Kód, který změnil internet. Tvůrce WWW Tim Berners-Lee vydraží prapůvod webu ve formě NFT

Filip HouskaFilip Houska

www-nft

Foto: Sotheby’s/Campus Party

Sir Tim Berners-Lee, vynálezce systému World Wide Web (WWW)

0Zobrazit komentáře

Na světě jsou dnes přes 4,6 miliardy lidí, kteří aktivně používají internet. Nebýt ale anglického počítačového vědce Tima Bernerse-Leeho, nikdy by se počet uživatelů k této hranici nepřiblížil. Byl to on, kdo vytvořil takzvaný web, ohromnou internetovou síť, na které fungují webové stránky. A nyní svou přelomovou inovaci, která internet jednou provždy změnila, dává do dražby jako NFT.

Světově známá aukční síň Sotheby’s, která ve formě nezaměnitelného tokenu před několika dny vydražila raritní postavičku z edice CryptoPunks, nabídne ve středu 23. června k dražbě i unikátní kód, na němž byl takzvaný World Wide Web (WWW) postaven. Konkrétně půjde o 9,5 tisíce řádků obsahujících základy jazyka HTML, protokolu HTTP a identifikátoru URL.

Všechny tyto kódy, které dnes šestašedesátiletý Sir Tim Berners-Lee v 90. letech napsal, byly naprosto klíčové k tomu, aby proměnily internet tak, jak jej dnes známe. Díky nim totiž vznikl masivní systém webových stránek, popsaných v jazyce HTML a přenášených pomocí HTTP, které jsou uloženy na webových serverech a vzájemně propojeny přes hypertextové odkazy (URL).

Dosud byly tyto řádky, napsané mezi 3. říjnem 1990 a 24. srpnem 1991, uváděny jako public domain, tudíž byly veřejně dostupné. Tim Berners-Lee se však nyní, po téměř třiceti letech, rozhodl z nich udělat ojedinělou edici a nabídnout je jako NFT. Nový vlastník se tak stane certifikovaným majitelem zapsaným v databázi kryptoměnových transakcí – na blockchainu.

Aukce pod hlavičkou Sotheby’s, která stejně jako další aukční síň Christie’s přichází na chuť tomuto relativně novému kryptotrendu, odstartuje na částce 1 000 dolarů, tedy přes 21 tisíc korun. Je ale pravděpodobné, že se výsledná suma za 9,5 tisíce řádků kódu, které jsou zapracovány do podoby třicetiminutového videa, vyšplhá mnohem výše. Podle Sotheby’s jde o „vůbec první ryze digitální artefakt, který kdy vznikl“.

A pravděpodobně má pravdu. Vize prvního webu se začala rýsovat koncem 80. let minulého století, kdy Tim Berners-Lee začal o vytvoření komplexního webového systému poprvé mluvit. Svou myšlenku popsal pro Evropskou organizaci pro jaderný výzkum (CERN), přičemž v roce 1990 vydal návrh na takzvaný WorldWideWeb (dohromady), kdy mělo jít o síť hypertextových dokumentů.

www

Foto: Sotheby’s

Část kódu k vytvoření World Wide Webu

Koncem téhož roku spustil spolu se svým kolegou Robertem Cailliauem první webový server na světě na adrese info.cern.ch i první webový prohlížeč. Po čtyřech letech pak založil konsorcium World Wide Web Consortium (W3C), které na vývoj webu dohlíží. Postupem času se celá komplexní síť měnila a vyvíjela do podoby, jakou známe dnes.

Vítěz dražby od Sotheby’s se tudíž stane majitelem něčeho, co skutečně změnilo svět. Navíc se potvrzuje, jak velký vliv může certifikované vlastnění digitálních předmětů skutečně mít. A nemusí jít pouze o pixelovité avatary nebo známé obrazy – do formy NFT lze zařadit takřka cokoliv, což potvrdil i spoluzakladatel Twitteru Jack Dorsey, který takto vydražil první tweet.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym