS SQL Server

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

hlavacek

Foto: ČMIS

David Hlaváček přichází do ČMIS školit Microsoft SQL Server

Jako zákazník nemusíte tušit, co přesně databázový systém znamená, ale pro větší e-shopy, ve kterých nakupujete, jde obvykle o zcela stěžejní technologii. Proudí přes ni klíčová data, aby mohla být vaše objednávka vyřízena, a třeba v Alze musí databázový systém denně pojmout objednávky za stovky milionů korun. V největším českém e-shopu ho pomáhal stavět David Hlaváček, který chce nyní své zkušenosti předávat dalším.

Rozhodl se proto přestoupit do tuzemské společnosti ČMIS, kam nastupuje jako expert na Microsoft SQL Server, který patří v databázových systémech mezi ty nejrozšířenější. S více než 15 lety zkušeností z oboru a čtyřmi tisíci proškolenými lidmi v rámci společnosti Gopas se bude osmatřicetiletý Hlaváček dál věnovat v rámci specializovaných školení předávání know-how IT administrátorům a programátorům z českých firem. Své služby nabídne i samotným firmám, kterým pomůže zefektivnit výkon jejich IT.

Jako databázový specialista v Alze zodpovídal David Hlaváček za celkový rozvoj a provoz jedněch z největších databázových systémů v Česku, přes něž projdou denně objednávky o objemu až 250 milionů korun, a v rozhovoru pro CzechCrunch popisuje, co se ve firmách děje, když se IT infrastruktura zadrhne, jak se tomu dá předcházet a zda by měly tuzemské firmy do vyladění databázových systémů více investovat.

Do ČMIS přicházíte z Alzy, kde jste jako databázový specialista zodpovídal za celkový rozvoj databázových systémů, které u nás patří k nejrozsáhlejším. Jak vypadá práce takového specialisty?
Při téhle práci se rozhodně nenudíte a jedná se o obrovskou výzvu. Nedávno jsme čelili celkem závažnému problému, při jehož řešení jsme se dostali až k samotným vývojářům SQL Serveru v Microsoftu. Když viděli výsledky komplexního monitorování našeho systému, sdělili mi, že v celé své praxi nic takového neviděli. Kdo by si pomyslel, že jako e-shop v srdci Evropy budeme mít jedno z nejkomplexnějších nasazení SQL Serveru na světě.

Má práce byla velmi různorodá. Návrh a výběr serverového hardwaru, na kterém budeme SQL Server provozovat, nasazení a správa mnoha produkčních i neprodukčních systémů, návrh a nasazení HADR (řešení pro rychlou dostupnost a zotavení systému po havárii – pozn. red.), identifikace a řešení výkonových problémů, optimalizace systémů, konzultace při vývoji, účast na rozvojových projektech a celá řada dalších činností. Každý den je jiný, a byť mám mnohaletou praxi, každou chvíli mne něco překvapí.

Jak moc jsou databázové systémy pro velké e-shopy jako Alza důležité? Počítám, že bez nich nedokážou fungovat?
Drtivá většina středních a větších firem je životně závislá na svých datech. V případě nedostupnosti databázových služeb nastává ochromení funkcí a služeb. Samozřejmě databázový systém je jen střípkem z celkové IT infrastruktury, která jako celek musí fungovat jako perfektní stroj. Pokud dojde k výpadku databázové služby u výrobní firmy, je to samozřejmě problém, ale jako veřejnost ho zaznamenáme méně než výpadek v případě velkých e-shopů.

hlavacek2

Foto: ČMIS

David Hlaváček, expert na Microsoft SQL Server

Vy se zaměřujete na technologii Microsoft SQL Server, v čem spočívají její přednosti?
Asi se mnou nebude každý souhlasit, ale osobně bych jeho přednost viděl hlavně v tradici. MS SQL Server má mnohaletou historii, za kterou prošel zásadním vývojem a rozvojem. Existuje obrovská základna databázových expertů, případových studií a hlavně zkušeností, ze kterých lze čerpat. Dalším velkým benefitem SQL Serveru je fakt, že nedostanete pouze databázovou službu, ale celou řadu dalších, pomocí nichž jste schopni se komplexně postarat o firemní data. Jsou to služby pro reporting, pokročilou analýzu a mnoho dalších.

Jak vypadá konkurence?
Konkurence je opravdu velká. SQL Server je komerční produkt a je třeba vzít v úvahu cenu licencí. Existuje celá řada dalších kvalitních databázových produktů, které dokážou pokrýt potřebu a požadavky na firemní infrastrukturu.

Na perfektně vyladěné infrastruktuře je mnoho firem byznysově závislých. Když si vybírají, na jaké řešení vsadí, podle čeho by se měly rozhodovat?
Faktorů, které by měly výsledné rozhodnutí ovlivnit, je obrovské množství a sotva je zde mohu všechny jmenovat. Určitě bych se snažil čerpat ze zkušeností podobně velkých řešení a vyhnout se chybám, které již jiní vyřešili. Identifikovat výhody a rizika, zamyslet se nad udržitelností a rozšiřitelností celého řešení, protože systém obvykle nestavíme na jeden nebo dva roky. Sledovat trendy a novinky v oboru je důležité, ale ne vždy je nutné jít s davem nebo být mezi prvními, kdo technologii implementuje. Je vhodné zvážit dostupnost odborníků, kteří systém budou stavět a spravovat.

Jaké jsou dnes v rámci IT infrastruktury největší trendy?
Mě osobně v poslední době zaujala takzvaná hyperkonvergovaná infrastruktura a také obecně škálovatelné systémy. Devadesát procent všech existujících dat bylo vygenerováno za poslední dva roky. Z těchto dat je možné získat celou řadu velmi užitečných informací, musíte mít ovšem zdroje na to, aby takový objem mohl být zpracován.

Například v Alze musel databázový systém ve špičkách pojmout během hodiny objednávky za více než 10 milionů korun. Co všechno se v tu chvíli v systému děje a na co všechno je třeba dávat pozor?
V Alze jsou databázové systémy středobodem vesmíru. Nebylo by příliš snadné nalézt proces, který nějakým způsobem do databázového systému nezasahuje. Nezasahují do něj maximálně kávovary na pobočkách. V časech špičky musí systémy obsloužit desítky tisíc operací za sekundu a jakékoliv zaváhání může znamenat problém, který postihne koncového zákazníka.

Kdybyste měl na základě svých zkušeností označit nejčastější problémy, které ve firmách v databázových systémech jsou, jaké by to byly?
Podobně jako na operaci srdce potřebujete odborníka v osobě kardiochirurga, potřebujete při práci s databázovým systémem odborníky v podobě administrátorů a vývojářů. Výsledek bude tak dobrý, jak dobří budou odborníci, kteří to řešení vytváří. Čím dynamičtější je rozvoj, tím větší požadavky jsou na databázové experty kladeny.

Často mi připadá, jako by vývojář byl placen za počet úhozů na klávesnici při psaní kódu. Je kladen tlak na rychlost dokončení práce na úkor rozvahy. Popřemýšlet nad problémem a nalézt vhodnou cestu pro jeho řešení, aby výsledek byl nejen funkční, ale i výkonově optimální, škálovatelný a rozšiřitelný, je často mnohem důležitější.

V Alze jste během let v MS SQL Serveru sami odhalili několik velkých chyb, které díky vám mohl Microsoft zacelit. Je to důkaz, že jde o tak komplexní systém, který se neustále ladí?
Nikoho dnes asi nepřekvapí, že takto komplexní systém může obsahovat a skutečně obsahuje chyby. Jedná se o databázový systém a z této podstaty je použitý nekonečně možnými způsoby na obrovském množství různorodého hardwaru. Není možné vše otestovat a problémy odhalit. Jedna z chyb, kterou jsme odhalili, se například projevovala pouze na hardwaru s více než dvaceti jádry.

Přišli jste kvůli těm chybám v Alze o nějaké peníze? Případně jaké byly potenciální ztráty?
Nebylo mou úlohou případné vyčíslení finančních ztrát, ale samozřejmě k nim došlo. Pokud objevíte tak zásadní chybu, že ovlivňuje stabilitu a výkon databázového systému, a strana Microsoftu ji potvrdí a uzná, nemáte příliš na výběr. Vývoj opravy takové chyby je časově náročný proces a nelze očekávat, že by byla dodána v krátkém čase. Vy ovšem čelíte závažným problémům teď a to, že jste první na světě, který tuto chybu našel, situaci nijak nevyřeší. V tu chvíli je třeba nalézt dočasné řešení, které vám umožní systém provozovat v uspokojivém stavu, než bude oprava dodána.

cmis

Foto: ČMIS

Pohled do datacentra ČMIS

Z Alzy jste se nyní přesunul do ČMIS, kde se budete věnovat primárně školení v oblasti MS SQL Serveru. Evidujete velký zájem?
Jelikož je Microsoft SQL Server velmi populární databázový systém, existuje i nemalá poptávka na školení v této oblasti. Jsem za to rád, protože to je důkaz, že lidé mají o vzdělávání a osobní rozvoj zájem. ČMIS je firma, která se snaží držet krok s dobou, neustále se posouvá a s klienty pracuje na tom, aby vše kolem jejich dat dokonale fungovalo, a tak jsme v tomto ohledu našli společnou řeč.

V e-commerce se hovoří například o tom, že dobrý hosting může být pro e-shopy stejně zásadní jako vyladěná logistika, ale firmy ho často podceňují. Jak je to s databázovými systémy a obecně IT infrastrukturou?
Zažil jsem případ, kdy firma měla své servery uloženy v umakartové kůlně, která byla přistavena k firemní budově. Pronájem prostoru v moderním datovém centru je nyní cenově dostupný a měl by být dnešním standardem, ať už si servery bude firma spravovat sama, nebo bude využívat služeb třetích stran. Stále se však u celé řady firem setkávám téměř s náboženským dogmatem, že firemní servery musí být uloženy v sídle společnosti, a tyto společnosti tak zcela ignorují standardy ohledně bezpečnosti, chlazení, redundantního napájení nebo konektivity.

„Často dochází k handrkování doslova o drobné v porovnání s tím, jaká finanční ztráta hrozí v případě selhání.“

Měly by firmy v Česku do této oblasti investovat více peněz? Jak je to v zahraničí?
Každá firma by při návrhu své infrastruktury měla vyhodnotit rizika plynoucí z možné nedostupnosti systémů. Co se stane, když klíčový systém nebude dostupný 10 minut? Půl hodiny? Několik hodin? Co když přijdu o změny v datech za určité časové období? Je třeba se rozhodnout, jaká míra rizika je akceptovatelná, a ty, které nejsou, musí být minimalizovány nebo eliminovány odpovídající infrastrukturou. Často dochází k handrkování doslova o drobné v porovnání s tím, jaká finanční ztráta hrozí v případě selhání.

Jaké jsou vaše zkušenosti s návratností investic? Kolik dokáže firma ušetřit, když si infrastrukturu postaví dobře?
Mnozí vidí IT oddělení jako černou díru na peníze. Často si neuvědomují, že to, že mohou bez problému pracovat a používat firemní systémy, je díky spolehlivé IT infrastruktuře. Pokud vyčíslíme možnou ztrátu z nedostupnosti systémů, měla by tato částka obstát proti investici do IT infrastruktury.

O SQL Serveru říkáte, že je to nejdražší a nejkomplikovanější produkt Microsoftu. Dokážu ho obsáhnout ve vašem pětidenním školení?
To samozřejmě není možné. O SQL Serveru bych dokázal mluvit měsíce a stejně bych neprošel vše. Avšak stejně jako u jakéhokoliv jiného komplikovaného softwaru, abychom se dostali dál, musíme stavět na kvalitních základech. Na základním pětidenním školení pro administrátory jde především o zvládnutí těch oblastí, se kterými se při správě setká doslova každý. Oproti jiným školením nebo knihám mohu na svém školení nabídnout mnohaleté zkušenosti a předat účastníkům praxí osvědčené postupy.

Neměl by SQL Server školit i sám Microsoft, když jde o tak komplikovaný produkt?
V rámci několika programů nabízí Microsoft celou řadu školení a workshopů. Poptávka je však příliš velká a ne každá společnost se Microsoft programů účastní. Proto je zde prostor pro školení třetími stranami.

Partnerem článku a CzechCrunche je společnost ČMIS. V rámci CzechCrunch Premium spolupracujeme s vybranými partnery, se kterými připravujeme obsah na míru. Více najdete zde.