V Česku se začnou po letech čekání prodávat Apple Watch s podporou eSIM. Nabídne je T-Mobile

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

applewatchcellular

Foto: Apple

Apple Watch Cellular mají podporu eSIM a poznáte je podle červené korunky

0Zobrazit komentáře

Své chytré hodinky představil Apple poprvé v roce 2015. Jednalo se o jeden z prvních zbrusu nových produktů v éře po skonu Steva Jobse a dnes se těší velké popularitě. Nejprodávanější chytré hodinky současnosti Apple pravidelně vylepšuje a v roce 2017 do nich přidal možnost mobilního připojení, díky čemuž mohou Apple Watch fungovat zcela nezávisle na telefonu. Po letech čekání nyní tato možnost přichází také do České republiky.

Podporu pro Apple Watch ve verzi GPS + Cellular, jak jsou jablečné hodinky s integrovanou eSIM nazývány, oznámil tuzemský operátor T-Mobile. Prodávat je začne příští týden, a to v obou nejnovějších verzích, tedy Apple Watch Series 6 i levnější Apple Watch SE. T-Mobile bude podle dostupných informaci prozatím jediným operátorem v Česku, který eSIM pro hodinky od Applu nabídne.

„T-Mobile jako první český operátor zařadí do nabídky chytré hodinky Apple Watch Series 6 a Apple Watch SE ve verzi GPS + Cellular s podporou eSIM. Oba modely budou pro české zákazníky dostupné od pondělí 14. června,“ uvedl operátor v pondělním prohlášení. Ve stejný den plánuje T-Mobile představit také veškeré tarify a ceny, které se budou k Apple Watch Cellular vázat.

Apple Watch s mobilním připojením začnou nabízet také autorizovaní prodejci produktů od Applu a další obchody. Informoval už o tom například iStyle, nicméně klíčová je v jejich fungování, respektive připojení k mobilní síti, právě podpora operátorů. Aby se k síti mohly připojovat také Apple Watch, je zapotřebí poměrně složitá a nákladná implementace některých technologií, a tak i proto s tím mnoho operátorů nejen v Česku otálelo.

applewatch-call

Foto: Apple

Na Apple Watch s eSIM můžete telefonovat i bez iPhonu

„Na podpoře eSIM pro Apple Watch pracujeme, ale v tuto chvíli ještě nemůžeme sdělit termín nasazení,“ uvedl pro CzechCrunch mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec. „O implementaci eSIM pro Apple Watch přemýšlíme a v tuto chvíli zvažujeme všechny dostupné možnosti,“ říká Kateřina Mikšovská z O2. Bude tedy zajímavé sledovat, zda bude mít T-Mobile v nabídce i „hodinkové“ tarify, jež by mohli využívat i zákazníci konkurenčních operátorů.

V prodeji bude mít modely Apple Watch GPS + Cellular například již zmíněný iStyle, který zveřejnil také ceny. Zatímco Apple Watch Series 6 se 40mm pouzdrem a pouze GPS připojením stojí 11 490 korun, varianta s mobilním připojením vyjde na 14 290 korun. Model Apple Watch Series 6 se 44mm pouzdrem a GPS připojením stojí 12 290, varianta Cellular bude stát 15 090 korun.

Novinkou v tuzemské nabídce budou také modely hodinek z nerezové oceli, které Apple nabízí pouze ve variantě s mobilním připojením. Ocelové Apple Watch Series 6 GPS + Cellular v grafitové, stříbrné či zlaté variantě s menším pouzdrem vyjdou na 20 390 korun, s větším pak 21 790 korun. S mobilním připojením bude v nabídce nicméně také levnější varianta Apple Watch SE, která byla představena rovněž před rokem.

Vložení eSIM a připojení na mobilní sítě do Apple Watch přináší možnost neustálého připojení k internetu, což znamená, že hodinky dokážou fungovat jako samostatná jednotka nezávisle na propojeném iPhonu. Zatímco u verzí, jež se v Česku dosud prodávaly, jste museli mít v případě potřeby připojení na internet vždy k dispozici iPhone, s Apple Watch Cellular to odpadá.

V reálném provozu to znamená, že přímo z hodinek můžete volat (ať už mluvením přímo „do nich“, nebo s připojenými sluchátky) či posílat zprávy, i když máte telefon doma, nebo můžete například streamovat hudbu z Apple Music, Spotify a dalších služeb. To se hodí například při sportovních aktivitách, kvůli kterým bylo nutné buď nosit s sebou i telefon, nebo si stahovat vybranou hudbu či podcasty offline. Nedávno tuto funkci alespoň konečně spustilo také Spotify.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym