České Zuri nabírá přes 7 milionů korun. Elektrickému letadlu Michala Illicha věří i Marek Rosa z GoodAI

zuri-1

Foto: Zuri

S letounem českoho startupu Zuri by mělo být možné zaletět třeba i na dovolenou k moři

0Zobrazit komentáře

Vývoj mobility budoucnosti něco stojí, o čemž by mohl vyprávět i Michal Illich, hlavní postava startupu Zuri. Ten pracuje na vývoji elektrického letounu s kolmým startem i přistáním, se kterým by mělo být možné v letních měsících zaletět třeba k moři. Nyní na svou činnost nabírá Zuri od dvojice českých investorů 300 tisíc eur, tedy přes 7,6 milionu korun.

Že Zuri hledá nové investory, víme už zhruba měsíc. Nově známe také jejich jména. Jak informuje magazín Forbes, v přepočtu okolo 7,6 milionu korun posílá do startupu Marek Rosa z GoodAI a Zdeněk Polách, který založil herní zpravodajský web Bonusweb a je majitelem telekomunikační společnosti Kaora. Od Rosy jde konkrétně 200 tisíc, od Polácha pak zbylých 100 tisíc eur.

Nová investorská dvojice se současně připojuje k dřívějším investorům, mezi které patří Kiwi.com či Pale Fire Capital, jež do Zuri v minulosti vložily dohromady 800 tisíc eur, v přepočtu přes 20 milionů korun. Celkem pak už startup nabral 37,5 milionu korun. Důvod investorů pro vstup do firmy je zřejmý: víra v potenciál technologie, na níž Zuri pracuje.

Podle Michala Illicha by získané finance měly startupu vystačit zhruba do přelomu roku, což je také důvod, proč Zuri aktuálně žádné další investory aktivně nehledá. „Otevřeni novým investorům jsme, ale aktivně teď v Česku další lidi neoslovuji. Soustředíme se spíš na zahraničí, kde připravujeme kontaktování VCs a menších Family Offices,“ vysvětluje.

Hledání v zahraničí by podle ideálního scénáře mělo vyústit ve financování série A. V něm by Zuri rádo získalo 5 až 10 milionů eur (128 až 255 milionů korun), což by vývoj letounu značně urychlilo. Pomoci by však měla i aktuální finanční injekce, kterou chce Zuri investovat i do hiringu nových expertů. „Momentálně hledáme především letecké konstruktéry, aerodynamiky, elektrotechnika a programátory z oboru řízení nebo simulací,“ upřesňuje Illich.

Zuri se nyní přesouvá do nových prostor v Hostivici u Prahy, a to z původní základny v Kralupech nad Vltavou. Důvodem je podle Michala Illicha nejen snazší dopravní dostupnost, ale také lepší vybavení objektu. Obojí se bude startupu hodit, jelikož se v červenci chystá přejít z fáze pozemního testování letounu ke zkouškám ve vzduchu. Později chce také představit prototyp nového letounu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym