I raketa Jeffa Bezose umí sama přistát. Blue Origin úspěšně otestoval kapsli, která má letos do kosmu vynést první posádku

blue-origin-ns14_3

Foto: Blue Origin

Raketa New Shepard při startu z odpalovací rampy v západním Texasu

0Zobrazit komentáře

SpaceX se díky úspěchům s dobýváním vesmíru podařilo dostat i do povědomí těch, kteří se o kosmonautiku příliš nezajímají. O něco podobného se pokouší také společnost Blue Origin, která má s firmou Elona Muska ledacos společného. Nejenže je vlastněna Jeffem Bezosem, který se právě s Muskem přetahuje o titul nejbohatšího muže planety, ale díky včerejšímu letovému testu by i ona mohla brzy vynést na orbit první živou posádku.

K bohatství neodmyslitelně patří rychlé vozy, jachty nebo soukromé tryskáče, ovšem aspiruje-li člověk na titul nejbohatší osoby světa, neměl by se spokojit s ničím menším, než jsou raketoplány schopné dopravit člověka za hranice Země. Jak Elon Musk, tak Jeff Bezos spolu aktuálně svádějí souboj o to, kdo ve svých rukou drží větší jmění, jejich další, simultánní souboj je ale ještě více nadpozemský.

Oba jsou totiž majiteli soukromých vesmírných agentur, které mají za cíl naplno rozjet vesmírnou turistiku. Až doposud mělo v tomto ohledu navrch SpaceX, které má za sebou množství úspěšných startů svých raketoplánů, a dokonce se mu daří do vesmíru posílat astronauty. Blue Origin ale náskok dotahuje, což dokazuje i včera uskutečněný testovací let.

Během něj z kosmodromu v západním Texasu vystřelila raketa New Shepard v rámci letu s označením NS-14, která do vesmíru vynesla vylepšenou kapsli, jež by mohla v budoucnu na své palubě nést vesmírné turisty. Blue Origin přitom tento test označil za jeden z posledních kroků předtím, než se tak skutečně stane.

blue-origin-ns14_1

Foto: Blue Origin

Přistání boosteru rakety New Shepard v západním Texasu

„Vylepšení zahrnují zdokonalení environmentálních prvků, jako jsou akustika a regulace teploty uvnitř kapsle, zobrazovací panely posádky a reproduktory s mikrofonem a tlačítkem push-to-talk na každém sedadle. Mise také otestuje řadu komunikačních a bezpečnostních výstražných systémů astronautů,“ uvedl Blue Origin.

„Kapsle bude navíc vybavena šesti sedadly, přičemž jedno bude obsazeno Mannequine Skywalker,“ dodala před startem Bezosova společnost a odkazovala na testovací figurínu, která byla celého letu součástí a měla možnost si přibližně deset minut trvající vesmírnou odyseu spolu s týmem na pevnině užít.

Během ní raketa vynesla kapsli do výšky 105 kilometrů nad zemský povrch, aby se od ní následně oddělila a začala klesat zpět. Poté opět zažehla své systémy a ladným způsobem dosedla zpět na kosmodrom, což je schopnost, kterou zvládají i rakety Falcon od SpaceX – a v případě obou společností je fascinující rakety při jejich přistávacích manévrech sledovat.

Pár minut nato se na nebi objevily také modročervené padáky, na kterých se do nedaleké pouště snesla i kapsle s figurínou. Jak informoval server CNBC, mělo by se jednat o první ze dvou testů, během kterých Blue Origin otestuje nejen vylepšení kapsle, ale také některé nové prvky rakety, a to včetně testu nakládky a vykládky posádky. Druhý testovací let by měl být proveden do šesti týdnů, případně do konce února.

blue-origin-ns14_2

Foto: Blue Origin

Posádkový modul při testovacím přistání

Raketa New Shepard provedla svůj první start s následným přistáním před pěti lety. Původním plánem bylo dostat první lidskou posádku do vesmíru během několika následujících let, ovšem tyto plány nabraly na zpoždění a společnost z Kentu ve státě Washington dodnes nezahájila rezervace letů, natož aby prozradila jejich ceny.

To by se ale mohlo brzy změnit. Vedle příštího testovacího startu rakety by měl první let s posádkou proběhnout již šest týdnů po posledním testovacím letu, případně nejpozději začátkem dubna. To je poměrně ostré tempo. SpaceX totiž provedlo podobný test posádkového modulu s figurínou v březnu roku 2019. Ovšem první skutečnou posádku dostala do vesmíru o více než rok později.

Podle zdrojů CNBC má Blue Origin v plánu vynášet vesmírné turisty každých šest týdnů. Raketa New Shepard by měla být schopna vynést posádku do výšky přes 100 kilometrů, kde zažije stav beztíže a díky velkým proskleným částem kapsle se pokochá výhledem do nekonečného prostoru. Lze předpokládat, že cena takového zážitku bude doslova astronomická. Jak ale již z vesmírného byznysu známe, termíny se ještě mohou značně měnit a protáhnout.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym