Jeff Bezos dnes po 27 letech končí ve vedení Amazonu. Podívejte se, jak šel čas s nejbohatším mužem planety

jeff-bezos-amazon-cropStory

Foto: Amazon

Jeff Bezos, zakladatel Amazonu

0Zobrazit komentáře

Pohádka, která trvala sedmadvacet let, začíná dnešním dnem, 5. července 2021, psát zcela novou kapitolu. Jeff Bezos se loučí s místem generálního ředitele společnosti Amazon, kterou začal budovat ve své garáži, aby z ní vytvořil giganta s hodnotou přesahující 1,7 bilionu dolarů. Je to příběh o klukovi z ranče, který se stal nejbohatší osobou planety se jměním, jež jde daleko za hranice veškerých představ.

Bez stříbrné lžičky

Psalo se 12. ledna 1964, když na svět přišel malý Jeff. Jeho matka byla v té době ještě náctiletá, otec byl umělec působící v cirkuse a o Jeffa neprojevoval příliš zájmu. Jeffovi byly čtyři roky, když jej matka sebrala a odvezla ke svým rodičům na ranč. Jeff později přijal jméno svého adoptivního otce, kubánského imigranta Miguela, o kterém si až do svých deseti let myslel, že je jeho biologickým otcem.

Na ranči v Texasu u svých prarodičů opravoval větrné mlýny a sem tam vykastroval i nějakého toho býka. Právě dědeček s babičkou byli ti, kdo v mladém Jeffovi vykřesali vášeň pro poznání a uvědomělost, která byla u tak mladého chlapce až zarážející. Ostatně už ve škole hlásal, že budoucnost lidstva není na této planetě, a doma hltal epizody Star Treku.

První peníze a knihy

Své první peníze si Bezos vydělával v pobočce McDonald’s, což mu otevřelo možnost přihlásit se na letní tábor, kde si zamiloval četbu. Konkrétně jej uchvátila trilogie Pán prstenů, aniž by v té době tušil, že právě knihy budou hlavním pilířem jeho úspěšného života. I díky vášnivé četbě ve škole exceloval, což platilo také o jeho studiu na Princetonu, kde vystudoval informatiku.

Po dokončení studií v roce 1988 odmítl nabídky od Intelu či Bell Labs a zamířil do telekomunikačního startupu Fitel, kde měl za úkol podílet se na tvorbě globální sítě pro obchodníky. Byť se zde rychle vyšplhal až na vedoucí pozice, po dvou letech nesčetného létání z New Yorku do Londýna práci opustil a začal pracovat na budování vlastního podniku, jehož činností bylo doručování zpráv prostřednictvím faxu.

Analytik Bezos

Osud jej však nakonec svedl i z této myšlenky a Bezos se stal zaměstnancem bankovního sektoru. Pouhé čtyři roky mu stačily na to, aby se stal seniorním viceprezidentem ve fondu D. E. Shaw. Zde se také potkal s MacKenzie Scott Tuttleovou, svou dnes již bývalou ženou, se kterou se oženil v roce 1993.

mackenzie-scott-bezos

Reprofoto: Charlie Rose

Bývalá manželka Jeffa Bezose MacKenzie Scottová

Slušné zaměstnání a spokojená rodina, do které se postupně narodily čtyři děti, by byly pro většinu z nás naplněním životních cílů, ovšem Bezos se teprve rozjížděl. V roce 1994 si přečetl článek o tom, že využití internetu roste o 2 300 procent ročně. Analytik Bezos si proto vytvořil seznam dvaceti možných produktů, které by bylo možné prodávat online. Jeho volba padla na knihy.

Skvělou pozici v D. E. Shaw se rozhodl opustit s myšlenkou, že raději selže, než aby si v 80 letech vyčítal, že to nikdy nezkusil. A tak vznikla společnost Amazon, která měla své sídlo hned vedle starého sporáku v garáži Bezosových.

Rychlý růst

Netrvalo však dlouho a podnik si vydělal na vlastní kanceláře, první zaměstnance a také malý zvonek, který zazvonil při každé objednávce. Jeho existence ve společnosti neměla dlouhého trvání, protože postupem času zvonil tak často, že se stal jednoduše otravným.

amazon

Foto: Amazon

Kancelářská budova Amazonu

Amazon rostl a začal masivně expandovat. V roce 1997 působil již ve 45 zemích světa a 15. května stejného roku se stal veřejně obchodovatelnou společností. Podnik dál rostl a podařilo se mu přečkat i internetovou bublinu z přelomu tisíciletí, což potvrdilo jeho velký potenciál.

Ke knihám se postupně přidával další sortiment a Amazon začal ve velkém přitahovat pozornost investorů. Investoval však i sám Bezos, který například v roce 1998 nakoupil přibližně 3,3 milionu akcií Googlu za 250 tisíc dolarů.

Šéf k nezaplacení

O Bezosovi je známo, že v počátcích svého podnikání aplikoval metodu cukru a biče. Na jednu stranu byl na své zaměstnance velmi náročný. Často explodoval do záchvatů vzteku, a dokonce si najal mentálního kouče, aby mu s tímto problémem pomohl. Na druhou stranu však své zaměstnance hýčkal službami masérů, občerstvením zdarma a dalšími benefity.

Kdy přesně Bezos přestal počítat své finance, se odhaduje jen velmi těžko. Pro lepší představu, jak velké jmění ve svých rukou drží, doporučujeme navštívit tuto stránku, která ve vertikálním grafu znázorňuje Bezosovo bohatství a přidává velmi zajímavé komparace. Počítejte ale s tím, že projet tento graf chvilku zabere.

Soused Jeff

A co že vlastně miliardář s veškerým svým jměním provádí? Mimo celé řady dobročinných darů na nejrůznější nadace i skrze své vlastní fondy věnoval například 42 milionů dolarů a část své půdy na výstavbu podzemních hodin, které by měly neúnavně tikat deset tisíc let.

V roce 2013 se stal majitelem periodika The Washington Post a díky nákupu vily v kalifornském Beverly Hills za 24,7 milionu dolarů je také sousedem slavného herce Toma Cruise. Bezosem vlastněných nemovitostí a pozemků je ale samozřejmě daleko víc.

blue-origin-jeff-bezos

Foto: Blue Origin

Jeff Bezos, zakladatel Amazonu a Blue Origin

Při obhlídce jednoho z nich Bezos málem zemřel ve vrtulníku, který se s ním zřítil k zemi. Podnikatel tehdy obhlížel místo pro vybudování základny své vesmírné společnosti Blue Origin. Ta je zhmotněným snem jeho vášně k létání, ve které se jako fanda Star Treku dívá dál než do nebeské modři.

Blue Origin Bezos založil v roce 2000 a o patnáct let později se společnosti podařilo provést úspěšný let do kosmu, aniž by přitom přišla o svou raketu. Nyní před ní stojí další milník. Už 20. července by měla uskutečnit vůbec první let s posádkou na palubě, kterého se zúčastní i sám Bezos.

Nová kapitola

Tento let se stane pomyslnou branou do zcela nové životní etapy Jeffa Bezose, jejíž první řádky se začaly psát již v roce 2019. Tehdy totiž oznámil rozvod se svou ženou MacKenzie. Rozvod s nejbohatším mužem planety, který této mety poprvé dosáhl v roce 2017, z ní rázem udělal jednu z nejbohatších žen planety.

MacKenzie své jmění od té doby ve velkém rozdává na dobročinné účely a pokračuje ve spisovatelské kariéře. I navzdory rozvodu si nicméně Bezos byl schopen udržet přední příčku v indexu nejbohatších osob světa s majetkem ve výši 203 miliard dolarů, tedy zhruba 4,4 bilionu korun.

Amazon dnes slaví 27. narozeniny. Pátý červenec 2021 se však do historie společnosti zapíše z ještě jiného a daleko významnějšího důvodu. Právě dnes totiž Jeff Bezos naplnil svůj záměr složit funkci generálního ředitele společnosti, který oznámil již 2. února. Na jeho židli nyní usedá Andy Jassy, dosavadní šéf cloudové divize Amazon Web Services.

Let do neznáma

Bezos si ve společnosti ponechává funkci předsedy představenstva a bude se zaměřovat na nové produkty a iniciativy Amazonu. Spolu s tím se chce i nadále věnovat filantropii, včetně fondů Bezos Earth a Day 1. Zároveň se chce více zaměřit na noviny The Washington Post a také na Blue Origin.

Na palubě historického letu do vesmíru by jej měl doprovázet jeho bratr Mark a neznámá osoba, která si místo na palubě zakoupila za částku 28 milionů dolarů, tedy přibližně 603 milionů korun. Poslední místo je vyhrazené Wally Funkové, průkopnici v oblasti letectví, která byla v 60. letech cvičena pro cestu do vesmíru, ale nakonec o ní přišla z toho důvodu, že je žena.

Díky tomuto letu se měl Bezos stát vůbec prvním miliardářem, který se nechá svou vlastní raketou dopravit až do vesmíru. Tyto plány mu však chce zhatit Richard Branson, který minulý týden oznámil stejný záměr a svůj let naplánoval už na 11. července.

blueorigin-bezos

Foto: Blue Origin

Jeff Bezos a booster rakety New Shepard. Stejný model ho v červenci vynese do vesmíru

Diskuze (0)

Novinka

Anonym