Jeff Bezos dnes letí do vesmíru v historické misi. Na palubě Blue Origin bude nejstarší, nejmladší i nejbohatší astronaut

Jiří SvobodaJiří Svoboda

blue-origin-jeff-bezos

Foto: Blue Origin

Jeff Bezos, zakladatel Amazonu a Blue Origin

0Zobrazit komentáře

Vyletí sice jen něco málo přes 100 kilometrů nad povrch Země, ale už to stačí, aby se kvalifikoval jako astronaut. Nejbohatší muž světa Jeff Bezos dnes v raketě své společnosti Blue Origin vyletí do vesmíru a vezme s sebou i tři další pasažéry: svého bratra Marka Bezose, a pokud vše půjde podle plánu, tak i dva novopečené rekordmany, jimiž budou doposud nejstarší i nejmladší osoby v kosmu. Celou misi bude možné sledovat živě na YouTube (video najdete i na konci článku).

Raketa New Shepard odstartuje z kosmodromu v západním Texasu dnes v 15.00 středoevropského letního času. Jakmile spotřebuje palivo, její první stupeň se oddělí a zamíří zpět k zemi, kde autonomně přistane. Posádková kapsle následně bude pokračovat do výšky přibližně sto pěti kilometrů. Tam zažijí pasažéři krátký stav beztíže, poté kapsle začne opět samovolně padat k zemi a přistane pomocí padáků.

Posádkový modul, který má mimochodem největší okna, která kdy byla ve vesmíru, obsadí kromě bratrů Bezosových dva zmínění noví (tedy po svém návratu) rekordmani. Osmnáctiletý Oliver Daemen sice sotva odmaturoval, ale může se stát nejmladším člověkem ve vesmíru.

blue-origin-ns14_1

Foto: Blue Origin

Přistání boosteru rakety New Shepard v západním Texasu

Daemenův otec je Joes Daemen, zakladatel investiční společnosti Somerset Capital Partners. Právě on za místo v historické misi zaplatil, ale rozhodl se místo sebe poslat svého syna, uvedlo CNBC. Daemen se zúčastnil dobročinné aukce Blue Origin, v níž se let s Bezosem vydražil za 28 milionů dolarů. Mladý Nizozemec, respektive jeho otec, ji sice nevyhrál, ale jelikož zatím neznámý vítěz nemohl na tento let z časových důvodů, místo připadlo jemu.

Původní vítěz celé aukce, jehož identita zatím stále není známá, poletí až v některé z dalších misí. Díky tomu by měl dnes Daemen zbořit rekord, který přetrvával téměř šedesát let, tedy od počátků vesmírného bádání. Doposud nejmladším člověkem ve vesmíru byl German Titov, po Juriji Gagarinovi historicky druhý sovětský kosmonaut. Ten na svou misi Vostok 2 vyletěl v pětadvaceti letech a jedenácti měsících už 6. srpna 1961.

Čtvrtým pasažérem letu společnosti Blue Origin, respektive pasažérkou, je Wally Funková, která bude naopak ve svých 82 letech vůbec nejstarším člověkem ve vesmíru. V rámci očekávaného letu Blue Origin by měla překonat rekord amerického astronauta Johna Glenna, který letěl v říjnu 1998 v raketoplánu Discovery ve věku 77 let.

Ironií osudu je, že právě Funková a Glenn soupeřili o místo v raketě v programu Mercury už v 60. letech. Zatímco Glenn se stal jedním z prvních lidí ve vesmíru, Funková neletěla. Americká vláda tehdy nepřijímala ženy-astronautky (navíc Funková byl ještě příliš mladá) a program Women in Space, který to měl změnit, byl nakonec zrušen.

Wally Funková se díky Jeffu Bezosovi podívala do vesmíru

Funková tak tehdy do vesmíru neletěla, ačkoliv v některých zátěžových testech předvedla lepší výsledky než její mužství kolegové. Když později NASA začala ženy přijímat, přihlásila se třikrát. Naposledy se pokoušela o místo velitelky letu raketoplánu v roce 1995, ale to už opět nesplňovala věková kritéria. Po dekádách snažení by tak dnes Wally Funková měla naplnit svůj celoživotní sen společně s Oliverem Daemenem a bratry Bezosovými.

Celý let bude trvat pouze mezi deseti a dvanácti minutami a sledovat ho bude možné živě na youtubovém kanálu Blue Origin. Společnost Jeffa Bezose navíc nevybrala datum letu náhodou – právě dnes je to totiž přesně 52 let od přistání mise Apollo 11 na Měsíci. Zároveň půjde o vůbec první let, kdy na palubě rakety New Shepard poletí lidé. Předchozích patnáct testovacích misí proběhlo buďto zcela bez posádky, nebo s figurínou na palubě.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym